Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

26.05.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 123

Asioinnin tietojärjestelmähankkeen kehittämis- ja ylläpitotöiden sekä pilvikapasiteetin (ASTI DPS 5) hankinta

HEL 2020-005935 T 02 08 02 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hankkia kehittämis- ja ylläpitotyötä sekä pilvipalvelukapasiteettia ensisijaisesti asioinnin tietojärjestelmähanketta varten (ASTI DPS 5) Codemen Oy:ltä.

Sopimus on voimassa toistaiseksi. Tilaajalla on oikeus irtisanoa asiantuntijaresurssipalvelu päättymään neljäntoista päivän irtisanomisajalla ja pilvikapasiteettipalvelu yhden kuukauden irtisanomisajalla.

Hankinnan arvo ilman arvonlisäveroa on enintään 2 200 000 euroa.

Hankintasopimus sopijapuolten välillä syntyy vasta myöhemmin erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella.

Samalla lautakunta oikeutti toimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja hyväksymään hankintapäätökseen perustuvat tilaukset.

Käsittely

Asian aikana oli kuultava Soili Haapala. Asiantuntija poistui kokouksesta kuulemisensa jälkeen.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Joonas Sormunen, ICT-hankintalakimies, puhelin: 310 26544

joonas.sormunen(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailutaulukko

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kasvatus- ja koulutuslautakunta
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankinta kohdistuu toimialalle toteutettavan opetusta ja oppimista tukevan kokonaisvaltaisen digitaalisen järjestelmän kehitykseen, sekä sen ja muiden hankkeiden vaatimaan kapasiteetti- ja ylläpitopalveluiden ostoon. Toteutettavan järjestelmän tarjoamat toimialan palvelut digitalisoituvat ja tukevat sekä toimialan että kaupunkistrategian toteuttamista

Toimiala uudistaa ja kehittää tietojärjestelmiään vaiheittain yhteistyössä henkilöstön ja asiakkaiden kanssa. Tietojärjestelmähankkeiden kehittämisen keskeisin osa on asioinnin tietojärjestelmä, jota nyt hankittavilla asiantuntijapalveluilla rakennetaan ja kehitetään. Asioinnin tietojärjestelmän kehitys on asteittaista. Järjestelmän arkkitehtuuri ja pilvikäyttöympäristö tarjoaa mahdollisuuden joustavaan kehittämiseen ja uusien palveluiden asteittaiseen käyttöönottoon. Ensimmäiset varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ohjelmisto-osuuden koekäytöt alkavat syksyllä.

Toimialan tavoitteena on toteuttaa asioinnin tietojärjestelmät pääosin palveluiden yhteiskehittämisenä. Mahdollistaen varhaiskasvatuksen henkilöstöstä, opettajista sekä oppijoista lähtevien tarpeiden priorisoinnin ja innovatiivisen käyttäjäkeskeisen kehityksen. Järjestelmiä kehitetään ja toteutetaan pienemissä kokonaisuuksissa, mikä tukee myös esimerkiksi innovatiivisten start up -yritysten mahdollisuuksia osallistua kehittämiseen.

Järjestelmäkehityksessä käytetään ketteriä ohjelmistotuotannon menetelmiä, lyhyemmän ajanjakson yhtenäisiä kokonaisuuksia. Kehittäminen organisoidaan koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatusyksiköiden tarpeiden ja mahdollisten innovatiivisten kokeilujen pohjalta.

Asiantuntijaresurssia ja pilvikapasiteettia käytetään ensisijaisesti asioinnin tietojärjestelmän kehittämiseen, mutta niitä voidaan käyttää myös muissa toimialan hankkeissa, joilla on liityntä pilvipalveluihin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on perustanut IT-palvelut (DPS) -nimisen dynaamisen hankintajärjestelmän sähköiseen HILMA-ilmoituskanavaan 22.12.2018, ilmoituksen numero HILMA:ssa: 2018-026564. Ilmoituksen numero Euroopan unionin virallisessa lehdessä (EUVL) on 2018/S 247-569736.

Hankinta on kilpailutettu hankintalain mukaisesti dynaamisen hankintajärjestelmän sisäisenä kilpailutuksena. Tarjouspyyntö on julkaistu dynaamisessa hankintajärjestelmässä 3.4.2020, määräaika tarjousten jättämiselle oli 15.4.2020.

Määräaikaan mennessä tarjouksen jätti neljä yritystä: Codemen Oy, Futurice Oy, Gofore Oyj ja Nordcloud Oy.

Ehdokkaiden soveltuvuuden tarkastaminen

Dynaamiseen hankintajärjestelmään hakeutuessaan ja tarjouspyyntöön vastatessaan kaikki tarjoajat ovat osoittaneet täyttävänsä tilaajan asettamat soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten vertailu

Tarjouspyynnön mukaan tarjousten valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus, jonka perusteena käytettiin parasta hinta-laatu suhdetta.

Hinnan painoarvo oli 40 %, laadun painoarvo oli 40 % ja pilvikapasiteetista tarjotun alennusprosentin painoarvo oli 20 %.

Hinnan arviointiperusteena käytettiin henkilötyöpäivän hintaa (40 pistettä). Laatuarvioinnissa arvioitiin osaamista ja kokemusta henkilön haastattelun perusteella (40 pistettä). Amazon Web Service -palvelun pilvikapasiteetista tarjottua alennusprosenttia arvioitiin porrastetusti siten, että korkeimman alennusprosentin tarjonnut sai täydet pisteet (20 pistettä).

Tarjousten vertailu hinta- ja laatupisteineen on liitteessä 1. Vertailu osoittaa, että kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen on tehnyt Codemen Oy. Tarjoajan soveltuvuus on tarkistettu tarjouskilpailuvaiheessa vielä erikseen voittaneen tarjoajan Codemen Oy:n osalta.

Kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen jätti Codemen Oy, joka näin esitetään valittavaksi ASTI DPS 5 tarjouksessa mainittujen IT-palvelujen toimittajaksi.

Keskeisimmät sovelletut säännökset:

Hallintolaki (434/2003) 43 §, 44 § ja 45 §

Hankintalaki (1397/2016) 30 §, 33 §, 49 §, 52 §, 58 - 60 §:t, 62 §, 71 §, 74 §, 79 §, 83 §, 85 - 87 §:t, 93 §, 123 § ja 130 §

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Joonas Sormunen, ICT-hankintalakimies, puhelin: 310 26544

joonas.sormunen(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailutaulukko

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kasvatus- ja koulutuslautakunta
Liite 1

Tiedoksi

Tiedoksisaajat

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566