Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

26.05.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 130

Osoitteeseen Priki Johannan kuja 2 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen

HEL 2020-004626 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Sompasaaressa osoitteeseen Priki Johannan kuja 2 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 310 80277

leena.tamminen2(a)hel.fi

Liitteet

1

Päiväkoti Sompasaaren tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sompasaari on yksi Helsingin uusista asuinalueista, jolla asuntorakentaminen on vilkasta. Uudishanke toteutetaan Sompasaaren kasvavalle asuinalueelle osoitteeseen Priki Johannankuja 2.

Rakennukseen suunnitellaan tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön noin 200 lapselle. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään tiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan.

Suunnitellut tilat tarvitaan kalustettuna käyttöön 1.8.2023 mennessä. Tilaratkaisun tavoitteena on tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee lasten leikkiä ja oppimista sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittämistä.

Uudishankkeen toteutuksen yhteydessä ei tarvita väistötiloja.

Tilahanke parantaa alueen palveluiden järjestämistä

Varhaiskasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Sompasaareen suunniteltu päiväkotirakennus sijaitsee Kallion peruspiirissä. Alueen palvelutarpeen arvioinnissa on otettu huomioon Kalasataman ja Hakaniemenrannan väestömäärän kasvu. Kallion peruspiirissä on asunut vuoden 2019 alussa 1-6 vuotiaita lapsia 994. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan lasten määrä kasvaa siten, että vuonna 2033 arvioidaan lapsia olevan noin 640 nykyistä enemmän eli yhteensä 1634. Väestön kasvu kohdentuu erityisesti Kalasataman alueelle.

Kallion peruspiirissä toimii tällä hetkellä yhdeksän suomenkielistä kunnallista päiväkotia. Yhteensä näissä päiväkodeissa on 935 tilapaikkaa.

Osoitteeseen Priki Johannan kuja 2 toteutettavalla hankkeella saadaan noin 200 uutta varhaiskasvatuksen tilapaikkaa. Kaupungin talonrakentamisohjelma sisältää myös muita uusia päiväkotihankkeita Kallion peruspiiriin. Päiväkoti osoitteeseen Capellan puistotie 27 yhteensä 330 lapselle valmistuu vuoden 2022 lopussa. Päiväkoti Kalevan korvaava uudishanke tuo 60 uutta tilapaikkaa ja valmistuu vuonna 2023.

Väestön kasvu vuoteen 2024 mennessä on noin 400 lasta, jolloin alueen lapsimäärä on yhteensä 1394. Uusia paikkoja vuoteen 2024 mennessä on valmistumassa yhteensä lähes 740 paikkaa, jolloin alueella on paikkoja yhteensä 1675:lle lapselle. Uusien paikkojen myötä voidaan luopua väliaikaiseen käyttöön toteutetusta paviljonkipäiväkoti Arielista, 128 paikkaa, joka voi toimia nykyisellä tontilla kesään 2024 asti. Lisäksi paviljonkipäiväkoti Violanpuisto, 131 paikkaa, jonka toiminta käynnistyi maaliskuussa 2019 ja on suunniteltu viiden vuoden väliaikaiseksi tilaratkaisuksi Hermannin ja Kalasataman alueen palvelutarpeen äkilliseen kasvuun.

Varhaiskasvatusalueella Kallio-Ullanlinna-Vironniemiemi päiväkotihoidon osallistumisaste on ollut vuoden 2019 lopussa yhteensä noin 72 %, josta kunnallisen varhaiskasvatuksen osuus on noin 58%. Varhaiskasvatusalueella Kallio-Ullanlinna-Vironniemiemi yksityisen varhaiskasvatuksen osallistumisaste on selkeästi korkeampi kuin koko kaupungin yksityisen varhaiskasvatuksen osallistumisaste (9,6%). Palvelutarpeen arvioinnissa on otettu huomioon ne lähialueiden perheet, jotka muualta hakeutuvat Kallion varhaiskasvatuspalveluiden piiriin.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät uudet tilat luovat hyvät edellytykset varhaiskasvatuksen toiminnalle ja vastaavat lähialueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkodin tilojen toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodille, joissa pedagogisesti monipuoliset sekä joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Päiväkodille rakennetaan aidattu ulkoilupiha asuinkorttelin sisäpihalle. Piha muodostaa sisätilojen kanssa yhtenäisen kokonaisuuden oppimisympäristönä. Ulkoilupihan lisäksi päiväkodin käyttöön rajataan aidattu leikkialue viereisestä Loviseholmin puistosta. Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta. Piha-alueiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkitilana.

Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Päiväkodin saatto- ja huoltoliikenne suunnitellaan toisistaan erillisiksi. Muunneltavuus mahdollistaa tilojen käytön myös kulttuuri-, liikunta-ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen asukaskäyttöä.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Päiväkoti Sompasaaren uudishankkeen tilat ovat laajuudeltaan 2000 brm². Alustava kustannusarvio on 9 200 000 euroa. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 26,81euroa/m²/kk eli noin 684 942 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet ja siihen varataan noin 170 000 euroa. Luku ei sisällä tietohallinnon käynnistämiskustannuksia, jotka ovat noin 8 000 euroa. Arvio muuttokustannuksista on noin 23 000 euroa. Vuosittaiset toiminnankustannukset ovat noin 2 442 700 euroa/vuosi.

Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä.

Kasvatuksen- ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää huomioida päiväkotilasten sekä henkilöstön näkemykset tilojen kehittämisessä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 310 80277

leena.tamminen2(a)hel.fi

Liitteet

1

Päiväkoti Sompasaaren tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunki ympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566