Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2020

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

05.05.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 105

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan esitys hallintosäännön muuttamiseksi

HEL 2020-000635 T 00 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta esitti kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi, että hallintosääntöä muutetaan 1.8.2020 lukien seuraavasti:

Hallintosäännön 4 luvun 5 §:n 2 momentin 1 ja 2 kohtia muutetaan siten, että varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus sekä perusopetuksen palvelukokonaisuus huolehtivat kumpikin osaltaan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta ja esiopetuksesta.

Muutoksen jälkeen hallintosäännön 4 luvun 5 §:n 2 momentin 1 ja 2 kohta kuuluvat seuraavasti:

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala jakautuu neljään palvelukokonaisuuteen:

1 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus, joka huolehtii suomenkielisestä varhaiskasvatuksesta, osaltaan esiopetuksesta, osaltaan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta ja leikkipuistotoiminnasta.

2 Perusopetuksen palvelukokonaisuus, joka huolehtii suomenkielisestä perusopetuksesta ja osaltaan muusta perusopetuslain mukaisesta toiminnasta.

Hallintosäännön 15 luvun 4 §:n 1 momentin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan erityistä toimivaltaa muutetaan siten, että momenttiin lisätään kohta 8, jonka mukaan toimialajohtaja tai hänen määräämänsä ottaa oppilaat koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan. Vastaavasti toimivalta oppilaaksi ottamisesta poistetaan hallintosäännön 15 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdasta varhaiskasvatusjohtajan toimivallasta. 

Muutoksen jälkeen hallintosäännön 15 luvun 4 §:n 1 momentin 8 kohta ja 15 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohta kuuluvat seuraavasti:

4 § Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan erityinen toimivalta

Ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty tai ellei toimialajohtaja ole määrännyt tehtävää muulle viranhaltijalle, toimialajohtaja

8 ottaa oppilaat koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan

5 § Varhaiskasvatusjohtajan toimivalta

Ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty tai ellei varhaiskasvatusjohtaja ole määrännyt tehtävää muulle viranhaltijalle, varhaiskasvatusjohtaja

1 ottaa lapset varhaiskasvatukseen ja oppilaat esiopetukseen

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää perusopetuslain mukaista iltapäivätoimintaa 1.-2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille, sisältäen kehitysvammaisille ja autistisille koululaisille järjestettävän toiminnan. Iltapäivätoimintaa yksityisten palveluntuottajien järjestämänä avustettavana toimintana antavat järjestöt, seurakunnat ja yksityiset palveluntuottajat kouluissa tai koulun lähellä olevissa tiloissa.

Leikkipuistot järjestävät avointa iltapäivätoimintaa koululaisille, joka ei ole perusopetuslain mukaista toimintaa. Syksystä 2020 lukien leikkipuistoissa järjestetään myös koululaisten iltapäivätoimintaa perusopetuslain mukaisena toimintana.

Perusopetuslain mukaista aamupäivätoimintaa järjestetään kaupungin peruskouluissa tai koulujen lähellä olevissa leikkipuistoissa.

Vuoden 2019 toteuman mukaan perusopetuslain mukaisessa kaupungin järjestämässä iltapäivätoiminnassa oli oppilaita 1 020, muiden järjestämässä avustettavassa iltapäivätoiminnassa oli oppilaita 6 240 sekä kehitysvammaisten ja autististen koululaisten iltapäivätoiminnassa oli oppilaita 350. Koululaisten aamupäivätoiminnassa oli 2 500 ja leikkipuistojen iltapäivätoiminnassa 3 280 koululaista.

Kaupungin järjestämästä kouluissa toteutettavasta aamu- ja iltapäivätoiminnasta huolehtii perusopetuksen palvelukokonaisuus lukuun ottamatta kehitysvammaisten ja autististen koululaisten iltapäivätoimintaa.

Yksityisten palveluntuottajien järjestämästä avustettavasta iltapäivätoiminnasta sekä kehitysvammaisten ja autististen koululaisten iltapäivätoiminnasta huolehtii varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus. Lisäksi palvelukokonaisuus huolehtii leikkipuistoissa järjestettävästä perusopetuslain mukaisesta aamu- ja iltapäivätoiminnasta sekä avoimesta iltapäivätoiminnasta, joka ei ole perusopetuslain mukaista toimintaa.

Ruotsinkielinen palvelukokonaisuus huolehtii ruotsinkielisestä perusopetuslain mukaisesta aamu- ja iltapäivätoiminnasta.

Koululaisten ottamisesta perusopetuslain mukaiseen aamu- ja iltapäivätoimintaan tehdään hallintopäätökset. Leikkipuistojen avoimessa koululaisten iltapäivätoiminnassa ei tehdä ottamisesta hallintopäätöksiä, koska kyseessä avoin toiminta, eikä myöskään perusopetuslain mukainen toiminta.

Hallintosäännön muuttaminen

Kaupungin järjestämän aamu- ja iltapäivätoiminnnan suunnittelun ja valvonnan toteuttamiseksi on tarkoituksenmukaista, että toiminnan johto on siinä palvelukokonaisuudessa, jossa palvelu annetaan. Esimiesrakenne on myös selkeästi palvelukokonaisuudessa. Toiminnan määrärahat ovat myös siinä palvelukokonaisuudessa, jossa toiminta järjestetään.

Toiminnan järjestämisen tulee tapahtua asiakas- eikä kaupunkilähtöisesti, jolloin toiminnan johdon tulee olla siinä palvelukokonaisuudessa, jossa palvelun asiakasrajapinta on.

Voimassa olevan hallintosäännön 4 luvun 5 §:n 2 momentin 1 ja 2 kohta kuuluu seuraavasti:

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala jakautuu neljään palvelukokonaisuuteen:

1 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus, joka huolehtii suomenkielisestä varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta ja leikkipuistotoiminnasta.

2 Perusopetuksen palvelukokonaisuus, joka huolehtii suomenkielisestä perusopetuksesta ja muusta perusopetuslain mukaisesta toiminnasta lukuun ottamatta esiopetusta ja perusopetuslain mukaista aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Tarkoituksena on siirtää kehitysvammaisten ja autististen koululaisten iltapäivätoiminnasta huolehtiminen perusopetuksen palvelukokonaisuuteen 1.8.2020 lukien. Muutosta tukee se, että toiminnan johto, henkilöstö ja valvonta on siinä palvelukokonaisuudessa, jossa palvelu annetaan ja asiakaspalvelu toteutuu. Tämä toiminnallinen muutos ja edellä kuvattu aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen toimialalla edellyttävät, että hallintosääntöä muutetaan vastaamaan muutosta ja tosiasiallista toimintaa siten, että sekä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus että perusopetuksen palvelukokonaisuus huolehtivat osaltaan aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä toimialalla. Samalla mahdollistetaan hallintosäännön muutoksella esiopetuksen järjestäminen kummassakin palvelukokonaisuudessa.

Voimassa olevan hallintosäännön 15 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohta kuuluu seuraavasti: 

5 § Varhaiskasvatusjohtajan toimivalta

Ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty tai ellei varhaiskasvatusjohtaja ole määrännyt tehtävää muulle viranhaltijalle, varhaiskasvatusjohtaja

1 ottaa lapset varhaiskasvatukseen sekä oppilaat esiopetukseen ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan

Aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen, ruotsinkielistä aamu- ja iltapäivätoimintaa lukuun ottamatta, tulee jatkossakin olla delegoitu yhdelle viranhaltijalle menettelyn keskitetyn koordinoinnin ja laadun turvaamiseksi. Muutoksen myötä toimialajohtaja voi delegoida kahden palvelukokonaisuuden aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen yhdelle viranhaltijalle.

Asia on käsitelty yhteistoiminnallisesti.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatus ja koulutus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566