Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2020

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/19

 

14.04.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 93

Osoitteeseen Neljäs linja 11-15 toteutettavan päiväkoti Kalevan uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen

HEL 2020-004543 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Neljäs linja 11-15 toteutettavan päiväkoti Kalevan uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Susan Niemelä, projektiarkkitehti, puhelin: 310 21714

susan.niemela(a)hel.fi

Liitteet

1

Lasten päiväkoti Kalevan tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päiväkoti Kaleva toimi aiemmin osoitteessa Porthaninkatu 2, jonka vuokrasopimus päättyi, koska rakennus puretaan. Tällä hetkellä päiväkoti Kaleva toimii väliaikaisissa tiloissa Kaisaniemen paviljongissa osoitteessa Svante Olssonin puistokuja 1.

Päiväkoti Kalevan korvaava uudisrakennus sijaitsee Kallion peruspiirissä. Tällä osoitteeseen Neljäs Linja 11-15 toteutettavalla hankkeella saadaan noin 120 paikkaa suomenkielisen varhaiskasvatuksen käyttöön, näistä 60 on uusia paikkoja.

Uudisrakennuksessa järjestetään varhaiskasvatusta 1–6-vuotiaille lapsille. Päiväkoti Alppimajan esiopetus toimii jatkossakin Kallion ala-asteen tiloissa. Uudisrakennuksen tilat suunnitellaan 120 lapsen käyttöön ja ne sijaitsevat Kallion ala-asteen vieressä.  Tilat toteutetaan muuntojoustavasti siten, että tiloissa voidaan järjestää varhaiskasvatusta ja tarpeen mukaan tulevaisuudessa myös perusopetusta. Uudishankkeen nimi on päiväkoti Kaleva.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Suunnitellut tilat otetaan kalustettuina käyttöön 1.8.2023 mennessä. Päiväkoti ajoitetaan valmistumaan yhtäaikaisesti vieressä sijaitsevan Kallion ala-asteen peruskorjauksen valmistumisen kanssa. Täten päiväkoti ei joudu toimimaan työmaan välittömässä yhteydessä.

Tilahanke parantaa alueen palveluiden järjestämistä

Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Varhaiskasvatus järjestetään mahdollisimman hyvin lähipalveluina. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, varhaiskasvatukseen osallistuminen, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Kallion peruspiirissä on 11 päiväkotia, joissa on yhteensä 1080 varhaiskasvatuspaikkaa. Tällä hetkellä osalle Kallion alueella asuvista lapsista on jouduttu osoittamaan hoitopaikka kauempaa. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan vuosina 2019-2033 1-6-vuotiaiden lasten määrä kasvaa lähes 700 lapsella. Pääosa kasvusta johtuu Kalasataman alueen kasvusta. Talonrakentamisohjelmassa vuosiksi 2020-2029 on Kallion peruspiirin alueella kolme toteutettavaa päiväkotia, joihin tulee n. 550 paikkaa suomenkieliselle varhaiskasvatukselle.

Uuteen Siltasaarenportin hankkeeseen, joka rakennetaan purettavien talojen tilalle, tarkasteltiin päiväkoti Kalevan korvaavien tilojen sijoittamista. Haasteeksi tuli ulkoiluratkaisut. Tilojen välittömään läheisyyteen olisi mahdollista toteuttaa vain pieni kokoomapiha. Lähialueen leikkipaikat ja leikkipuisto ovat jo erittäin aktiivisessa alueen lapsiperheiden käytössä, eikä niiden osoittamista jatkuvaan päivittäiseen käyttöön päiväkotitoiminnalle nähty tämän vuoksi tarkoituksenmukaisena. Siltasaarenportin hankkeeseen voisi olla mahdollista selvittää pienen päiväkodin sijoittamista. 

Isommalla hankkeella, osoitteessa Neljäs Linja 11-15, Kallion ala-asteen yhteydessä, on mahdollista varautua alueen nykyiseen kunnallisen varhaiskasvatuksen tarpeeseen mutta jatkossa myös joustavasti Hakaniemenrannan rakentamisen aiheuttamaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluiden tarpeeseen. Tässä ratkaisussa saadaan ulkoilu järjestettyä päiväkodin ja koulun osalta. Käytössä olevan ulkoilualueen koko on noin 16 m²/päiväkotilapsi, joka vastaa kaupungin suunnitteluohjetta.

Päiväkodilla on käytössä aidattua ulkoilualuetta yhteensä noin 1900 m² Osa pihasta toteutetaan rakennuksen yhteyteen, ja sitä käyttävät erityisesti pienimmät lapset. Ulkoiluun käytetään tontin vieressä olevaa Porthaninpuistikkoa.

Kallion ala-asteen 460 oppilaan käytössä on koulun oma piha-alue ja myös koulu käyttää ulkoiluun Porthaninpuistikkoa. Koulun piha-alueen varustaminen ja toteutus ovat osa Kallion ala-asteen perusparannushanketta (2021- 2023).

Porthaninpuistikko perusparannetaan Kallion ala-asteen ja Kalevan päiväkodin hankkeiden yhteydessä. Ulkoilualueiden yhteiskäyttöä suunnitellaan päiväkodin ja koulun kanssa yhdessä, siten että alueita hyödynnetään päivän aikana mahdollisimman joustavasti ja vuorotellen.

Koululla ja päiväkodilla on pihalla yhteinen muusta pihasta aidalla rajattu autoille tarkoitettu saattoliikennealue/huoltoliikennealue.

Riittävät palvelutilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Uudet tilat mahdollistavat strategian mukaisten lähipalveluiden järjestämisen Kallion alueella ja parantavat näin lasten ja perheiden arkea. Turvalliset, terveelliset ja riittävät uudet tilat luovat hyvät edellytykset varhaiskasvatuksen toiminnalle ja vastaavat lähialueen palvelutarpeisiin.

Tulevaisuuden tilatarpeisiin Merihaassa on y-tontti, jota voidaan myös jatkossa hyödyntää kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilatarpeiden toteuttamiseen. 

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopivaksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkodin toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat myös yhteisöllisyyden lisäämistä alueella. Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisen

Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodille, jossa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Väistötilat

Päiväkoti Kaleva toimii väliaikaisesti väistötiloissa Kaisaniemen puistossa olevassa paviljongissa. Tavoitteena on, että Kallion ala-asteen peruskorjaus ja päiväkoti Kalevan uudishanke valmistuvat molemmat kesällä 2023. Tämän edellytyksenä on, että Kaisaniemen puiston peruskorjaus paviljongin alueella alkaa aikaisintaan syksyllä 2023.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Tilat ovat laajuudeltaan n. 1000 htm². Alustava kustannusarvio on 5,5 milj. euroa. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 37,97 euroa/m²/kk eli noin 455 640 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet ja siihen varataan noin 120 000 euroa. Luku ei sisällä tietohallinnon käynnistämiskustannuksia, jotka ovat noin 20 000 euroa. Arvio muuttokustannuksista on noin 30 000 euroa. Väistötilanteessa ylimääräiset siivouskustannukset ovat n. 41 000 euroa. Vuosittaiset toiminnankustannukset ovat noin 1 370 500 euroa/vuosi.

Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä. Lisäksi käyttäjiä on osallistettu hankkeen suunnitteluun käyttäjäkokouksissa ja heitä kuullaan hankkeen eri vaiheissa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Susan Niemelä, projektiarkkitehti, puhelin: 310 21714

susan.niemela(a)hel.fi

Liitteet

1

Lasten päiväkoti Kalevan tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunkiympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566