Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/23

 

14.04.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 97

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta toistaiseksi

HEL 2019-012533 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 19.2.2020 (§ 4) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus ja sen täsmennys

3

Rehtorin lausunto

4

Viranhoitomääräys

5

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt ensin 3.1.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen, jota hän on täsmentänyt 28.2.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneella sähköpostilla saatuaan Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 19.2.2020 (§ 4) tekemän päätöksen tiedoksi. Ko. päätöksessä rehtori on kokonaisarvion perusteella ottanut Stadin ammatti- ja aikuisopistoon kaksi tuntiopettajaa (yhteiskunta- ja työelämäosaaminen) yhteiskuntatieteiden maisteri ********** ja filosofian maisteri ********** toistaiseksi 1.1.2020 lukien.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtori (Kampus 5) on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen ammatillisen koulutuksen opettajat ottaa kampuksen rehtori.

Hakuprosessista

Stadin ammatti- ja aikuisopiston kolme tuntiopettajan (yhteiskunta- ja työelämäosaaminen) tehtävää toistaiseksi ovat olleet julkisesti haettavana 14. - 28.10.2019.

Näihin tehtäviin haki hakuajan kuluessa yhteensä 45 henkilöä, joista 37 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset eli yhteisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuuden (14 §) ja kielitaitovaatimuksen (§ 17).

Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi edellytettiin ohjaavaa ja valmentavaa opettajuutta, hyviä vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja sekä joustavuutta suunnitella yhdessä monialaisen tiimin kanssa opiskelijoiden henkilökohtaiset opintopolut. Tehtävässä toimimiseen edellytettiin myös hyvää digitaalisen pedagogiikan osaamista ja kykyä toimia erilaisissa oppimisympäristöissä. Eduksi luettiin kokemus ammatillisesta koulutuksesta, monikulttuuristen opiskelijoiden kanssa toimiminen sekä kokemus yksilöllisten oppimispolkujen suunnittelusta.

Haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella 18 kelpoisuusvaatimukset täyttänyttä hakijaa mukaan lukien oikaisuvaatimuksen tekijä.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii rehtorin päätöksen oikaisua niin, että tuntiopettajaksi toistaiseksi otetun ********** virkasuhde perutaan tai muutetaan määräaikaiseksi vuoden loppuun, mihin oli K5:lle erikseen määritelty projektirahoitus.

Oikaisuvaatimuksen tekijä mm. katsoo, että toisin kuin rehtorin päätöksessä todetaan, tuntiopettajaksi toistaiseksi otettu on palkattu vakituiseksi opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen opettajaksi. Oikaisuvaatimuksen mukaan tehtävään otettu on myös sisäisesti ilmoitettu opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen resurssiksi ja hänet on myös listattu erityisopettajiin ja oppimisvalmiuksia tukevien opintojen opettajiin. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että varsinainen opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen opettajien rekrytointi on kuitenkin ollut erikseen.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta ja sen täsmennyksestä.

Asian arviointi

Rehtorin päätöksen ja lausunnon mukaan rehtori on ottanut Stadin ammatti- ja aikuisopistoon tuntiopettajaksi (yhteiskunta- ja työelämäosaaminen) toistaiseksi filosofian maisteri ********** Toisin kuin oikaisuvaatimuksessa todetaan, ********** ei ole otettu opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen opettajaksi.

Rehtorin lausunnossa ja liitteenä olevassa ********** viranhoitomääräyksessä todetaan tehtävään valitun pääasiallisiksi tehtäviksi yhteisten aineiden yhteiskunta- ja työelämäosaaminen –opetuksen tuntiopettajan virkasuhteiset tehtävät ja lisäksi viranhaltija on velvollinen suorittamaan myös muuta hänen koulutustaan, ammattitaitoaan ja työelämäkokemustaan vastaavaa esihenkilön osoittamaa työtä.

Rehtorin lausunnon mukaan Stadin ammatti- ja aikuisopistossa on katsottu, että opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja voi opettaa myös yhteiskunta- ja työelämäosaamisen opettaja tai ammattiopettaja, jos henkilöllä on tähän osaamista. Kysymyksessä olevaan tehtävään otetulla on tällaista osaamista, joten esihenkilö voi osoittaa hänellä myös tällaista työtä.

Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksessa mainitut opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen opettajien tehtävät oli erheellisesti laitettu haettavaksi Kampus 2:lla. Tämän johdosta nämä tehtävät on jätetty täyttämättä.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut ottaa kyseisen tuntiopettajan toistaiseksi. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus ja sen täsmennys

3

Rehtorin lausunto

4

Viranhoitomääräys

5

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566