Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2020

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/21

 

14.04.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 95

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta toistaiseksi

HEL 2020-001372 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt aluepäällikön 26.2.2020 (§ 9) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Aluepäällikön päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Aluepäällikön lausunto

4

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

5

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

6

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 15.3.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen aluepäällikön 26.2.2020 (§ 9) tekemästä päätöksestä, jolla aluepäällikkö on ottanut Pakilan ala-asteen kouluun englannin ja saksan tuntiopettajaksi toistaiseksi 1.8.2020 lukien filosofian maisteri **********

Aluepäällikkö on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen peruskoulujen opettajat toistaiseksi ottaa aluepäällikkö.

Hakuprosessista

Pakilan ala-asteen koulun englannin ja saksan tuntiopettajan tehtävä toistaiseksi on ollut julkisesti haettavana 3.1.2020 - 22.1.2020.

Tehtävään haki hakuajan kuluessa yhteensä 21 henkilöä, joista kaikki täyttivät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset molemmissa opetettavissa aineissa.

Aluepäällikön päätöksen mukaan haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella 9 kelpoisuusvaatimukset täyttänyttä hakijaa. Oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii oikaisua aluepäällikön päätökseen ja pyytää, että valinta tutkitaan ja harkitaan uudestaan.

Oikaisuvaatimuksen tekijä mm. katsoo, että valittu hakija ei ole hakijoista pätevin ja kokenein, vaan hän on vastavalmistunein ja hänellä on paljon vähemmän kokemusta opetustyöstä kuin monelle muulla hakijalla.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Asian oikeudellinen arviointi

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Perusopetuksen aineenopettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 5 §:ssä. Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut:

1) ylemmän korkeakoulututkinnon;

2) kussakin opetettavassa aineessa vähintään 60 opintopisteen laajuiset aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat oppiaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden perusopinnot ja aineopinnot; sekä

3) vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot

Tehtävään valittu on valmistunut joulukuussa 2016 ja hän täyttää opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset molemmissa opetettavissa aineissa (englanti ja saksa). Aluepäällikön lausunnosta ja hakemuksesta ilmenee, että tehtävään valitulla on viimeaikaista tehtävässä vaadittua opetuskokemusta englannin ja ruotsin kielen kelpoisena opettajana 2 vuotta ja 10 kuukautta. Edelleen lausunnosta ja hakemuksesta ilmenee, että tämä opetuskokemus on Lahden Rudolf Steiner- koulusta sekä Käpylän peruskoulusta.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on suorittanut opetettavan aineen opinnot saksassa vuonna 2002 ja englannissa vuonna 2009. Opettajan pedagogiset opinnot hän on suorittanut vasta vuonna 2015. Hän on ollut siis kelpoinen opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaisesti heinäkuun 2015 lopusta. Aluepäällikön lausunnosta ja hakemuksesta ilmenee, että oikaisuvaatimuksen tekijällä on viimeaikaista opetuskokemusta kysymyksessä olevista opetettavista aineista suomalaisesta peruskoulusta 2 vuotta ja 5 kuukautta. Tätä ennen kelpoisuuden saatuaan hän on työskennellyt ulkomailla.

Aluepäällikön lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksessa mainittu kolmas hakija on suorittanut opetettavan aineen opinnot saksan kielessä vasta 2019. Lisäksi hänellä on viimeaikaista opetuskokemusta vain englannin opettamisesta.

Hakumenettelyn luonteeseen kuuluu, että vain osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Lisäksi kenelläkään ei ole ehdotonta oikeutta tulla valituksi siksi, että hakijalla on esimerkiksi pidempi työkokemus kuin muilla hakijoilla. Kysymyksessä olevassa tapauksessa oikaisuvaatimuksen tekijällä on lyhempi opetuskokemus kelpoisena opettajana kuin tehtävään valitulla. Tehtävään valitulla on riittävä 2 vuoden 10 kuukauden kokemus tehtävän hoitamiseen ja se on vielä kummassakin opetettavassa aineessa.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Aluepäällikkö on ottaen huomioon lain mukaiset nimitysperusteet voinut valita koulutuksen, työkokemuksen ja tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella soveliaimmaksi arvioimansa hakijan tuntiopettajan tehtävään toistaiseksi. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että aluepäällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja aluepäällikön lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Aluepäällikön päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Aluepäällikön lausunto

4

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

5

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

6

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Perusopetuksen palvelukokonaisuus Perusopetuksen alueelliset palvelut alue 3 Perusopetuksen aluepäällikkö 3 26.02.2020 § 9

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566