Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/20

 

24.03.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 70

Osoitteeseen Pieksupolku 5 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen

HEL 2020-001996 T 10 05 02

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Pieksupolku 5 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 310 25897

seija.serovuo(a)hel.fi

Liitteet

1

LPK Pieksupolku 5, tarveselvitys 10.3.2020

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Pukinmäkeen suunniteltu päiväkotirakennus sijaitsee Pukinmäen peruspiirissä ja se vastaa alueen palvelutarpeisiin. Pukinmäen peruspiirissä on asunut vuoden 2019 alussa 1-6-vuotiaita lapsia 508, viimeisimmän väestöennusteen mukaan lasten määrä vähenee siten, että 15 vuoden kuluttua arvioidaan lapsia olevan noin 42 nykyistä vähemmän. Pukinmäen peruspiirissä toimii 5 muuta kaupungin suomenkielistä päiväkotia, joiden tilapaikat vaihtelevat 10-79 välillä. Yhteensä näissä päiväkodeissa on 277 tilapaikkaa eli uuden korvaavan hankkeen valmistuttua Pukinmäessä on 477 tilapaikkaa. Osoitteeseen Pieksupolku 5 toteutettavalla hankkeella saadaan noin 48 uutta varhaiskasvatuksen tilapaikkaa.

Uudisrakennukseen suunnitellaan tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön 200 lapselle. Rakennettavassa päiväkodissa järjestetään varhaiskasvatusta ja esiopetusta 1–6-vuotiaille lapsille. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään tiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan. Hanke korvaa nykyiset päiväkoti Nuotin tilat, jotka koostuvat neljästä eri-ikäisestä rakennuksesta. Huvilat Villa Öller ja Villa Björkbacka ovat 1900-luvun alussa rakennettuja huviloita ja kolme muuta rakennusta ovat uudempia. Ryhmä Pukinmäen toiminta jatkuu entisellään osoitteessa Palsamipolku 10.

Suunnitellut tilat tarvitaan kalustettuina käyttöön 1.8.2023 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi aiheuttaa lisäkustannuksia toimialalle.

Tilaratkaisun tavoitteena on tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Tilahanke parantaa alueen palveluiden järjestämistä

Kasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin Pukinmäen alueella lähipäiväkotiperiaatteella.

Päiväkoti Nuotin nykyiset tilat vaatisivat laajoja korjauksia, joiden toteuttaminen ei ole taloudellista. Nykyiset päiväkotirakennukset korvaavalla uudisrakennuksella mahdollistetaan tarvittavassa aikataulussa tilat, jotka ovat päiväkodille soveltuvat.

Palvelutilat tukevat lasten ja perheiden arkea

Turvalliset, terveelliset ja riittävät uudet tilat luovat hyvät edellytykset varhaiskasvatuksen toiminnalle ja vastaavat lähialueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkodin tilojen toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella. Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisen

Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodille, joissa pedagogisesti monipuoliset sekä joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Päiväkodille rakennetaan aidattu ulkoilupiha, joka muodostaa sisätilojen kanssa yhtenäisen kokonaisuuden oppimisympäristönä.

Väistötiloja ei tarvita

Väistötiloja ei tarvita, koska uudisrakennus sijoittuu eri tontille. Nykyisiä tiloja on huollettava ja ylläpidettävä siten, ettei väistötilatarvetta synny.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Tilat ovat laajuudeltaan 2000 brm². Alustava kustannusarvio on 7,5 milj. euroa. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 30,84 euroa/m²/kk eli noin 621 734 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet ja siihen varataan noin 146 000 euroa. Luku ei sisällä tietohallinnon käynnistämiskustannuksia, jotka ovat noin 20 000 euroa. Arvio muuttokustannuksista on noin 23 000 euroa. Vuosittaiset toiminnankustannukset ovat noin 2 400 000 euroa/vuosi.

Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä.

Hanketta on käsitelty yksiköiden esimiesten ja henkilöstön kanssa sekä vanhempaintilaisuuksissa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 310 25897

seija.serovuo(a)hel.fi

Liitteet

1

LPK Pieksupolku 5, tarveselvitys 10.3.2020

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566