Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

11.02.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 25

Oikaisuvaatimus vahingonkorvausta koskevasta päätöksestä

HEL 2019-011230 T 03 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** hallintopäällikön päätöksestä 11.12.2019 (191 §) tekemän oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia uusia perusteita, jotka antaisivat aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 31015036

jaana.iivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

2

Liite 2  Päiväkodin johtajan selvitys

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päätös, johon vaaditaan oikaisua

Hallintopäällikkö hylkäsi 11.12.2019 tekemällään päätöksellä (191 §) vahingonkorvausvaatimuksen, koska asiassa saadun selvityksen perusteella Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ei voitu katsoa olevan vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksen tekijä (jäljessä hakija) toistaa vahingonkorvausvaatimuksen auton tuulilasin korjauskustannuksesta (liite 1). Vahingon syntymiseen johtaneet tapahtumat päiväkodin pihalla ovat oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan kiistattomia. Kyseinen toiminta ei ole vahinko eikä yllättävä, koska tätä on tapahtunut aikaisemminkin. 

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.

Perustelut

Hakija on esittänyt aiemmin toimittamassaan vahingonkorvaushakemuksessa 390 euron suuruisen korvausvaatimuksen työmatkalla tapahtuneesta auton tuulilasin vaurioitumisesta. Korvausvaatimuksen euromääräinen suuruus perustuu autoliikkeen suulliseen hinta-arvioon tuulilasin vaihdosta. Kun hakija kääntyi kahden tien risteyksessä (päiväkodin risteys) noin viisi päiväkodin lasta heitti hiekkaa hakijan autoon. Lapset olivat päiväkodin ulkovaraston takana odottamassa ohimeneviä autoja, joiden päälle lapset heittivät pihalta kerättyjä kiviä ja hiekkaa. Tämä on ollut sellainen leikki, jonka hakija on nähnyt useamman kerran ja usein keskellä tietä on ollut jopa isompia kiviä. Hakija pysäytti auton ja meni juttelemaan päiväkodin työntekijöille. Kun hakija pääsi kotiin, hän tarkisti autonsa ja huomasi tuulilasiin tulleet useammat naarmut, joista yksi oli merkittävän iso. Autossa oli hiekkaa mennyt myös ikkunoiden ja ovien väliin. Hakija lähti takaisin päiväkotiin ja ilmoitti, että oli sattunut vahinko.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä (päiväkoti) saadun selvityksen (liite 2) mukaan vahinkotapahtuma on sattunut hakijan ilmoittamana ajankohtana 10.10.2019 noin klo 15.15. Lasten ulkoilun aikana kuusi lasta oli ollut leikkimässä kotileikkiä päiväkodin aidan vieressä. Aidan toisella puolella kulkee autotie. Hiekkaa sattui lentämään aidan toiselle puolelle ja sitä osui ohi ajavan auton tuulilasiin. Hiekan mukana oli myös pieniä kiviä. Ulkovalvonnassa oli riittävä määrä aikuisia ja he puuttuivat tilanteeseen heti kun sen huomasivat, mitä oli tapahtumassa. Tilanne oli kuitenkin yllättävä, sillä tytöt leikkivät rauhassa eikä leikki vaikuttanut vahingolliselta ennen kuin huomattiin että hiekkaa lensi ohi ajavan auton tuulilasiin. Hakija (autonkuljettaja) pysähtyi tapahtumapaikalle ja keskusteli asiasta lasten kanssa, myös päiväkodin työntekijät ojensivat lapsia asiasta ja ohjasivat siirtämään leikin muualle. Lapset olivat hyvin pahoillaan tilanteesta. Hetken päästä kuluneesta (noin viisi minuuttia) hakija tuli päiväkodin pihaan jättämään yhteystietonsa, koska oli huomannut vaurioiden olevan sellaiset, että ne olisi syytä korjauttaa. Tapahtuneesta puhuttiin hiekkaa heittäneiden lasten vanhemmille sekä päiväkodissa yleisesti lasten kanssa seuraavana päivänä. Tapahtumaan osallisina olleet lapset olivat tilanteesta hyvin pahoillaan, vaikka kyseessä olikin vahinko.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. 

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan.

Saadun selvityksen perusteella päiväkodin lasten valvonta ulkoilutilanteessa päiväkodin pihamaalla on ollut asianmukaisesti järjestetty ja henkilökuntaa on ollut riittävä määrä lapsimäärään nähden. Vahinkoon johtaneet tapahtumat ovat edenneet päiväkodin pihalla nopeasti. Kun havainto lasten äkillisestä hiekan heittämisestä aidan ylitse on tehty, ovat työntekijät heittämiseen hetimmiten puuttuneet.

Asiassa saadun selvityksen perusteella ei ole voida katsoa, että työntekijä tai viranhaltija olisi virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttanut vahinkoa. Siten ei voida katsoa, että Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala olisi vastuussa aiheutuneesta autovauriosta vahingonkorvauslain nojalla.

Hallintopäällikön päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole lainvastainen. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimus on hylättävä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 31015036

jaana.iivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

2

Liite 2  Päiväkodin johtajan selvitys

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566