Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2020

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

11.02.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 27

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle osoitteeseen Ampujantie 3 toteutettavan korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta

HEL 2019-012238 T 10 06 00

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon osoitteeseen Ampujantie 3 toteutettavan korvaavan uudisrakennuksen 17.7.2019 päivätystä hankesuunnitelmasta (liite 1) ja lausuu lisäksi seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee kuitenkin edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti ääneneristykseen ja -vaimennukseen sekä valaistukseen tulee kiinnittää huomiota. Lisäksi tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kiinnittää erityistä huomiota hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin ajalta. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin. Myös aikataulun pitävyydestä on huolehdittava.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on hyväksynyt 24.9.2019 osoitteeseen Ampujantie 3 toteutettavan päiväkodin ja leikkipuistotilojen korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Hanke on esitelty 25.5.2019 kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstölle. Työsuojelun lausunto (liite 2) on otettu huomioon suunnittelussa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 31022374

paula.heikkinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Lpk Longinoja 2019

2

Lpk Longinoja ja Lp Filpus, työsuojelun lausunto 25.5.2019

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 17.7.2019 päivätystä, osoitteeseen Ampujantie 3 toteutettavan päiväkodin ja leikkipuistotilojen korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta.

Ala-Malmille suunniteltu päiväkoti- ja leikkipuistorakennus sijaitsee Malmin peruspiirissä ja se vastaa alueen palvelutarpeisiin. Hanke korvaa nykyiset päiväkoti Longinojan, Vilppulan sekä leikkipuisto Filpuksen tilat. Päiväkoti Vilppula on siirtynyt entisten tilojen huonon kunnon vuoksi elokuussa 2019 valmistuneeseen Vilppulantien paviljonkiin. Päiväkoti Longinojan ja leikkipuisto Filpuksen nykyiset tilat vaatisivat laajoja korjauksia, joiden toteuttaminen ei ole taloudellista. Nykyiset päiväkoti- ja leikkipuistorakennukset korvaavalla uudisrakennuksella mahdollistetaan tarvittavassa aikataulussa tilat, jotka ovat päiväkodille ja leikkipuistotoiminnalle soveltuvat.

Peruspiirissä on 17 päiväkotia, joissa on yhteensä 1467 varhaiskasvatuksen tilapaikkaa. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan vuosina 2019–30 peruspiirin 1–6-vuotiaiden lasten määrä kasvaa yhteensä noin 370 lapsella. Väestön kasvu on melko tasainen vuoteen 2024 asti, jonka jälkeen kasvu painottuu pääosin Malmin lentokentän alueelle.

Osoitteeseen Ampujantie 3 toteutettavalla hankkeella saadaan noin 70 uutta varhaiskasvatuksen tilapaikkaa. Talonrakentamisohjelmassa vuosiksi 2020–29 on Malmin peruspiirin alueelle vuosina 2023–24 toteutettava päiväkoti Takataskun ja Suvin korvaava yhteishanke, joka tuo noin 25 tilapaikkaa lisää. Päiväkoti Jäkälän korvaavan uudishankkeen yhteydessä saadaan noin 200 uutta tilapaikkaa. Malmin lentokentän alueen ensimmäinen koulu- ja päiväkotihanke toteutetaan vuosina 2027–29. Tämä hanke tuo lisää noin 210 varhaiskasvatuksen tilapaikkaa ja 800 oppilaspaikkaa. Malmin lentokentän hankkeen aikataulua tarkistetaan alueen rakentumisen käynnistyttyä. Varhaiskasvatuksen tilapaikkojen lisäys Malmin peruspiirin alueella on yhteensä noin 505 tilapaikkaa.

Uudisrakennukseen suunnitellaan tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön 240 lapselle sekä leikkipuistotoiminnalle. Rakennettavassa päiväkodissa järjestetään varhaiskasvatusta ja esiopetusta 1–6-vuotiaille lapsille. Päiväkodille rakennetaan aidattu ulkoilupiha ja lisäksi toiminnassa hyödynnetään viereistä Filpuksenpuiston aluetta. Rakennuksen ensimmäisen kerroksen toiseen päätyyn toteutetaan leikkipuistotoiminnalle sisätilat, joihin on oma sisäänkäynti. Leikkipuistotoiminnalle toteutetaan oma ulkoalue. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään tiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan. Uudishankkeen nimi päätetään myöhemmässä vaiheessa.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Suunnitellut tilat tarvitaan kalustettuina käyttöön 1.8.2022 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi aiheuttaa lisäkustannuksia toimialalle.

Tilahanke parantaa alueen palveluiden järjestämistä

Varhaiskasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin lähipäiväkotiperiaatteella.

Riittävät palvelutilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Uudet tilat mahdollistavat strategian mukaisten lähipalveluiden järjestämisen Malmin alueella ja parantavat näin lasten ja perheiden arkea. Turvalliset, terveelliset ja riittävät uudet tilat luovat hyvät edellytykset varhaiskasvatuksen toiminnalle ja vastaavat lähialueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopivaksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkodin ja leikkipuistotilojen toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella. Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisen

Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodille ja leikkipuistotoiminnalle, joissa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Väistötilat tarvitaan

Päiväkoti Longinojan ja leikkipuisto Filpuksen rakennukset puretaan tulevan uudisrakennuksen tontilta. Kaupunkiympäristön toimiala on selvittänyt hankesuunnitteluvaiheessa päiväkoti Longinojan ja leikkipuisto Filpuksen väistötilaratkaisua. Hankkeessa on päädytty paviljonkiin, sillä alueelta ei ole löytynyt muita toiminnalle ja aikatauluun sopivia väistötiloja. Paviljonki on suunniteltu sijoitettavaksi nykyisten purettavien rakennusten pohjoispuolelle samalle tontille päiväkoti Vilppulan paviljongin kanssa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Tilat ovat laajuudeltaan 2182 htm². Kustannusarvio on 10,4 milj. euroa. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 27,61 euroa/m²/kk eli noin 722 940 euroa/vuosi, josta nousua nykyisiin vuokrakuluihin nähden on noin 318 000 euroa/vuosi. Päiväkoti Longinojan ja leikkipuisto Filpuksen väistön arvioitu kesto on noin 22 kk ja väistön aikaisista tiloista perittävä vuokra on noin 361 020 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet ja siihen varataan noin 260 000 euroa. Luku ei sisällä tietohallinnon käynnistämiskustannuksia, jotka ovat noin 42 000 euroa. Arvio muuttokustannuksista on noin 34 000 euroa. Vuosittaiset toiminnankustannukset ovat noin 2 908 100 euroa/vuosi.

Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on hyväksynyt 24.9.2019 osoitteeseen Ampujantie 3 toteutettavan päiväkodin ja leikkipuistotilojen korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on käsitellyt 12.12.2019 hankesuunnitelmaa.

Ampujantie 3 ja Filpuksenpuiston asemakaavaehdotus on ollut nähtävillä 25.11.–30.12.2019.

Hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä. Hanketta on käsitelty yksiköiden esimiesten ja henkilöstön kanssa sekä vanhempaintilaisuuksissa.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 31022374

paula.heikkinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Lpk Longinoja 2019

2

Lpk Longinoja ja Lp Filpus, työsuojelun lausunto 25.5.2019

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 12.12.2019 § 116

HEL 2019-012238 T 10 06 00

Esitys

A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle lpk Longinojan korvaavan uudisrakennuksen 17.7.2019 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen laajuus on 2 662 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 10 400 000 euroa huhtikuun 2019 kustannustasossa ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

B

Rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa rakennukset ja yleiset alueet- palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen suunnittelua odottamatta hankepäätöstä.

Esittelijä

vs. tekninen johtaja

Sari Hilden

Lisätiedot

Juha Polvinen, projektinjohtaja, puhelin: 310 21291

juha.polvinen(a)hel.fi

Sirkka-Liisa Sundvall, vs. tiimipäällikkö, puhelin: 310 23058

sirkka-liisa.sundvall(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566