Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2019

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

12.11.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 362

Osoitteeseen Kuninkaantammenkierto 22 rakennettavien lisätilojen ja Kuninkaantammenkierto 3 väliaikaisen lisätilan tarveselvityksen hyväksyminen

HEL 2019-011072 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä

A

osoitteeseen Kuninkaantammenkierto 22 toteutettavan päiväkodin ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipisteen (1-4 luokat) pysyvien tilojen tarveselvityksen sekä

B

osoitteeseen Kuninkaantammenkierto 3 toteutettavan päiväkoti Kuninkaantammen ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipisteen (1–2 luokat) väliaikaisen lisätilan tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kiinnittää erityistä huomiota hankkeiden kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin ajalta. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin. Myös aikataulun pitävyydestä on huolehdittava.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, puhelin: 310 22378

viivi.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarveselvityslomake, pysyvät lisätilat: Päiväkoti Kuninkaantammi ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipiste (1-4lk)

2

Tarveselvityslomake, väliaikaiset lisätilat: Päiväkoti Kuninkaantammi ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipiste (1-2lk)

3

Tilaohjelma, pysyvät lisätilat: Päiväkoti Kuninkaantammi ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipiste (1-4lk)

4

Tilaohjelma, väliaikaiset lisätilat: Päiväkoti Kuninkaantammi ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipiste (1-2lk)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Pysyvät lisätilat osoitteessa Kuninkaantammenkierto 22 tilat toteutetaan käyttöön kalustettuina elokuuhun 2022 mennessä. Perusopetuksen lisätilat suunnitellaan 250 lapselle. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lisätiloja tarvitaan 210 lapselle.

Ennen pysyvien lisätilojen valmistumista tarvitaan väliaikaisia lisätiloja alkuopetuksen, esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen käyttöön. Tiloja suunnitellaan osoitteeseen Kuninkaantammenkierto 3. Tammikuusta 2020 alkaen tilat tarvitaan noin 25 alkuopetukseen osallistuvalle oppilaalle ja noin 45 lapselle varhaiskasvatuksessa. Lukuvuonna 2020–21 tarvitaan edellä kerrotun lisäksi noin 40 paikkaa ja lukuvuonna 2021–22 tarvitaan näiden lisäksi noin 40 paikkaa. Väliaikainen lisätila tarvitaan yhteensä noin 150 lapselle kunnes pysyvät tilat valmistuvat elokuuksi 2022.

Toteutettavissa väliaikaisissa ja pysyvissä tiloissa voidaan joustavasti järjestää varhaiskasvatusta ja perusopetusta uuden rakentuvan alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa ja esimerkiksi WC-tilojen lukumäärässä.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Kaarelan alueella on tehty alueellinen palvelutilaverkkotarkastelu vuonna 2016. Siinä selvitettiin väestön kasvun aiheuttamaa palvelutilojen tarvetta. Kaarelan peruspiirissä sijaitseva Kuninkaantammen osa-alue on yksi Helsingin uusista asuinalueista, jota on suunniteltu noin 5000 asukkaalle. Kuninkaantammen pysyvä koulu-päiväkotirakennus talonrakentamisohjelmassa vuosina 2021–22 toteutettava hankkeena. Alueen palvelutarpeen kasvua on ennakoitu ja sinne on toteutettu paviljonkipäiväkoti / koulurakennus, joka otettiin käyttöön syksyllä 2018. Paviljonkirakennusta tarvitaan pysyvän rakennuksen valmistumisen jälkeenkin varhaiskasvatuksen käyttöön alustavan arvion mukaan vuoteen 2028 asti. Kuninkaantammen alueen rakentaminen on ollut vilkasta, alueella tarvitaan edelleen lisätiloja vuosiksi 2020–22 perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen käyttöön ennen kuin alueen pysyvä koulu/päiväkotirakennus valmistuu. 

Vuoden 2018 alussa Kuninkaantammen alueella asui noin 50 alle kouluikäistä 1–6-vuotiasta ja noin 20 7–10-vuotiasta lasta. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan vuoden 2023 alussa vastaavat luvut ovat 390 ja 130 lasta.

Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi tuoda lisäkustannuksia toimialalle.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudet turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat erityisesti Kuninkaantammen mutta myös lähialueiden palvelutarpeisiin. 

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Tilat edistävät perusopetus perusopetus- ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien toteuttamisen

Hankkeessa toteutetaan perusopetukselle ja päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen.

Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelman tavoitteita. Piha-alueiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimistilana.

Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin ja koulun käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet.

Koulun ja päiväkodin saattoliikenne ja koulun huoltopiha suunnitellaan toisistaan erillisiksi.

Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.

Päiväkoti Kuninkaantammen ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipisteen (1–4 luokat) tilatarpeet pysyville lisätiloille ja niiden valmistumiseen asti tarvittaville väliaikaisille lisätiloille esitetään liitteenä olevissa huonetilaohjelmissa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Pysyvät lisätilat osoitteessa Kuninkaantammenkierto 22 ovat laajuudeltaan 3 350 hym². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 25,5 euroa/m²/kk eli noin 1 195 0000 euroa/vuosi.

Väliaikaiset lisätilat osoitteessa Kuninkaantammenkierto 3 ovat laajuudeltaan 1 800 hym². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 25,9 euroa/m²/kk eli noin 557 700 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Väliaikaisten lisätilojen hankinnoissa huomioidaan kalusteiden, varusteiden ja laitteiden siirrettävyys pysyviin tiloihin.

Pysyvien lisätilojen käynnistämiskustannuksiin varataan 400 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 47 000 euroa, siivouskustannusarvio on noin 71 000 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 4 500 000 euroa/vuosi.

Väliaikaisten lisätilojen käynnistämiskustannuksiin varataan 130 000 euroa ja noin 29 000 euron tieto- ja viestintäteknologian kustannuksiin. Muuttokustannusarvio on noin 25 000 euroa, siivouskustannusarvio on noin 35 000 euroa / vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 1 600 000 euroa / vuosi.

Kahden yksikön sijoittaminen samaan kiinteistöön ja tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti muuntojoustava ja kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin ja koulun henkilökuntaa on osallistettu hankkeen suunnitelmien valmistelemiseen ja pedagogisen suunnitelman tekemiseen.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää huomioida päiväkotilaisten, oppilaiden ja opettajien näkemykset tilojen kehittämisessä. Osallistavalla suunnittelulla ohjataan käyttäjiä aktiivisesti osallistumaan oman työn ja toimintaympäristönsä sekä asukkaita oman ympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, puhelin: 310 22378

viivi.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarveselvityslomake, pysyvät lisätilat: Päiväkoti Kuninkaantammi ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipiste (1-4lk)

2

Tarveselvityslomake, väliaikaiset lisätilat: Päiväkoti Kuninkaantammi ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipiste (1-2lk)

3

Tilaohjelma, pysyvät lisätilat: Päiväkoti Kuninkaantammi ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipiste (1-4lk)

4

Tilaohjelma, väliaikaiset lisätilat: Päiväkoti Kuninkaantammi ja Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipiste (1-2lk)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566