Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2019

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

22.10.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 345

Koskelan ala-asteen koulun osoitteeseen Käpyläntie 8 toteutettavien lisätilojen tarveselvitys

HEL 2019-010505 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä tarveselvityksen (liite 1) osoitteeseen Käpyläntie 8 toteutettavista perusopetuksen lisätiloista, joiden pääkäyttäjä on Koskelan ala-aste.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Ulla Manninen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 22493

ulla.k.manninen(a)hel.fi

Liitteet

1

TS-lomake_Koskelan ala-aste lisätilat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Tarveselvitys koskee Koskelan ala-asteen lisätiloja, jotka rakennetaan osoitteessa Käpyläntie 8 sijaitsevan kiinteistön entisiin terveysaseman tiloihin. Tilat korjataan teknisesti ja toiminnallisesti koulukäytön vaatimusten mukaisiksi. Lisätilojen rakentaminen on käynnistynyt elokuussa 2019 ja ne valmistuvat tammikuussa 2020. 

Koskelan ala-aste sijaitsee osoitteessa Juhana Herttuantie 13. Oppilaita koulussa on yhteensä 138 luokka-asteilla 1-4. Koulun tilojen kapasiteetti on mitoitettu 95 oppilaalle, joten jo nykyinen oppilasmäärä on liian suuri tiloihin nähden. Oppilasmäärä on kasvussa, koulussa tulee olemaan lisätilantarve 75 oppilaalle vuoden 2020 aikana. Kohteena oleva rakennus mahdollistaa tilakokonaisuuden suunnittelun 100 oppilaan käyttöön, mikä on tarkoituksenmukaista, sillä alueen oppilasmäärä on tulevina vuosina kasvava. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään hankkeessa rakennettavia lisätiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan. Hankkeessa lisätilat rakennetaan kiinteistöön tilapäisenä käyttötarkoituksen muutoksena.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle lapsimäärälle

Väestöennusteiden mukaan Koskelan ala-aste tarvitsee lisäopetustilaa yhteensä 75 oppilaalle vuoden 2020 aikana.

Perusopetuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin toimien voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä perusopetusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata lähipalveluperiaatteella mahdollisimman hyvin.

Koskelan ala-aste tulee kasvamaan yhtenäiseksi peruskouluksi,  jonka on investointiohjelmaehdotuksessa vuosille 2020-2029 suunniteltu valmistuvan vuonna 2027. 

Hankkeessa rakennettavat lisätilat kattavat oppilasmäärän kasvusta johtuvan tilantarpeen ja tarjoavat terveellisen ja turvallisen oppimisympäristön.  Koskelan peruskoulun rakentamisen ajaksi tullaan tarvitsemaan täydentävä väistötilaratkaisu. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat peruskoulun opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Strategian mukaiset ja riittävät lisätilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Perusopetuspalvelut ovat perheille arjen lähipalvelu. Perusopetuspaikkojen lisääminen vahvistaa strategian mukaisia lähipalveluja sekä tukee lasten ja nuorten arkea.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille ja nuorille sopiviksi, lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat tukevat opetussuunnitelmien toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan peruskoululle tilat, joissa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa sekä takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Oppilaiden välituntiulkoilu tulee tapahtumaan Käpylän pelastusaseman kentällä, jonne järjestetään turvallinen kulkuyhteys. Ruokailut järjestetään läheisillä kouluilla Kottby lågstadiet ja Koskelan ala-asteen pääkoulu. 

Lisätilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Vuokrattavat tilat ovat laajuudeltaan 910 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 25,87 €/htm²/kk eli noin 282 500 euroa/vuosi. Vuokrasopimus tehdään viideksi (5) vuodeksi. 

Muuttokustannusarvio on 12 300 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin varataan 99 000 euroa, alv 0 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Siivouskustannusarvio on 18 600 euroa vuodessa, sisältäen ylläpitosiivouksen, perussiivouksen ja mahdollisesti käyttöönottosiivouksesta aiheutuvia kuluja. Arvio vuosittaisista toiminnankustannuksista ilman henkilöstö- ja vuokrakustannuksia on 199 000 euroa.

Aikaisemmat päätökset, kuuleminen, osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Koulun henkilökunta on osallistunut hankkeeseen tuoden tilasuunnitteluun ja kalustamiseen pedagogisen ja toiminnallisen käyttäjänäkökulman. Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristötoimialan ja kasvatus- ja koulutustoimialan yhteistyönä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Ulla Manninen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 22493

ulla.k.manninen(a)hel.fi

Liitteet

1

TS-lomake_Koskelan ala-aste lisätilat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566