Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2019

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

22.10.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 344

Oikaisuvaatimus oppisopimuskoulutuksena järjestettävä liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon hankinnasta

HEL 2019-006538 T 02 08 02 00

Esitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiön Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan toimialajohtajan päätökseen 67 § Oppisopimuskoulutuksena järjestettävän liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon hankinta HEL 2019-006538 (3.9.2019) kohdistaman oikaisuvaatimuksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Janne Tarkoma, hankintalakimies, puhelin: 310 21582

janne.tarkoma(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankintapäätös HEL 2019-006538 (3.9.2019)

2

Oikaisuvaatimus_henkilötiedot poistettu

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankinnat

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntarjoaja

Esitysteksti
Liite 1

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiö teki 19.9.2019 päivätyn oikaisuvaatimuksen oppisopimuskoulutuksena järjestettävän liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon hankintaa koskevasta toimialajohtajan päätöksestä 67 § HEL 2019-006538 (3.9.2019).

Kyseessä on hankintalain liitteen E mukaisen kynnysarvon alittava hankinta, joten hankintalain säännökset eivät tule sovellettavaksi tässä tapauksessa.

Oikaisuvaatimus (Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiö)

Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiö on esittänyt oikaisuvaatimuksessaan, että tarjouspyynnössä asetetut pakollisen tutkinnon osan osaamispistemäärää koskevan arvon ja valinnaisen tutkinnon osan (valinnaiset tutkinnon osat 2) koulutuksen ja näytön hankittavaa määrää koskevat arvot ovat olleet virheelliset. Ne vääristävät oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan toteutusta ja hinnoittelua.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on ollut tarjouspyynnön virheellisestä sisällöstä yhteydessä tarjouksen jättäjään ennen tarjouksen määräajan umpeutumista sekä puhelimitse että sähköpostitse. Virhe on tiedostettu tarjouksen jättäjän puolelta, mutta sitä ei oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan ole oikaistu sähköiseen järjestelmään. Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiö katsookin, että hankintapäätöksessä esitetyn tarjousten vertailutaulukon hinnoittelu ei anna virheellisestä osaamispistemäärästä johtuen valinnaisten tutkinnon osien koulutuksen ja näyttöjen hankittavasta määrästä totuudenmukaista kuvaa hinnoittelusta. Oikaisuvaatimuksen tekijä hakee muutosta alkuperäiseen hankintapäätökseen koskien liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon hinnoittelua ja sen esittämistä tarjousten vertailutaulukossa.

Esittelijä katsoo, että alkuperäisessä tarjouspyynnössä on ollut kaksi virhettä. Ensinnäkin liikunnan osaamisalan pakollisen tutkinnon osan osaamispistemääräksi oli ilmoitettu 60 osp, vaikka oikea pistemäärä olisi ollut 30 osp.

Tarjouspyynnön kohdassa 6 (Hankinnan kohteen kriteerit), liikunnan osaamisalalla (’Valinnaiset tutkinnon osat 2), hankittavaksi määräksi oli ilmoitettu 1 kpl, vaikka tutkinnossa ko. tutkinnon osia valitaan 2 kpl. Vertailuhinta laskettiin siis yhdellä kyseessä olevan tutkinnon osalla.

Tarjouspyynnössä ilmenneestä virheestä tiedotettiin tarjouspyyntöön tutustuneita Cloudiassa 7.8.2019 ja samalla tarjousaikaa pidennettiin 9.8.2019 klo 16 asti. Myös Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiö on saanut tiedon tästä. Tietoja ei voitu muuttaa tarjouspyyntöön enää, koska yksi tarjoaja oli jättänyt tarjouksen.

Esittelijä katsoo, että tarjoajien voidaan olettaa tuntevan tutkinnon perusteet, eikä voida olettaa, että tarjouspyynnössä voidaan edellyttää tarjottavan jotain muuta, kuin mitä tutkinnon perusteet määrittelevät. 

Esittelijä toteaa lisäksi, että tutkinnon osien määrällä ei ole merkitystä tarjousten vertailussa. Molemmat osaamisalat on kilpailutettu yhdessä, joten vertailuhinta on muodostunut molempien osaamisalojen summasta. Virheellä ei ole merkitystä lopullisen järjestyksen määräytymisen kannalta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Janne Tarkoma, hankintalakimies, puhelin: 310 21582

janne.tarkoma(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankintapäätös HEL 2019-006538 (3.9.2019)

2

Oikaisuvaatimus_henkilötiedot poistettu

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankinnat

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntarjoaja

Esitysteksti
Liite 1

Tiedoksi

Kasvatus ja koulutus

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja 03.09.2019 § 67

HEL 2019-006538 T 02 08 02 00

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti, että oppisopimuskoulutuksena järjestettävä liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto hankitaan käydyn tarjouskilpailun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimmassa järjestyksessä seuraavasti:

1. Kisakalliosäätiö 0128756-8

2. Suomen Urheiluopiston kannatusosakeyhtiö 0202512-1

3. Varalan Urheiluopisto 0155689-5

Samalla kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti valtuuttaa oppisopimuspalveluiden koulutuspäällikön allekirjoittamaan tätä päätöstä vastaavat hankintasopimukset.

Lisäksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti valtuuttaa oppisopimuspalveluiden koulutuspäällikön tekemään päätökset optiokausien käyttöönotosta.

Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on 320 000,00 euroa (alv 0 %) sisältäen mahdolliset optiokaudet.

Päätöksen perustelut

Tarjouskilpailu

Hankinta perustuu Stadin ammatti- ja aikuisopiston oppisopimuspalveluiden tekemään kilpailutukseen HEL 2019-006538, oppisopimuskoulutuksena järjestettävä liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto.

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Stadin ammatti- ja aikuisopiston oppisopimuspalvelut on koulutuksen järjestäjä. Stadin ammatti- ja aikuisopiston oppisopimuspalveluilla ei ole järjestämislupaa kyseessä olevaan koulutukseen, joten koulutus piti kilpailuttaa.

Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta, jota täydennetään tarvittaessa muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella. Tavoitteena on tuottaa työpaikan ja työntekijän tarpeista lähtevää koulutusta. Työssä tarvittavan osaamisen lisäksi tutkintotavoitteisuudella halutaan varmistaa koulutettavan muodollinen pätevyys, joka edistää liikkuvuutta työmarkkinoilla.

Kyseessä on hankintalain liitteen E mukainen kansallisen kynnysarvon alittava palveluiden hankinta, jonka kilpailutus tehtiin käyttäen avointa menettelyä. Tarjouspyyntö julkaistiin Cloudia-pienhankintaportaalissa ja Tarjouspalvelu.fi-palvelussa 5.6.2019.

Puitejärjestelyyn valitaan kuusi (6) palveluntuottajaa, ellei vaatimukset täyttäviä tarjoajia ole vähemmän.

Tilaukset sopimuskauden aikana tehdään puitejärjestelyyn hyväksytyiltä palvelutuottajilta etusijaisuusjärjestystä noudattaen. Etusijaisuusjärjestyksestä voidaan poiketa tilanteissa, jossa opiskelijan yksilöllinen tarve tai opiskelijan kouluttautumisvaihtoehto sitä edellyttävät.

Kilpailutuksen tarjousten viimeinen jättöaika oli 9.8.2019 klo 16.00.

Määräaikaan mennessä tarjouksia saapui yhteensä kolme (3):

1. Kisakalliosäätiö

2. Suomen Urheiluopiston kannatusosakeyhtiö

3. Varalan Urheiluopisto

Saapuneiden tarjousten jakautuminen eri osa-alueiden välillä on kerrottu päätöksen liitteessä 1 Vertailutaulukko.

Tarjousten vertailu

Vertailuperusteena oli pisteytys kokonaishankinnan mukaan.

Tarjoukset ja tarjousten vertailu on esitetty liitteessä 1 Vertailutaulukko. Tarjouksia saatiin vain 3 tarjoajalta.

Sopimuksen teko

Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on 320 000,00 euroa (alv 0 %) sisältäen mahdolliset optiokaudet.

Sopimuskausi on kaksi (2) vuotta. Hankintaan sisältyy kaksi yhden (1) vuoden optiokausien mahdollisuutta (optiot 1 v + 1 v). Optiokaudella tarkoitetaan mahdollisuutta sopimuksen jatkamiseen alkuperäisin ehdoin. Optiokauden käytöstä päättää tilaaja ja ilmoittaa sen käyttämisestä palveluntuottajalle kuusi (6) kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä.

Sopimuskausi on suunniteltu alkavaksi syyskuussa 2019. Hankintasopimukset tulevat voimaan molempien osapuolten allekirjoituksella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Lisätiedot

Virpi Heinonen, koulutustarkastaja, puhelin: 310 86871

virpi.heinonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566