Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2019

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/27

 

27.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 300

Osoitteeseen Klaavuntie 17 toteutettavan Puotilan ala-asteen korvaavan uudisrakennuksen ja esiopetustilojen tarveselvityksen hyväksyminen

HEL 2019-007355 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Klaavuntie 17 toteutettavan ala-asteen ja esiopetustilojen tarveselvityksen.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Sari Lehtonen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 15124

sari.k.lehtonen(a)hel.fi

Kimmo Mustonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 23148

kimmo.mustonen(a)hel.fi

Antti Lehto-Raevuori, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 62842

antti.lehto-raevuori(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarveselvityslomake Puotila aa-ek

2

Tilaohjelma Puotila aa-ek

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Puotilan alueelle Vartiokylän peruspiiriin suunniteltu huonokuntoisen koulurakennuksen korvaava uudisrakennus sisältää ala-asteen ja esiopetustilat. Vuosina 2019–2029 Puotilan ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella 7–12-vuotiaiden määrä pysyy varsin tasaisena ja on reilut 300 lasta / vuosi. Koulussa on lisäksi ruotsin kielikylpyopetusta, johon oppilaita tulee myös oppilaaksiottoalueen ulkopuolelta. Ruotsinkielikylpyopetuksessa on noin 25 oppilasta 1–6 vuosiluokkaa kohden. Lisäksi koulussa on kolme alueellista erityisluokkaa. Koulun kokonaisoppilasmäärä on tällä hetkellä 448 oppilasta.

Hankkeessa toteutetaan tilat esiopetuksen ja perusopetuksen käyttöön. Nykyisen rakennuksen korvaavaan uudisrakennukseen toteutetaan tilat 70:lle esikoululaiselle ja 530:lle perusopetuksen oppilaalle luokka-asteella 1–6. Uudisrakennuksen oppimisentilat tukevat nykypäivän opetussuunnitelmia. Samaan rakennukseen toteutetaan tilat esiopetukselle.

Suunnitellut tilat Klaavuntie 17:ssä tarvitaan käyttöön 1.1.2022 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi tuoda lisäkustannuksia toimialalle. Puotilan ala-asteen toimipisteen uudisrakennushankkeelle on vuoden 2018 talousarvion investointiohjelmassa varattu määrärahat vuosille 2020–2021.

Tilahanke parantaa alueen palveluiden järjestämistä

Kasvatuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla.

Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Uudet korvaavat palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudet turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset Puotilan ala-asteen ja esiopetuksen toiminnalle sekä vastaavat lähialueen palvelutarpeisiin.

Puotilan hankkeessa esiopetuksen ja koulun tilat voidaan sijoittaa samaan kokonaisuuteen turvallisesti ja toimivasti. Tilojen toteutus samaan yhteyteen luo edellytykset kasvatuksen ja opetuksen jatkumolle.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelman toteuttamisen

Puotilan ala-asteen toimipisteen nykyiset tilat on rakennettu vuonna 1967. Rakennuksen on suunnitellut Osmo Sipari. Kaupunkisuunnitteluviraston Helsingin koulurakennusten suojelutarvetta selvittävässä Opintiellä-julkaisussa rakennus on luokiteltu luokkaan 2. Sitä ei ole suojeltu asemakaavalla.

Puotilan toimipisteen nykyiset tilat ovat huonokuntoiset eivätkä täytä kaikilta osin uuden opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelman toiminnalle asettamia vaatimuksia.

Hankkeessa toteutetaan tilat esiopetukselle ja ala-asteen koululle, jossa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.

Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Piha-alueet peruskorjataan ja varustetaan uusin leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelman tavoitteita. Pihan suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimisen tilana. Piha tarjoaa sekä rakennuksen käyttäjille, että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet.

Peruskoulun toimipisteen ja esiopetuksen tilat ovat liikenteellisesti hyvin saavutettavissa. Suunnittelussa varmistetaan turvalliset kulkuyhteydet koululle ja esiopetukselle.

Puotilan ala-asteen ja esiopetuksen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Kaupunkiympäristön toimiala selvittää väistötilaratkaisua hankesuunnitteluvaiheessa. Alustavasti väistötilaksi on suunniteltu läheiselle Puotilan Leikkiniitylle tulevia viipalerakennuksia.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Arvio tarveselvityksen kokonaishinnasta on 18 milj. euroa. Vuokrattavat tilat ovat laajuudeltaan 5 417 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 19,34 euroa/m²/kk eli noin 1 257 288 euroa/vuosi. Vuokrasopimus tehdään 20 vuodeksi. Siivouskustannusarvio on noin 38 004 euroa/vuosi.

Muuttokustannusarvio on noin 51 500 euroa ja käynnistämiskustannuksia varataan 532 900 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Toimintakustannukset nousevat tulevan hankkeen osalta 3,9 milj. euroa/vuosi. Monen yksikön yhteistilat ovat kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan yhteistyönä.

Hankkeesta on laadittu pedagoginen suunnitelma yhteistyössä henkilökunnan, oppilaiden ja vanhempien kanssa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida lasten, oppilaiden ja opettajien näkemykset tilojen kehittämisessä. Osallistavalla suunnittelulla ohjataan käyttäjiä aktiivisesti osallistumaan oman työn ja toimintaympäristönsä sekä asukkaita oman ympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Sari Lehtonen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 15124

sari.k.lehtonen(a)hel.fi

Kimmo Mustonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 23148

kimmo.mustonen(a)hel.fi

Antti Lehto-Raevuori, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 62842

antti.lehto-raevuori(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarveselvityslomake Puotila aa-ek

2

Tilaohjelma Puotila aa-ek

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566