Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2019

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/23

 

13.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 250

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Mirita Saxbergin toivomusponnesta kohdentaa riittävästi resursseja perhepäivähoidossa tapahtuvan alle kolmevuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen tukemiseen

HEL 2018-012639 T 00 00 03

Esitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Helsingissä on kunnallisia perhepäivähoitajia noin 100 ja ryhmäperhepäivähoitajia noin 160. Alle kolmevuotiaiden osuus perhepäivähoidossa hoidettavista lapsista on 44 prosenttia (04/19). Perhepäivähoidossa hoidettavien lasten määrä on laskenut. Suunta on samankaltainen muissa suurissa kaupungeissa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta pitää tärkeänä kohdentaa riittävästi resursseja perhepäivähoidossa tapahtuvan alle kolmevuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen tukemiseen. Alle kolmevuotiaiden suhteellinen osuus on kasvanut viime vuosina perhepäivähoidossa. Tähän on vaikuttanut mm. maksuttoman varhaiskasvatuksen kasvu ja toimintamuodon sopivuus erityisesti pienille lapsille. Helsingissä nähdään tärkeänä pitää perhepäivähoito yhtenä vaihtoehtona varhaiskasvatuspalveluissa.

Perhepäivähoidon vahvuuksia ovat kodinomaisuus ja pieni ryhmä. Perhepäivähoitajat liikkuvat paljon alueellaan ja verkostoituvat niin toisten perhepäivähoitajien, leikkipuistojen, kirjastojen ja muiden alueen toimijoiden kanssa aktiivisesti. Toimialalla pidetään tärkeänä ja arvokkaana perhepäivähoidon tekemää alueellista työtä. Aleittain on sovittu, että kehitetään myös perhepäivähoidon ja päiväkodin yhteistyötä, katsomalla jokaiselle perhepäivähoitajalle kaveripäiväkoti, jonka kanssa kehitetään yhteistyötä tiiviimmin.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta pitää tärkeänä kohdistaa resursseja perhepäivähoidon kehittämiseen sekä alle kolmevuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen tukemiseen: 

        Kehittäen kunnallisten perhepäivähoitajien pedagogista ohjausta sekä yksityisten perhepäivähoitajien tiedotusta ja valvontaa.

        Uudistaen viestintää ja sekä kiinteyttäen perhepäivähoidon yhteyttä muuhun varhaiskasvatukseen.

        Kannustaen Helsingin liikkumisohjelman sekä valtakunnallisen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman mukaisella koulutuksella ja ohjauksella perhepäivähoitajia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa edistämään lasten – erityisesti myös alle kolmevuotiaiden – liikkumisen mahdollisuuksia omalla asuinalueellaan ja koko kaupungissa.

        Kehittäen perhepäivähoidon yhteistyötä lastenkulttuuritoimijoiden ja alueensa kirjaston kanssa kulttuurin toimijoiden kuten esimerkiksi TaideRaide-residenssitaiteilijoiden tuella.

Kuntatyönantajat asettivat työryhmän (KVTES Liite 12, 14 §), jonka tehtävänä oli selvittää KVTES:n liitteen 12 työaikaa koskevien määräysten uudistamistarvetta ja kehittämisedellytyksiä sekä tehdä 31.5.2019 mennessä sopimusneuvotteluiden tueksi tähän selvitykseen perustuvat ehdotukset palkkausmääräysten muuttamiselle. Tämän selvitystyön tuloksia ei julkaista vaan kevään 2020 aikana selviää, mihin sopimusneuvottelut johtavat.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Risto Keskinen, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 050 597 8748

risto.keskinen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa valtuutettu Mirita Saxbergin toivomusponnesta: Hyväksyessään esityksen talousarvioksi vuodelle 2019 ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2019-2021 kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunki selvittää mahdollisuudet kohdentaa riittävästi resursseja perhepäivähoidossa tapahtuvan alle 3-vuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen tukemiseen.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Risto Keskinen, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 050 597 8748

risto.keskinen(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Saxberg Mirita, toivomusponsi, Kvsto 28.11.2018 asia 3

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566