Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2019

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/45

 

13.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 272

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta määräajaksi

HEL 2019-006913 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Alppilan lukion rehtorin 31.5.2019 tekemästä päätöksestä ja kumosi rehtorin tekemän päätöksen sekä palautti asian uudelleen käsiteltäväksi.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun hakemus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen Alppilan lukion rehtorin 31.5.2019 tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut uskonnon ja elämänkatsomustiedon tuntiopettajaksi määräajaksi 8.8.2019–30.5.2020 **********

Rehtori on antanut asiasta lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan 3.5.2019 (§ 40) tekemän delegointipäätöksen mukaan määräaikaisen tuntiopettajan ottaa lukiossa rehtori.

Hakuprosessista

Alppilan lukion uskonnon ja elämänkatsomustiedon tuntiopettajan tehtävä määräajaksi on ollut julkisesti haettavana 25.4.–9.5.2019.

Rehtorin lausunnon mukaan tehtävään haki hakuajan kuluessa 38 henkilöä, joista 15 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset molemmissa opetettavissa aineissa. Edelleen rehtorin lausunnon mukaan haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella 3 hakijaa, jotka kaikki, tehtävään valittu mukaan lukien, olivat molempiin opettaviin aineisiin kelpoisia. Oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun.

Asian oikeudellinen arviointi

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii rehtorin päätökseen kumoamista, koska oikaisuvaatimuksen tekijä on pätevä molemmissa opetettavissa aineissa ja lisäksi hän on toiminut lukion uskonnonopettajana ainakin viitenä vuotena.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Opettajien kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa.

Lukion aineenopettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 10 §:ssä.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päätymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Hakuilmoituksessa edellytettiin mm. kelpoisuusvaatimuksena opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaista kelpoisuutta. Hakuilmoituksessa todettiin lisäksi, että määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.

Tehtävään otetun hakemuksesta selviää, että hän ei ole täyttänyt opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaisia kelpoisuusvaatimuksia hakuajan päättyessä. Rehtori on kuitenkin 31.5.2019 tekemässään päätöksessä ottanut tehtävään ko. henkilön yli kuuden kuukauden ajaksi määräajaksi, vaikka kelpoisuusvaatimukset täyttäviä hakijoita olisi ollut saatavilla. Kelpoisuusvaatimukset täyttämättömän hakijan ottamiselle ei ole esitetty myöskään asetuksen mainitsemaa erityistä syytä.

Edellä lausutun perusteella esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus hyväksytään ja Alppilan lukion rehtorin 31.5.2019 tekemä päätös kumotaan ja asia palautetaan rehtorin uudelleen käsiteltäväksi.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun hakemus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Tiedoksi

Rehtori

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566