Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2019

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

28.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 176

Tarveselvitys Kaarelanraitin päiväkodista ja Kannelmäen peruskoulun Kaarelan raitin toimipisteestä

HEL 2019-005682 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi uudisrakennuksen tarveselvityksen osoitteeseen Kaarelanraitti 1, liitteen mukaisena.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Sari Lehtonen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 15124

sari.k.lehtonen(a)hel.fi

Raila Tiainen-Ala-Maunus, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 41222

raila.tiainen-ala-maunus(a)hel.fi

Arjariitta Heikkinen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 71765

arjariitta.heikkinen(a)hel.fi

, puhelin

Liitteet

1

Kaarelanraitti-tarveselvityslomake

2

Tilaohjelma-Kaarelanraitti

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kannelmäen peruskoulun Kaarelanraitin toimipisteen nykyiset tilat on rakennettu vuonna 1955. Rakennus on teknisen käyttöikänsä päässä.

Kaarelanraitin päiväkodin ja Kannelmäen peruskoulun Kaarelan raitin toimipisteen uudisrakennushankkeelle on vuoden 2018 talousarvion investointiohjelmassa varattu määrärahat vuosille 2020-2021.

Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodin ja peruskoulun käyttöön. Uudisrakennuksessa on tilat 210 päiväkotilapselle ja 120:lle perusopetuksen oppilaalle luokka-asteella 1-2.

Alueella sijaitsevien päiväkotien Hakuninmaan ja Vuorilinnan tilat vaatisivat laajaa korjausrakentamista lähiaikoina. Päiväkotien toiminnan keskittämistä on suunniteltu valmistuviin uusiin tiloihin yhteistyössä palveluverkkotiimin ja aluepäälliköiden kanssa. Luopumista nykyisistä tiloista tarkastellaan palvelutarpeen näkökulmasta hankkeen edetessä ja niistä tehdään päätökset erikseen.

Uudisrakentamisen yhteydessä voidaan toteuttaa tilat, jotka nykyistä paremmin tukevat opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamista. Tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä. Iltapäiväkerhotoimintaa on mahdollista järjestää rakennuksen tiloissa.

Peruskoulun toimipisteen ja päiväkodin tilat ovat liikenteellisesti hyvin saavutettavissa. Suunnittelussa varmistetaan turvalliset kulkuyhteydet koululle ja päiväkodille.

Nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle lapsimäärälle

Kaarelan alueella (Kannelmäki Hakuninmaa, Maununneva) on vuonna 2016 tehty alueellinen palvelutilaverkkotarkastelu, jossa selvitettiin väestön kasvun aiheuttamaa palvelutilojen tarvetta sekä nykyisin käytössä olevien tilojen kuntoa. Tarkastelun perusteella esitettiin Kaarelanraitin hankkeen toteuttamista em. laajuudessa. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Kannelmäen peruskoulun Kaarelan raitin toimipisteen laajuudessa otetaan huomioon koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Kaarelanraitin hankkeessa päiväkoti- ja koulutilat voidaan sijoittaa samaan kokonaisuuteen turvallisesti ja toimivasti. Tilojen toteutus samaan yhteyteen luo edellytykset kasvatuksen ja opetuksen jatkumolle.

Strategian mukaiset ja riittävät väistö- ja lisätilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Uudishanke mahdollistaa strategianmukaisten lähipalveluiden tarjoamisen Kannelmäen alueella, millä parannetaan lasten, nuorten ja perheiden arkea. Sujuvat yhteydet Kannelmäen peruskoulun muihin toimitiloihin edistävät yhteisöllisyyttä ja yhtenäistä opinpolkua. Varhaiskasvatus- ja peruskoulupalvelut ovat perheille arjen lähipalvelu.

Lapsen näkökulmasta päiväkotipaikka omalla asuinalueella mahdollistaa kaverisuhteiden muodostumisen lähellä kotia ja tutustumisen ja liikkumisen omalla alueella. Oman alueen tuntemus lisää turvallisten reittien oppimista pienestä pitäen. Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille ja nuorille sopiviksi, lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkotien ja koulujen toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelmien toteuttamisen

Kannelmäen peruskoulun Kaarelan raitin toimipisteen nykyiset tilat eivät täytä kaikilta osin uuden opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelman toiminnalle asettamia vaatimuksia.

Uudisrakennuksen suunnittelu toteutetaan kaupungin suunnitteluohjeiden ja valtakunnallisten määräysten mukaan. Liitteenä olevaa tilaohjelmaa käytetään uudisrakennuksen suunnittelun pohjana. Päiväkodin ja koulun sisätilat ja aidattu ulkopiha luovat yhtenäisen oppimisympäristön talon kaikille käyttäjille. Tilasuunnittelussa varaudutaan myös asukaskäyttöön, joka otetaan huomioon kulunvalvonnan suunnittelussa.

Kaarelanraitin hankkeessa toteutetaan tilat ala-asteelle ja päiväkodille, joissa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat oppilaille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilojen suunnittelun ja toimintojen sijoittelun lähtökohtana on käyttäjien päivittäisen toiminnan sujuvuus sekä pedagogiset tarpeet ja tilojen tehokas käyttö. Nykyaikainen oppimisympäristö ja tarjoaa mahdollisuudet yhteistyöhön ja monipuolisten työtapojen käyttöön. Suunnitteluratkaisussa tulee ottaa huomioon erilaisia tilojen toiminnallisuuteen, laatuun ja toimivuuteen vaikuttavia teemoja, kuten joustavuus, esteettömyys, saavutettavuus, viihtyisyys, ekologisuus, valaistus, akustiikka, ergonomia, esteettisyys, valvottavuus, siivottavuus, ja sisäilman laatu. Kaikkia tiloja voidaan käyttää oppimisympäristönä ja ne sijoitetaan siten, että liikkuminen ei aiheuta ruuhkia ja melua. Tilat varustetaan toimintoihin tarvittavalla tekniikalla.

Suunnitelmia tulee tarkastella suunnittelun aikana esteettömyysnäkökulmasta kaupungin esteettömyyslinjausten mukaisesti. Hankkeen yhteydessä toteutetaan induktiosilmukka kouluisännän palvelupisteen ympärille ja saliin. Myös opasteet uusitaan (ulko- ja sisäopasteet) esteettömyysnäkökulma huomioiden.

Koko rakennuksen akustiikkaan sekä ääneneristykseen kiinnitetään erityistä huomiota. Tilojen akustiikan tulee olla käyttötarkoituksenmukainen ja sen toteutus edellyttää hyvin toimiakseen ammattitaitoista akustista suunnittelua. Myös valaistukseen kiinnitetään huomiota. Toimivalla valaistuksella tuetaan monipuolisia oppimisentiloja.

Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.

Kaarelanraitin päiväkodin ja alaluokkien tilatarpeet esitetään huonetilaohjelmassa. Esiopetustilat toteutetaan Helsingin päiväkotien suunnitteluohjeita soveltaen siten, että tilat ovat monimuotoiset ja joustavat sekä mahdollistavat pienryhmätoiminnan.

Piha-alueet peruskorjataan ja varustetaan uusin leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelman tavoitteita. Pihan suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimistilana. Piha tarjoaa sekä rakennuksen käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet.

Päiväkodin ja koulun saattoliikenne ja huoltopiha suunnitellaan toisistaan erillisiksi.

Väistö- ja lisätilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Kaarelanraitin päiväkodin ja ala-asteen hanke on laajuudeltaan 2236 hym². Hankkeen kustannusarvio on kaupunkiympäristön 2.5.2019 antamien tietojen mukaan noin 15,3 milj. euroa ilman arvonlisäveroa.

Perusparannushankkeen arvioitu vuokravaikutus on noin 996 970 euroa vuodessa, siivouskustannusarvio on noin 81 396 euroa vuodessa, muuttokustannusarvio on noin 13 500 euroa. Käynnistämiskustannuksia varataan 321 000 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Päiväkodin ja ala-asteen toiminta samassa rakennuksessa on toimintakustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys ja hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan yhteistyönä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida opettajien ja opiskelijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä.

Osallistavalla suunnittelulla ohjataan käyttäjiä aktiivisesti osallistumaan oman työn ja toimintaympäristönsä sekä asukkaita oman ympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Kaupunkiympäristön toimiala selvittää väistötilaratkaisua hankesuunnitteluvaiheessa. Alustavasti on sovittu, että uudisrakentamisen aikana opetus järjestetään viereisellä urheilukentällä paviljongeissa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Sari Lehtonen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 15124

sari.k.lehtonen(a)hel.fi

Raila Tiainen-Ala-Maunus, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 41222

raila.tiainen-ala-maunus(a)hel.fi

Arjariitta Heikkinen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 71765

arjariitta.heikkinen(a)hel.fi

, puhelin

Liitteet

1

Kaarelanraitti-tarveselvityslomake

2

Tilaohjelma-Kaarelanraitti

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566