Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2019

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/22

 

28.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 182

Päiväkoti Perhosen väistö- ja lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto hankesuunnitelmasta

HEL 2019-003086 T 10 06 00

Päätös

A

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi päiväkoti Perhosen väistö- ja lisätilojen tarveselvityksen (liite 1). 

B

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi liitteen 2 mukaisesta 17.4.2019 päivätystä hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon ja lausuu lisäksi seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti ääneneristyksen ja -vaimennuksen huolellinen toteutus tulee varmistaa. Myös valaistukseen tulee kiinnittää huomiota. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kiinnittää erityistä huomiota hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin. Myös aikataulun pitävyydestä on huolehdittava.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstö tarkastelee hanketta toukokuussa 2019. Työsuojelun lausunto otetaan huomioon suunnittelussa.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Pirjo-Riitta Sihvonen, suunnittelija, puhelin: 310 43229

pirjoriitta.sihvonen(a)hel.fi

Raila Tiainen-Ala-Maunus, Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 41222

raila.tiainen-ala-maunus(a)hel.fi

Liitteet

1

Lpk Perhosen tarvekuvaus

2

Jahtivoudintie 3 hankesuunnitelma 17.4.2019

Muutoksenhaku

A

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

B

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkiympäristön toimialan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa osoitteeseen Jahtivoudintie 3 rakennettavasta päiväkodin hankesuunnitelmasta. Hankesuunnitelma koskee paviljonkihankkeena toteutettavia väistö- ja lisätiloja.

Päiväkoti Perhosen väistö- ja lisätilat toteutetaan tilaelementtiratkaisuna aikataulullisista syistä. Tilat otetaan käyttöön 1.10.2019 ja niitä käytetään pysyvän rakennuksen valmistumiseen saakka.

Päiväkoti Perhosessa on noin 60 tilapaikkaa. Hankkeessa toteutettavat lisätilat mahdollistavat noin 60 lisätilapaikkaa alueelle.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Hankkeen tarpeellisuus

Väistö- ja lisätilat sijaitsevat Oulunkylän alueella ja ne palvelevat erityisesti Oulunkylän ja sen lähialueiden lapsia ja heidän perheitään.

Kasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin lähipäiväkoti periaatteella.

Päiväkoti Perhosen nykyiset tilat sijaitsevat ns. ulkopuolisen omistuksessa olevassa kiinteistössä. Alueelle, jolla päiväkoti Perhosen tilat sijaitsevat, on tehty merkittävä kaavamuutoshanke, joka mahdollistaa alueen kehittämistä asumiselle. Samassa yhteydessä myös päiväkoti Perhosen uudishankkeelle on varattu tontti, joka toteutetaan kaupungin omana investointina. Päiväkoti Perhosen kunto on heikko, joten sen toiminta tulee siirtää väistötiloihin kunnes uudisrakennus valmistuu. Toimintaa ei voida siirtää alueen muihin päiväkoteihin.

Varhaiskasvatus ja esiopetus alueella 6 (Kaarela-Pohjoinen) varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen hakevien lasten määrä on suurempi kuin alueella käytössä olevat paikat. Väestöennusteen mukaan koko varhaiskasvatus- ja esiopetusalueen lasten määrä lisääntyy lähivuosina. Lisätilalla taataan riittävät alueelliset palvelut.

Strategian mukaiset ja riittävät väistö- ja lisätilat tukevat lasten arkea

Lisätilat mahdollistavat strategianmukaisten lähipalveluiden tarjoamisen Oulunkylän alueella ja parantavat näin lasten ja perheiden arkea. Turvalliset, terveelliset ja riittävät väistö- ja lisätilat luovat hyvät edellytykset päiväkoti Perhosen toiminnalle pysyvien tilojen valmistumiseen saakka.

Varhaiskasvatuspalvelut ovat perheille arjen lähipalvelu.

Lapsen näkökulmasta päiväkotipaikka omalla asuinalueella mahdollistaa kaverisuhteiden muodostumisen lähellä kotia sekä tutustumisen ja liikkumisen omalla alueella. Oman alueen tuntemus lisää turvallisten reittien oppimista pienestä pitäen. Tilat suunnitellaan esteettömiksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkotien toiminnan suunnittelussa osallistetaan alueen lapsia ja perheitä. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.  

Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisen

Päiväkoti Perhosen nykyiset tilat eivät vastaa varhaiskasvatussuunnitelman toiminnallisia tavoitteita. Lisäksi alueella tilat eivät riitä kasvavalle käyttäjämäärälle.

Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodeille, jossa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa sekä takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan.

Väistö- ja lisätilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Väistötiloista perittävä vuokra on sama kuin purettavasta rakennuksesta peritty vuokra. Tämän tason ylittävä väistötilakustannus peritään erillisenä määräaikaisena korvauksena rakentamisen jälkeisen vuokran yhteydessä. Alustava arvio tilaelementtirakennuksen kokonaisvuokrasta on noin 49 349 €/kk, eli 592 188 € vuodessa. Vuokra on 44,86  €/m²/kk, mikä koostuu 39,08 €/m²/kk pääomavuokrasta ja 5,78 €/m²/kk ylläpitovuokrasta. Väistö- ja lisätilan vuokravaikutus tarkentuu pysyvien tilojen hankkeen valmistuttua.

Siivouskustannusarvio on noin 50 000 euroa vuodessa. Muuttokustannusarvio on noin 21 000 euroa ja käynnistämiskustannuksiin varataan 135 000 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Arvioidut toimintakustannukset nousevat tulevan hankkeen osalta 740 000 euroa vuodessa.

Aikaisemmat päätökset, kuuleminen, osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys ja hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristötoimialan ja kasvatus- ja koulutustoimialan yhteistyönä.

Henkilökuntaa on kuultu 13.2.2019 pidetyssä vuoden 2019 tilaelementtihankkeita koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Pirjo-Riitta Sihvonen, suunnittelija, puhelin: 310 43229

pirjoriitta.sihvonen(a)hel.fi

Raila Tiainen-Ala-Maunus, Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 41222

raila.tiainen-ala-maunus(a)hel.fi

Liitteet

1

Lpk Perhosen tarvekuvaus

2

Jahtivoudintie 3 hankesuunnitelma 17.4.2019

Muutoksenhaku

A

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

B

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 02.05.2019 § 55

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566