Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2019

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

07.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 154

Arabian peruskoulun lisätilan tarveselvitys

HEL 2019-004652 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi tarveselvityksen Arabian peruskoulun lisätilasta liitteen mukaisena.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Vera Schulman, johtava arkkitehti, puhelin: 310 20777

vera.schulman(a)hel.fi

Liitteet

1

Arabian peruskoulu tarveselvitys

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Arabian peruskoulu on yhtenäinen peruskoulu, jossa painotetaan muotoiluoppimista. Peruskoulu toimii samassa rakennuksessa päiväkodin ja nuorisotoiminnan kanssa, mikä luo edellytykset kasvatuksen ja opetuksen jatkumolle. Lisäksi tilat ovat asukaskäytössä, mikä lisää mahdollisuuksia yhteistyölle ja tilojen monipuoliseen käyttöön. Oppilaat tulevat kouluun pääosin lähialueelta.

Arabian peruskoulun vanhimmat osat ovat valmistuneet 1979. Tiloja on laajennettu 2003 ja 2009 sekä remontoitu 2018–2019. Laajennuksista huolimatta Arabian peruskoulusta ei löydy riittäviä tiloja koulun toiminnalle. Turvallisen ja terveellisen toimintaympäristön takaamiseksi tarvitaan peruskoulun läheisyydestä lisätilat noin 200 oppilaan ja 15 henkilökunnan jäsenen käyttöön.

Lisätiloina voidaan pysyvän ratkaisun valmistumiseen saakka hyödyntää Arabian peruskoulun yhteydessä olevia vuosina 2018–2019 väistötiloina toimineita tiloja. Väistötiloina toimineet paviljongit ovat liikenteellisesti hyvin saavutettavissa ja niihin on turvalliset kulkuyhteydet peruskoululta.

Tarveselvitys on tehty kaupunkiympäristön ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan välisenä yhteistyönä.

Palveluverkko ja väestön muutos

Arabian peruskoulu sijaitsee keskisellä suuralueella Toukolassa Hämeentien eteläpuolella.

Vuoden 2018 väestöennusteen mukaan alueen 7–15-vuotiaiden lasten ja nuorten määrä kasvaa yli 300:lla vuoteen 2026 mennessä. Kasvusta suuri osa painottuu 2020-luvun alkupuolelle, sillä vuoteen 2022 mennessä 7–12-vuotaiden lasten määrän odotetaan kasvavan 150:lla. Tämän perusteella tarvitaan lisätilat noin 200 oppilaan käyttöön.

Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Lisätilojen mitoituksessa on otettu huomioon rakennuspaikan turvallisuus ja toimivuus sekä koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Nykyiset tilat eivät ole riittävät kasvavalle oppilasmäärälle

Arabian peruskoulun nykyiset tilat eivät laajuudeltaan riitä täyttämään opetussuunnitelman toiminnalle asettamia vaatimuksia. Riittävän oppimisympäristön takaamiseksi tarvitaan vuosina 2018–2019 väistötiloina toimineet tilat peruskoulun käyttöön. Lisätilat on toteutettu kaupungin suunnitteluohjeiden ja valtakunnallisten määräysten mukaan. Ne luovat toimivan oppiympäristön ja tarjoavat mahdollisuudet yhteistyöhön ja monipuolisten työtapojen käyttöön. Tilat on varustettu toimintoihin tarvittavalla tekniikalla ja niiden kalustamisessa painotetaan yhteisöllisyyttä, turvallisuutta ja valvottavuutta.

Lisätilojen piha-alueena toimii rakennusten lähialueet ja peruskoulun piha. Erillistä saattoliikennealueita tai huoltopihaa ei tarvita.

Strategian mukaiset, riittävät ja kustannustehokkaat lisätilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Lisätilat mahdollistavat strategianmukaisten lähipalveluiden tarjoamisen Toukolan alueella ja parantavat näin koulun oppilaiden arkea. Turvalliset, terveelliset ja riittävät lisätilat luovat hyvät edellytykset Arabian peruskoulun toiminnalle pysyvien lisätilojen valmistumiseen saakka. Sujuvat yhteydet lisätilaan edistävät yhteisöllisyyttä ja yhtenäistä opinpolkua.

Hyödyntämällä olemassa olevia tiloja luodaan kustannustehokkaasti oppimista ja opetussuunnitelman tavoitteita tukeva oppimisympäristö. Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Aikataulu, mitoitus ja kustannukset

Arabian peruskoulun lisätilat tarvitaan käyttöön elokuusta 2019.

Hankkeen aikataulussa tulee ottaa huomioon, että koulu- ja esiopetustilat tulee saada käyttöön aina viimeistään toimintakauden alussa valmiiksi kalustettuna, mikä edesauttaa palveluverkon kehittämistä. Tilojen käyttöönotosta kesken toimintakauden voi aiheutua lisäkustannuksia tuottavia väliaikaisia tilajärjestelyjä ja haittaa asiakkaille.

Lisätilojen arvioidut vuokrakulut ovat noin 193 000 euroa/vuosi. Siivouskustannusarvio on noin 16 000 euroa/vuosi. Muuttokustannusarvio on noin 10 400 euroa ja käynnistämiskustannuksia varataan 92 000 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Toimintakustannukset eivät hankkeen johdosta nouse. Olemassa olevien tilojen hyödyntäminen väliaikaisena lisätilana on kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Vera Schulman, johtava arkkitehti, puhelin: 310 20777

vera.schulman(a)hel.fi

Liitteet

1

Arabian peruskoulu tarveselvitys

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566