Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2019

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

07.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 155

Haagan peruskoulun lisätilan tarveselvitys

HEL 2019-004653 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi tarveselvityksen Haagan peruskoulun lisätilasta liitteen mukaisena.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Vera Schulman, johtava arkkitehti, puhelin: 310 20777

vera.schulman(a)hel.fi

Liitteet

1

Haagan pk tarveselvitys

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Haagan peruskoulu on yhtenäinen peruskoulu, jossa on liikunta-  ja matemaattisluonnontieteellinen painotus. Koulu toimii osoitteessa Isonnevantie 16. Koulutoiminnan lisäksi tiloissa on iltapäivätoimintaa ja asukaskäyttöä, mikä lisää mahdollisuuksia yhteistyölle ja tilojen monipuoliseen käyttöön.

Rakennus, jossa Haagan peruskoulu toimii on valmistunut 1963 ja sitä on laajennettu 1993. Tiloissa on tehty korjauksia ja ne on vuoden 2019 talousarviossa ohjelmoitu perusparannettavaksi ja laajennettavaksi vuosina 2019–2020. Haagan peruskoulun nykyiset tilat eivät ole riittävät koulun tulevalle oppilasmäärälle. Turvallisen ja terveellisen toimintaympäristön takaamiseksi tarvitaan koulun läheisyydestä lisätilat noin 200 oppilaan ja noin 10 henkilökunnan jäsenen käyttöön.

Tarveselvitys on tehty kaupunkiympäristön ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan välisenä yhteistyönä. Lisätilatarpeesta on viimeisen vuoren aikana laadittu tarvekuvaus kaupunkiympäristön toimialalle.

Palveluverkko ja väestön muutos

Haagan peruskoulu sijaitsee keskisellä suuralueella Haagassa rantaradan eteläpuolella. Koulurakennus on riittämätön koulun oppilasmäärälle.

Vuoden 2019 väestöennusteen mukaan alueen 7–15-vuotiaiden lasten ja nuorten määrä kasvaa yli 250:lla vuoteen 2029 mennessä. Luvuissa ei ole huomioitu Vihdintien bulevardin kehittymisen myötä tulevaa väestölisäystä. Oppilasmäärän kasvun perusteella tarvitaan lisätilat 200:lle oppilaalle peruskoulun läheisyyteen.

Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Lisätilojen mitoituksessa on otettu huomioon rakennuspaikan turvallisuus ja toimivuus sekä koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Nykyiset tilat eivät ole riittävät kasvavalle oppilasmäärälle

Haagan peruskoulun nykyiset tilat eivät laajuudeltaan riitä täyttämään opetussuunnitelman toiminnalle asettamia vaatimuksia. Riittävän ja toimivan oppimisympäristön takaamiseksi tarvitaan lisätilat koulun käyttöön. Tilat toteutetaan kaupungin suunnitteluohjeiden ja mitoitusperiaatteiden sekä valtakunnallisten määräysten mukaan. Ne luovat toimivan oppiympäristön sekä tarjoavat mahdollisuudet yhteistyöhön ja monipuolisten työtapojen käyttöön. Lisätilat varustetaan toimintoihin tarvittavalla tekniikalla ja niiden kalustamisessa painotetaan yhteisöllisyyttä, turvallisuutta ja valvottavuutta.

Lisätilojen piha-alueena toimivat lisätilojen piha-alueet ja koulun piha.

Strategian mukaiset, riittävät ja kustannustehokkaat lisätilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Lisätilat mahdollistavat strategianmukaisten lähipalveluiden tarjoamisen Haagan alueella ja parantavat näin koulun oppilaiden arkea. Turvalliset, terveelliset ja riittävät lisätilat luovat hyvät edellytykset Haagan peruskoulun toiminnalle pysyvien lisätilojen valmistumiseen saakka. Sujuvat yhteydet lisätilaan edistävät yhteisöllisyyttä ja yhtenäistä opinpolkua.

Hyödyntämällä olemassa olevia tiloja luodaan kustannustehokkaasti oppimista ja opetussuunnitelman tavoitteita tukeva oppimisympäristö. Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Aikataulu, mitoitus ja kustannukset

Haagan peruskoulun lisätilat tarvitaan käyttöön viimeistään elokuusta 2019.

Aikataulussa tulee ottaa huomioon, että koulutilat tulee saada käyttöön aina viimeistään toimintakauden alussa valmiiksi kalustettuna, mikä edesauttaa palveluverkon kehittämistä. Tilojen käyttöönotosta kesken toimintakauden voi aiheutua lisäkustannuksia tuottavia väliaikaisia tilajärjestelyjä ja haittaa asiakkaille.

Lisätilojen arvioidut vuokrakulut ovat noin 99 000 euroa/vuosi. Siivouskustannusarvio on noin 9 800 euroa/vuosi. Muuttokustannusarvio on noin 8 600 euroa ja käynnistämiskustannuksia varataan 55 000 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Toimintakustannukset eivät hankkeen johdosta nouse. Olemassa olevien tilojen hyödyntäminen väliaikaisena lisätilana on toimintakustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Vera Schulman, johtava arkkitehti, puhelin: 310 20777

vera.schulman(a)hel.fi

Liitteet

1

Haagan pk tarveselvitys

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566