Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2019

1 (7)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

07.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 157

Oikaisuvaatimus luokanopettajaksi ottamisesta

HEL 2019-001440 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt aluepäällikön 20.2.2019 (§ 2) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Aluepäällikön selvitys

3

Hakuilmoitus

4

Virkaan valitun hakemus

5

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 14.3.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen aluepäällikön 20.2.2019 (§ 2) tekemästä päätöksestä, jolla aluepäällikkö on ottanut Poikkilaakson ala-asteen kouluun sijoitettuun luokanopettajan virkaan toistaiseksi 1.8.2019 lukien kasvatustieteen maisteri **********

Aluepäällikkö on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 15.6.2018 (§ 46) tekemään päätökseen perustuen peruskoulujen opettajat ottaa aluepäällikkö.

Hakuprosessista

Poikkilaakson ala-asteen kouluun sijoitettu luokanopettajan virka (vakanssinumero 6254) on ollut julkisesti haettavana 4.1. - 21.1.2019.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 33 henkilöä, joista 29 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset. Lisäksi hakuilmoituksen mukaan eduksi luettiin kokemus työpari- ja tiimityöskentelystä, ikäsekoitteisista ryhmistä ja muista joustavista opetusjärjestelyistä. Edelleen hakuilmoituksessa on todettu, että luokanopettaja työskentelee yhdessä toisten luokanopettajien kanssa 5 opettajan tiimissä. Ilmoituksessa todetaan, että koulu on työtä aktiivisesti kehittävä yhteisö, joka noudattaa vuosiluokkiin sitomatonta opetussuunnitelmaa, joten opetusryhmät muodostuvat eri-ikäisistä oppilaista. Koulu on Helsingin digitalisaation kehittämisen kokeilukoulu.

Haastatteluun kutsuttiin kahdeksan hakijaa, mm. oikaisuvaatimuksentekijä.

Asian oikeudellinen arviointi

Oikaisuvaatimuksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä täyttää kelpoisuusvaatimukset sekä hakukriteerit paremmin kuin virkaan valittu ja siksi hänet tulisi valita ko. virkaan. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan on erikoista, että vaikka hakuperusteena olivat työpari- ja tiimityöskentely, ikäsekotteiset ryhmät ja muut joustavat opetusjärjestelyt, ei oikaisuvaatimuksen tekijän ylivoimaisesti runsaimmalla kokemuksella ole ollut vaikutusta valintaan. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että virkaan valitun kohdalla on mainittu asioita, joista ei mainita mitään oikaisuvaatimuksen tekijän kohdalla, vaikka nämä koskevat myös oikaisuvaatimuksen tekijää.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 4 §:ssä säädetään luokanopettajan kelpoisuudesta.

Virkaan valittu on valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi vuonna 2016. Lisäksi hän on kelpoinen käsityöopettaja. Virkaan valitulla on 3 vuoden ja 6 kuukauden opettajakokemus mm. Helsingin kaupungilla. Hän on toiminut Poikkilaakson ala-asteen koulussa luokanopettajana 1.8.2017 alkaen. Aluepäällikön selvityksen mukaan hänellä on kokemusta vuosiluokattomuudesta, ikäsekoitteisuudesta ja työpari- ja tiimityöskentelystä vuosi ja 6 kuukautta. Joustavista opetusjärjestelyistä hänellä on kokemusta 3 vuotta ja 6 kuukautta. Hänen vahvuutenaan on tiimiopettajuuteen perustuva opettajakoulutus.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi vuonna 2002. Aluepäällikön selvityksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijällä on opettajakokemusta 18 vuotta mm. Helsingin kaupungilla. Aluepäällikön selvityksen mukaan hänellä on kokemusta vuosiluokattomuudesta, joustavista opetusjärjestelyistä ja työpari- ja tiimityöskentelystä 12 vuotta. Edelleen hänellä on kokemusta ikäsekotteisuudesta 15 vuotta. Oikaisuvaatimuksen tekijä on toiminut mm. Poikkilaakson ala-asteen koululla luokanopettajana 12 vuotta.

Virkaan valitulla ja oikaisuvaatimuksen tekijällä on virassa vaadittava muodollinen kelpoisuus ja hakuilmoituksessa eduksi katsottavaa erityisosaamista. Kummallakin on opettajakokemusta ja luokanopettajakokemusta. Oikaisuvaatimuksen tekijällä on sitä pidemmältä ajalta ja vastaavasti oikaisuvaatimuksen tekijällä on myös eduksi katsottavaa erityisosaamista pidemmältä ajalta. Vaikka virkaan valitulla ei ole näin pitkää kokemusta, on hänellä aluepäällikön selvityksen mukaan tiimiopettajuuteen perustuva opettajakoulutus ja hänen työkokemuksensa on juuri tiimiopettajuudesta. Kummatkin ovat jalkauttaneet koulun opetussuunnitelmaa, mutta virkaan valitulla on tuoreen tiimiopettajuuteen perustuvan koulutuksen vuoksi ollut paremmat valmiudet toteuttaa sitä käytännössä.

Aluepäällikkö on valinnut tekemänsä kokonaisarvion perusteella henkilön, joka täyttää parhaiten hakuilmoituksessa edellytetyt vaatimukset ja eduksi luettavat seikat. Valintaa on puoltanut edellä todettu, virkaan valitun tiimiopettajuuteen perustuva opettajakoulutus sekä siihen liittyvät työkokemus ja koulun opetussuunnitelman toteuttaminen käytännössä.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Aluepäällikkö on harkintansa mukaan voinut valita kyseiseen luokanopettajan tehtävään valitsemansa henkilön. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että aluepäällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja aluepäällikön lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Aluepäällikön selvitys

3

Hakuilmoitus

4

Virkaan valitun hakemus

5

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Perusopetuksen palvelukokonaisuus Perusopetuksen alueelliset palvelut alue 5 Perusopetuksen aluepäällikkö 5 20.02.2019 § 2

HEL 2019-001440 T 01 01 01 01

Päätös

Perusopetuksen aluepäällikkö päätti valita luokanopettajan virkaan nro 6254 ********** sekä ensimmäiselle varasijalle **********

Virantoimitus alkaa 1.8.2019 lukien.

Virkaan valitulle ei aseteta koeaikaa.

Päätös on ehdollinen, kunnes virkaan valittu on esittänyt lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain (504/2002) edellyttämän rikosrekisterilain (505/2002) 6 §:n 2 momentissa tarkoitetun rikosrekisteriotteen ja kunnes virkaan valittu on esittänyt selvityksen terveydentilastaan. Selvitys terveydentilasta on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Päätöksen perustelut

Luokanopettajan virka (nro 6254) on ollut julkisesti haettavana ajalla 4.1.2019 - 21.1.2019 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa. Viran ensimmäinen sijoituspaikka on Poikkilaakson ala-asteen koulu.

Toimialajohtajan delegointipäätöksen (15.6.2018, § 46) mukaan opettajan ottamisesta toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen päättää perusopetuksen aluepäällikkö.

Viranhaltijan tehtävänä on luokanopettajan tehtävät Poikkilaakson ala-asteen koulussa.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 33 henkilöä. Hakijoista 29 henkilöä täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 mukaisen kelpoisuusvaatimuksen.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa ilmoitettiin katsottavan eduksi kokemus työpari- ja tiimityöskentelystä, ikäsekoitteisista ryhmistä ja muista joustavista opetusjärjestelyistä.

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella 8 henkilöä: ********** perui haastatteluun tulonsa. Hakijoita haastattelivat 28.1.- 11.2.2019 rehtori ja apulaisrehtori.

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

Luokanopettajan tehtävässä korostuvat opetustyön lisäksi hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot. Hän vastaa osaltaan koulumme kehittämistyöstä pedagogiikan, oppimisympäristöjen, digitalisaation ja toimintakulttuurin osalta. Häneltä edellytetään vuosiluokkiin sitomattoman pedagogiikan tuntemista. Tehtävä edellyttää monipuolista kokemusta yhteisopettajuudesta, joustavista opetusjärjestelyistä ja o365:n käytöstä.

Perusopetuksen aluepäällikkö katsoo hakijoiden työkokemuksen, koulutuksen sekä haastatteluista ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella, että parhaiten viran vaatimukset täyttää ja on virkaan soveltuvin **********

**********

Varasijalle valitaan **********

Päätös annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.

Lisätiedot

Sauli Jukkala, rehtori, puhelin: 09 310 56901

sauli.jukkala(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566