Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2019

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

16.04.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 134

Hallintojohtajan tarveharkinta kasvatuksen ja koulutuksen toimialan asukaskäytön ja majoituksen tilahintoihin

HEL 2018-012862 T 02 05 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että siltä osin, kuin lautakunnan 18.12.2018 (§278) hyväksymässä asukaskäytön tilahinnastossa ei ole määritelty jonkin vuokrattavan tilan hintaa, on hallintojohtajalla oikeus hinnan määrittämiseen. Hallintojohtajalla on lisäksi oikeus tarveharkintaisesti päättää maksuttomuudesta, muuttaa ja soveltaa tila- ja majoitushintoja sekä allekirjoittaa vuokrasopimukset.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala antaa hallinnassaan olevien kiinteistöjen luokkahuoneita, aineopetustiloja, auditorioita, ruokasaleja ja muita erikoistiloja asukaskäyttöön. Lisäksi tiloja annetaan majoituskäyttöön lapsille, nuorille ja majoitusta tarvitseviin suuriin tapahtumiin.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10§:n 1 kohdan mukaan toimialalautakunnan tehtävänä on omalla toimialallaan päättää ja hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavaan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Lautakunta on 18.12.2018 päättänyt koulujen asukaskäytön tuntihinnat ja majoituksista perittävät maksut 1.1.2019 päivätyssä hinnastossa. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta on todennut kaupunginhallituksen 20.8.2018 päätöksen mukaisesti, että asukaskäyttö on tietyille käyttäjäryhmille omavalvontaperiaatteella maksutonta siihen soveltuvissa kiinteistöissä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 18.12.2018 § 273

HEL 2018-012862 T 02 05 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä koulujen asukaskäytön tuntihinnat ja majoituksista perittävät maksut 1.1.2019 alkaen liitteenä olevan hinnaston mukaisesti. Päätös korvaa aikaisemman hinnaston ja yksittäisille käyttäjäryhmille aikaisemmin myönnetyt erilliset hinnat ja sopimukset.

Jo tehdyt ja vuoden 2018 loppuun mennessä tehtävät tilavaraukset laskutetaan vanhan hinnaston mukaan.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa kaupunginhallituksen 20.8.2018 päätöksen mukaisesti, että asukaskäyttö on tietyille käyttäjäryhmille omavalvontaperiaatteella maksutonta siihen soveltuvissa kiinteistöissä. Maksutonta asukaskäyttö on, mikäli kyseessä on kaupungin oma toiminta, koulujen aamu- ja iltapäivätoiminta sekä luokkatoimikuntien, vanhempainyhdistysten ja vastaavien toiminta, yleishyödyllinen järjestö- ja kansalaistoiminta, aktivismi tapauskohtaisesti kaupungin arvojen mukaisesti, omaehtoinen järjestäytymätön harrastustoiminta sekä taiteen perusopetuksen ryhmä- ja yksilöopetus.

Maksullista käyttöä on toiminta, johon liittyy yritystoimintaa tai kilpailun vääristymisen mahdollisuus. Maksullisuuden piiriin lukeutuu myös toiminta, joka on suunnattu pääasiassa muille kuin helsinkiläisille. Uskonnollinen toiminta katsotaan maksulliseksi, mikäli samassa tilaisuudessa ei ole avoimeen kutsuun pohjautuen edustettuna useampia uskonnollisia vakaumuksia tai jos toiminnan päätarkoitus on uskonnon opettaminen. Samoin pääasiassa uskonnon harjoittamiseen liittyvä toiminta kuuluu maksullisen käytön piiriin. Yksittäisen puolueen tai ehdokkaan järjestämistä vaalitilaisuuksista peritään aina maksu voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Kaupungin tiloja luovutetaan vaalitilaisuuksiin tasapuolisuutta noudattaen siten, että yhdelle poliittiselle toimijalle samasta toimipisteestä voidaan vuokrata tilat yhden kerran omaa vaalitilaisuutta varten yhtä järjestettävää vaalia kohden.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta pitää tärkeänä, että asukaskäyttöä laajennettaessa kehitetään kulunvalvontaa ja kaupunkiyhteistä sähköistä varausjärjestelmää asukasystävällisemmäksi. Toimialan tilojen maksullisesta ja maksuttomasta asukaskäytöstä aiheutuvat kustannukset ja toimintaprosessit eivät saa rasittaa toimialan perustehtävää. Kulunvalvonnan toteuttamiseen sekä siihen liittyviin teknisiin järjestelmiin on kasvatuksen ja koulutuksen- sekä kaupunkiympäristön toimialalle jatkossa osoitettava riittävät varat.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566