Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2019

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/18

 

26.03.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 123

Oikaisuvaatimus koskien opinto-ohjaajan määräaikaisen virkasuhteen täyttämistä 2

HEL 2019-000508 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä Stadin ammatti- ja aikuisopiston koulutuspäällikön 18.1.2019 (§ 3) tekemää päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta yhtyy ensivaiheen lopputulokseen ja viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tarja Malmivirta, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 310 86235

tarja.malmivirta(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päätös ja esittely

Stadin ammatti- ja aikuisopiston koulutuspäällikkö päätti 18.1.2019 ottaa ********** Stadin ammattiopiston opinto-ohjaajan määräaikaiseen virkasuhteeseen ajalle 17.1.2019 – 31.12.2019.

Oikaisuvaatimuksen tekijä ********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen 25.1.2019.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle toimielimelle.

Virka oli julkisessa haussa 19.12.2018 – 4.1.2019. Määräaikaan mennessä tehtävää haki 22 henkilöä. Haastatteluun kutsuttiin 8 hakijaa, joista 7 hakijaa saapui paikalle. Oikaisuvaatimuksen tekijä oli yksi haastatelluista.   

Hakuilmoituksessa kelpoisuusehdot määräytyivät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusehdoista annetun asetuksen 1998/986 säännösten mukaan.

Hakuilmoituksessa on muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi edellytetty kokemusta opinto-ohjaajan työstä toisella asteella tai korkeakoulussa. Lisäksi edellytettiin pääkaupunkiseudun palveluverkostojen sekä koulutusmahdollisuuksien tuntemusta, hyviä ohjaus- ja vuorovaikutustaitoja sekä yhteistyötaitoa tiimissä toimimiseen. Lisäksi hakuilmoituksessa arvostettavana seikkana ilmoitettiin kokemusta työskentelystä työllisyydenhoidon asiakkaiden kanssa, kehittävää työotetta ja joustavuutta.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta, jos siitä erikseen säädetään tai kunta erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) 15 §:n mukaan opinto-ohjausta on kelpoinen antamaan henkilö, jolla on

1) tässä asetuksessa säädetty ammatillisten tai yhteisten opintojen opettajan kelpoisuus sekä 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset ammatillisessa opettajakorkeakoulussa tai yliopistossa suoritetut opinto-ohjaajan opinnot tai yliopistojen tutkinnoista annetun valtioneuvoston asetuksen 19 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetut vähintään 60 opintopisteen laajuiset opinnot; tai

2) tämän asetuksen 11 §:ssä säädetty kelpoisuus.

Jos opinto-ohjauksen tarkoituksenmukainen järjestäminen sitä edellyttää, opinto-ohjausta voi asetuksen 1 momentin estämättä osana muuta opetustaan antaa myös muu tässä luvussa tarkoitettu opettaja.

Suomen perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Hallituksen esityksen (HE 1/1998 vp.) mukaan taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja tai taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Oikaisuvaatimuksen tekijän vaatimukset

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii määräaikaiseen virkasuhteeseen ottamista koskevan päätöksen kumoamista ja asian palauttamista uudelleen käsiteltäväksi. Hän katsoo, että hänet olisi tullut valita valitun sijaan. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo olevansa opinto-ohjaajana ansioituneempi kuin tehtävään valittu. Valittu on valmistunut opinto-ohjaajaksi vuonna 2018 eikä hänellä ole kokemusta opinto-ohjaajan työstä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo oikaisuvaatimuksessaan, että hänellä on tehtävään edellytettävät tiedot ja taidot. Oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa olevansa järjestelmällinen, aloitteellinen, innovatiivinen, joustava ja yhteistyökykyinen. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä tuo esiin työkokemuksen kautta syntyneen pääkaupunkiseudun aluetuntemuksen sekä muun oman osaamisensa ja ansioituneisuutensa.

Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo myös, että tehtävään valitun työkokemus ja koulutustausta ovat työllisyydenhoidon opinto-ohjaajan tehtävään heikommat kuin hänellä.

Lähemmin muutoksenhakijan vaateet ja perustelut ilmenevät liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Oikeudellinen arviointi

Opinto-ohjaajan kelpoisuusvaatimuksista on säädetty opetustoimen henkilöstön kelpoisuusehdoista annetussa asetuksessa. Oikaisuvaatimuksen tekijä ja tehtävään valittu täyttävät molemmat asetuksessa määritetyt kelpoisuusvaatimukset.

Hakuilmoituksessa on lisäksi edellytetty kokemusta opinto-ohjaajan työstä toisella asteella tai korkeakoulussa. Lisäksi edellytettiin pääkaupunkiseudun palveluverkostojen sekä koulutusmahdollisuuksien tuntemusta, hyviä ohjaus- ja vuorovaikutustaitoja sekä yhteistyötaitoa tiimissä toimimiseen. Lisäksi hakuilmoituksessa arvostettavana seikkana ilmoitettiin kokemusta työskentelystä työllisyydenhoidon asiakkaiden kanssa, kehittävää työotetta ja joustavuutta.

Oppilaitoksesta saadun selvityksen mukaan:

Oikaisuvaatimuksen tekijä on työskennellyt vuodesta 2006 Helsingin tekniikan alan oppilaitoksessa (Stadin ammatti- ja aikuisopistossa). Viimeisen 10 kuukauden aikana oikaisuvaatimuksen tekijä on työskennellyt Helsingin kaupungin työllisyydenhoidon monialaisissa palveluissa. Hänellä on myös aluetuntemusta palveluverkostoineen.  Tehtävään valittu on valmistunut opinto-ohjaajaksi vuonna 2018. Hän on työskennellyt Stadin aikuisopistossa päätoimisena tuntiopettajana vuoden 2013 elokuusta lähtien. Ammatillisena opettajana toimiessaan hänen työnkuvastaan ohjaustoimintaa oli noin 50% työajasta. Yksilö- ja ryhmäohjausta oli säännöllisesti viikoittain. Ohjaukseen kuului opintojen, työssäoppimisen ja tutkintotilaisuuksien ohjaus sekä henkilökohtaistaminen. Lisäksi valittu on työskennellyt TTS - koulutuksessa yli kuusi vuotta (2007 – 2013) kouluttajana ja suunnittelijana. Tällöin hänen tehtäviinsä on kuulunut myös opintojen ja työssäoppimisen ohjausta sekä tutkinto-ohjausta. Näiden työkokemusten myötä hänelle on muodostunut hyvä pääkaupunkiseudun palveluverkostojen ja koulutusmahdollisuuksien tuntemus.

Lisäksi on edellytetty hyviä ohjaus- ja vuorovaikutustaitoja sekä yhteistyötaitoja. Yhteistyötaito on erityisen tärkeää, koska valitut henkilöt työskentelevät nelihenkisessä tiimissä. Kunkin haastattelun jälkeen haastattelijat ovat keskustelleet ja pohtineet henkilön sopivuutta tulevaan tiimiin hakemuksesta saatujen tietojen, haastattelussa käydyn keskustelun sekä kirjallisen tehtävän pohjalta.

Haastatteluissa käytiin läpi myös hakijoiden hakemukseen kirjaamaa esittelyä itsestä. Oikaisuvaatimuksen tekijän erityisen lyhyt esittely poikkesi muiden haastateltavien esittelystä. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei haastattelussa juuri kommentoinut esittelynsä lyhyyttä tai mainitsemiaan reunaehtoja (”olen yhä käytettävissä tähän tehtävään tietyin reunaehdoin”).

Sujuvan tiimityöskentelyn takaamiseksi tehtävään valittavilta on edellytetty joustavuutta, yhteistyötaitoa sekä kehittävää työotetta. Aiemman kokemuksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä on esimerkiksi kieltäytynyt osallistumasta työllisyydenhoidon tiimin sisäisiin sijaisuuksiin.

Hakemuksen ja kirjallisen tehtävän ohella tehtävään valittu on osoittanut haastattelussa omaavansa hyvät lähtökohdat, näkemykset sekä henkilökohtaiset ominaisuudet ja siten sopivuutensa tehtävään, joka edellyttää hyviä vuorovaikutustaitoja ja yhteistyötaitoa tiimissä toimimiseen.

Valittu osoitti haastattelussa omaavansa hyvät lähtökohdat ja näkemykset myös ryhmämuotoisista koulutusratkaisuista. Tehtävä on ensisijaisesti ohjaava asiantuntijatehtävä, jossa sisällöllisen asiantuntijuuden ohella ryhmätyöskentelyssä yhteistyötaidot, joustavuus ja kehittämismyönteisyys ovat erittäin tärkeitä.

Esittelijä toteaa, että valittu on kokonaisarvion perusteella soveltuvampi hoitamaan opinto-ohjaajan määräaikaista virkasuhdetta.

Johtopäätös

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Esittelijä esittää edellä lausuttuun viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tarja Malmivirta, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 310 86235

tarja.malmivirta(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566