Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

18.12.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 268

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2019 tulosbudjetti

HEL 2018-012482 T 02 02 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti

1. hyväksyä liitteenä olevan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulosbudjetin vuodelle 2019.

2. merkitä tiedoksi kaupunginhallituksen 10.12.2018 pöydälle jättämät vuoden 2019 talousarvion noudattamisohjeet.

3. oikeuttaa toimialajohtajan päättämään käyttötalouden ja investointien kokonaismäärärahojen puitteissa määrärahojen vastuuhenkilöt ja heidän määrärahansa ja tarkistamaan niitä tarvittaessa. Lautakunnalle on raportoitava määrärahojen tarkistamisista talousarvion toteutumisennusteiden yhteydessä. Toimialajohtaja antaa vastuuhenkilöille talousarvion noudattamista koskevat ohjeet.

4. että toimialajohtajan tulee valmistella lautakunnan käsiteltäväksi perusteltu esitys kaupunginvaltuustolle ylitysoikeudesta, jos käyttötalouden tai investointien kokonaismääräraha ei ennusteiden mukaan riitä sopeuttamistoimista huolimatta.

5. hyväksyä kaupungin hallintosäännön 15 luvun 1 §:n nojalla yhteisöjen tukemiseen varatun määrärahan käyttösuunnitelman seuraavasti:

- Iltapäivätoiminnan avustukset 8 784 000 euroa
- HERO ry, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry 24 000 euroa
- Helvary ry, Helsingin vanhempainyhdistysten alueyhdistys 4 000 euroa
- Yksityisten koulujen tonttivuokrien tukeminen 400 000 euroa
- Vapaan sivistystyön avustukset 80 000 euroa
- Varhaiskasvatuksen avustukset 85 000 euroa

Euromäärät ovat enimmäismääriä.

6. oikeuttaa hallintojohtajan yhdessä ao. palvelukokonaisuuden johtajan kanssa hyväksymään talousarvion määrärahojen puitteissa Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitokselta tilattavien ei-kilpailutettujen ruokapalvelujen tilaamista ja tuottamista koskevat sopimukset, joissa määritellään toimialan, koulujen ja tuottajan väliset vastuut sekä palvelujen sisältö ja laatu.

7. oikeuttaa Stadin ammattiopiston johtavan rehtorin tekemään oppilaitoksen käyttösuunnitelman puitteissa Helsingin kaupungin palvelukeskusliikelaitoksen kanssa palvelusopimukset, joiden tulee perustua hallintojohtajan ja palvelukokonaisuuden johtajan hyväksymään kokonaissopimukseen.

8. oikeuttaa hallintojohtajan hyväksymään vuoden 2019 tulosbudjettiin varattujen määrärahojen ja Helsingin palvelut oy:n kanssa solmitun määräaikaisen sopimuksen puitteissa koulujen ja oppilaitosten ilta- ja vapaa-ajankäytön palvelujen tilaukset.

9. oikeuttaa hallintojohtajan tekemään vuoden 2019 tulosbudjettiin varattujen määrärahojen puitteissa toimialan talous- ja palkkahallintopalveluja koskevan sopimuksen vuodeksi 2019 kaupungin taloushallintopalvelujen (Talpa) kanssa.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli Tero Vuontisjärvi. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä muutti esitystään siten, että Helvary ry:n avustus on 4 000 euroa 2 000 euron sijaan. Muutos tehtiin myös liitteisiin 1 ja 6.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, taloussuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Kasko TB 2019_ päätöksen liite

2

Tilankäyttöohjelma 2019 - Varhaiskasvatus

3

Tilankäyttöohjelma 2019 - Perusopetus

4

Tilankäyttöohjelma 2019 - Lukiokoulutus

5

Tilankäytöohjelma 2019 - Ammatillinen koulutus

6

Korvaukset ja avustukset_ päätöksen liite

7

Noudattamisohjeet

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 2 momentin 4 kohdan mukaan toimialalautakunta päättää alaiselleen toimialalle tulosbudjetin.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 28.11.2018 kaupungin talousarvion vuodeksi 2019 ja taloussuunnitelman vuosille 2019-2021.

Kaupunginhallitus päätti jättää pöydälle liitteenä olevat talousarvion noudattamisohjeet 10.12.2018. Noudattamisohjeiden mahdollisista muutoksista raportoidaan lautakunnalle tammikuun 2019 kokouksessa.

Talousarvioehdotuksen hyväksymisen yhteydessä kaupunginvaltuusto hyväksyi yhdeksän toivomuspontta. Näistä seuraavat kaksi koskevat suoraan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan palveluita:

1. Hyväksyessään talousarvion vuodelle 2019 kaupunginvaltuusto edellyttää, että seurataan laajasti kotihoidon tuen kuntalisän rajaamisen vaikutuksia ja selvitetään vapaaehtoisten työllistymistä edistävien toimien kohdistamista pitkään kotona olleille vanhemmille

2. Hyväksyessään esityksen talousarvioksi vuodelle 2019 ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2019-2021 kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunki selvittää mahdollisuudet kohdentaa riittävästi resursseja perhepäivähoidossa tapahtuvan alle 3-vuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen tukemiseen.

Tulosbudjetin valmistelun pohjana on ollut kasvatus- ja koulutuslautakunnan 28.8.2018 hyväksymä vuoden 2019 talousarvioehdotus huomioiden talousarviokäsittelyssä siihen päätetyt muutokset.

Tulosbudjettivalmistelun yhteydessä toimiala on tarkistanut asiakasmääräennusteet sekä henkilöstömenojen sivukulut ja kohdentanut määrärahalisäykset tehtyjen päätösten mukaisesti.

Tekstimuutokset verrattuna talousarvioehdotukseen

Kaupunginhallituksessa edustettuina olevat valtuustoryhmät sopivat osana budjettisopua seuraavista toimialaa koskevista tekstilisäyksistä talousarvion perusteluihin:

- Helsinki esittää valtiolle, että pääkaupunkiseudusta tehdään maksuttoman toisen asteen koulutuksen kokeilualue.

- Selvitetään ammatillisen koulutuksen muutosten vaikutus ammatillisten koulutuksen laatuun ja keinoja, joilla kaupunki voi vastata kehittämistarpeisiin.

- Kaupunginkanslian työvoima- ja maahanmuuttoyksikkö varmistaa yhteistyössä koulutus- ja kasvatussektorin kanssa, että kotouttaminen mahdollistetaan myös ruotsiksi.

- Varmistetaan, että jokaisessa peruskoulussa on käytössä riittävät ja tarkoituksenmukaiset oppimateriaalit

- Varhaiskasvatuksen kotihoidon tuen kuntalisästä luovutaan yli 2-vuotiaiden lasten osalta.

Tulosbudjetissa on todettu, että perusopetuksen oppimateriaalien riittävyyteen tullaan kiinnittämään huomiota koulujen käyttösuunnitelmia laadittaessa. Lisäksi peruskoulujen toimintamäärärahoissa tullaan lisäämään 1-luokkalaisille 30 euroa/oppilas oppimateriaaleihin.

Tulosbudjettiin sisältyy kotihoidon tuen kuntalisän poistaminen yli 2-vuotiaiden lasten osalta. Kuntalisän poistaminen sisältyi jo lautakunnan elokuussa hyväksymään talousarvioehdotukseen, joten se ei vapauta määrärahoja muuhun käyttöön.

Käyttötalouden määrärahojen muutokset verrattuna talousarvioehdotukseen

Kaupunginvaltuuston hyväksymän talousarvion ja siten tulosbudjetin käyttötalouden tuloarvio on sama ja menoihin varattu määräraha 18,8 miljoonaa euroa suurempi kuin lautakunnan elokuussa hyväksymässä talousarvioehdotuksessa.

 

 

 

Muutos

 

 

TAE 2019

TB 2019

euroa

%

Tulot

57 456

57 456

0

0,0

Menot

1 174 598

1 193 425

18 827

+1,6

Toimintakate

- 1 117 142

- 1 135 969

- 18 827

 

 

Tulosbudjetissa edellä mainitusta 18,8 miljoonan euron lisäyksestä on kohdennettu

- 3,266 miljoonaa euroa palkkakehityssuunnitelman toteuttamiseen ja

- 3,907 miljoonaa euroa KVTES järjestelyvaraerään 3,907 miljoonaa euroa pääosin varhaiskasvatukseen,

- 1,1 miljoonaa euroa esi- ja perusopetuksen koulukäyntiavustajien ja laaja-alaisten erityisopettajien määrän lisäämiseen,

- 0,3 miljoonaa euroa lukioiden opinto-ohjauksen vahvistamiseen,

- 0,1 miljoonaa euroa ruotsinkielisen esiopetuksen oppilashuoltoon ,

- 2 miljoonaa euroa maksuttoman toisen asteen toimenpiteisiin sekä

- 8,2 miljoonaa euroa talousarvioehdotukseen sisältyneiden säästö-ja tuottavuustoimenpiteiden purkamiseen.

Talousarvioehdotukseen sisältyneistä säästö- ja tuottavuustoimenpiteistä ei määrärahalisäyksistä johtuen tarvitse toteuttaa perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen lisätuottavuustavoitteita.

Talousarvion mukaisesti tulosbudjettiin sisältyy kotihoidon tuen kuntalisän poistaminen yli 2-vuotiailta. Kuntalisän poistaminen sisältyi jo talousarvioehdotukseen, mistä johtuen poistaminen ei vapauta määrärahoja muuhun käyttöön. Talousarvioehdotus perustui kuntalisän poistamiseen vuoden 2019 alusta, jolloin säästövaikutus olisi ollut arviolta 2,8 miljoonaa euroa. Tulosbudjetissa on varauduttu kuntalisän poistamiseen toukokuusta 2019. Tästä johtuen säästövaikutus vuonna 2019 on pienempi, noin 1,9 miljoonaa euroa. Kuntalisän poistaminen on valmisteltu lautakunnan päätettäväksi erillisenä asiana.

Investointimäärärahojen muutokset verrattuna talousarvioehdotukseen

Irtaimen omaisuuden hankintoihin varattu investointimääräraha on sama kuin talousarvioehdotuksessa.

 

 

 

Muutos

 

 

TAE 2019

TB 2019

euroa

%

Menot

27 075

27 075

0

0,0

 

Esityksen vaikutusten arviointi

Vaikutusten arviointi on esitetty tulosbudjetin A-osassa sivuilla 6-7.

Tulosbudjetin rakenne

Tulosbudjetin A-osassa ovat kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon sisältyvät toimialan talousarvioperustelut ja -tavoitteet. Niissä on huomioitu ne määräraha- ja tekstimuutokset, joista on päätetty talousarviokäsittelyn aikana. Lautakunta ei voi tehdä A-osaan muutoksia.

Tulosbudjetin B-osassa on kuvattu keskeisimmät toimenpiteet kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Kuvauksen rakenne on sama kaikkien toimialojen tulosbudjeteissa.

Tulosbudjetin C-osa sisältää edellä annetun selvityksen valmisteluperiaatteista ja tulosbudjetin muutoksista verrattuna talousarvioehdotukseen.

Tulosbudjetin D-osa sisältää tulosbudjetin käyttötalouden osalta ja E-osa investointimäärärahojen osalta. Molemmat talousarviokohdat ovat kaupunginvaltuustoon nähden bruttobudjetoituja: valtuustoon nähden sitovana eränä on menojen enimmäismäärä tuloista riippumatta.

Liitteenä ovat tilankäyttöohjelmat sekä erittely tulosbudjettiin sisältyvistä avustuksista ja korvauksista.

Lautakunnan käsittelyyn tuodaan vuoden 2019 aikana vähintään kolme talousarvion toteutumisennustetta, joissa arvioidaan talousarvion toteutumista sekä määrärahojen käytön että tavoitteiden osalta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, taloussuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Kasko TB 2019

2

Tilankäyttöohjelma 2019 - Varhaiskasvatus

3

Tilankäyttöohjelma 2019 - Perusopetus

4

Tilankäyttöohjelma 2019 - Lukiokoulutus

5

Tilankäytöohjelma 2019 - Ammatillinen koulutus

6

Korvaukset ja avustukset

7

Noudattamisohjeet

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566