Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/29

 

18.12.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 269

Anställning av chef för småbarnspedagogiken

HEL 2018-010274 T 01 01 01 01

Beslut

Nämnden för fostran och utbildning beslutade att anställa pedagogie magister Jenni Tirronen som chef för småbarnspedagogiken vid den svenska servicehelheten från 1.1.2019.

Prövotiden är 6 månader och innan utnämningen bekräftas ska den anställda uppvisa ett av stadens företagshälsovård utfärdat eller godkänt intyg över sin lämplighet för tjänsten. Intyg över hälsotillstånd behövs inte uppvisas om personen är anställd vid Helsingfors stad.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Tanja Mellin, personalplanerare, telefon: 310 86222

tanja.mellin(a)hel.fi

Bilagor

1

Hakijaluettelo, työavain 5-2839-18

2

Hakijaluettelo, työavain 5-3151-18

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Sökande

Förslagstext
Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Tjänsten som chef för småbarnspedagogiken (signum 025877) vid fostrans- och utbildningssektorns svenska servicehelhet ledigförklarades i stadens elektroniska rekryteringssystem och i Hufvudstadsbladet 9.9.2018. När ansökningstiden gått ut 26.9.2018 hade 7 personer sökt tjänsten av vilka 3 var formellt behöriga.

Enligt kapitel 10 § 1 är det nämnden för fostran och utbildning som beslutar om anställningen för tjänsterna direkt under direktörerna för servicehelheterna.

Nämnden för fostran- och utbildning beslutade i sitt möte 9.10.2018, § 215, att ledigförklara tjänsten på nytt i enlighet med mom. 2 § 4 i lagen om kommunala tjänsteinnehavare på grund av för få behöriga sökande.

Tjänsten ledigförklarades på nytt i stadens elektroniska rekryteringssystem och i Hufvudstadsbladet 14.10.2018. När ansökningstiden gått ut 29.10.2018 hade 7 personer sökt tjänsten av vilka 5 var formellt behöriga.

Chefen för småbarnspedagogiken leder Helsingfors stads svenskspråkiga daghem (34 st.) och gruppfamiljedaghem (8st.) samt ansvarar för eftermiddagsverksamheten. Chefen för småbarnspedagogiken är närmaste chef för 15 föreståndare, 3 ambulerande specialbarnträdgårdslärare och 2 barnträdgårdslärare som språkstöd. I daghemmen jobbar ca 400 anställda.

Behörighetsvillkoren för tjänsten som chef för småbarnspedagogiken är lämplig högre högskole-examen, tillräcklig ledarskapserfarenhet samt utmärkta kunskaper i svenska och nöjaktiga kunskaper i finska.

Vid val av tjänsteinnehavare bör man utöver behörighetsvillkoren ta i betraktande de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster som enligt § 125 i Finlands grundlag är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd.

I annonsen framhölls vidare att det till arbetsuppgifterna hör att ansvara för verksamheten inom ramen för budgeten och stadens strategi. Chefen för småbarnspedagogiken hör till servicehelhetens ledningsgrupp och samverkar aktivt med både interna och externa nätverk.

Arbetsgivaren förutsatte att den som väljs har klara mål och visioner för verksamheten och kan fungera som en dynamisk, beslutsam chef för daghemsföreståndare, ambulerande specialbarnträdgårdslärare och barnträdgårdslärare som språkstöd.

Dessutom värdesätter arbetsgivaren en ledare med förmåga att leda en stor organisation i ständig förändring.

Ett sammandrag av sökandena finns som bilaga till beredningen. Ansökningshandlingarna finns till påseende under mötet och före mötet i fostran- och utbildningssektorns lokaler på Töysägatan 2.

På basis av ansökningshandlingarna kallades 5 personer till intervju. I intervjuerna deltog förutom direktören för den svenska servicehelheten Niclas Grönholm även nämndens medlemmar Martina Harms-Aalto och Ted Apter samt HR-sakkunniga Tanja Mellin från förvaltningen vid svenska servicehelheten.

En sökande som kallats till intervju drog tillbaka sin ansökan: **********

**********

**********

**********

**********

En sökande stod över de övriga efter att anställningsintervjuerna och jämförelsen av meriter var slutförda. Jenni Tirronen kallades till en personbedömning som utfördes av Psycon Oy.

Personalbristen och omorganiseringen av ledarskapsstrukturen har under de senaste åren varit de stora utmaningarna inom småbarnspedagogiken. Dessa faktorer samt behovet av en ledare med förutsättningar att leda förändring har inverkat på valet av chefen för småbarnspedagogiken.

Ett villkor för att klara av chefskapet har också varit förmågan att på ett strukturerat sätt leda verksamheten enligt Helsingfors strategiska målsättningar.

Föredragande bedömer på basis av ansökningshandlingarna, anställningsintervjuerna och personbedömningen att Jenni Tirronen har de bästa förutsättningarna och är mest lämpad för tjänsten som chef för småbarnspedagogiken.

Till hennes fördel kan konstateras att hon har gedigen erfarenhet inom förvaltningen i Helsingfors, lång karriär inom småbarnspedagogiken och den längsta ledarskapserfarenheten bland de intervjuade. Hon känner till verksamheten både inom Helsingfors stad och genom kontaktnät utanför staden. Under intervjun framhöll hon tydligt vilka hennes visioner är för den svenska småbarspedagogiken. Därutöver har hon på ett förtjänstfullt sätt lett det relativt nya teamet med sakkunniga och kontorspersonal under en tid då organisationen ännu varit ung och sökt sin plats.

Med hänvisning till det ovannämnda konstaterar föredragande att Jenni Tirronen väljs till tjänsten som chef för småbarnspedagogiken.

Beslutsutdrag med anvisningar för begäran om omprövning skickas elektroniskt eller som brev till samtliga sökande.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Tanja Mellin, personalplanerare, telefon: 310 86222

tanja.mellin(a)hel.fi

Bilagor

1

Hakijaluettelo, työavain 5-2839-18

2

Hakijaluettelo, työavain 5-3151-18

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Sökande

Förslagstext
Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

För kännedom

Fostran och utbildning

Beslutshistoria

Nämnden för fostran- och utbildning 09.10.2018 § 215

HEL 2018-010274 T 01 01 01 01

Beslut

Nämnden för fostran och utbildning beslutade att i enlighet med mom. 2 § 4 i lagen om kommunala tjänsteinnehavare på nytt ledigförklara tjänsten som chef för småbarnspedagogiken vid den svenska servicehelheten.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Tanja Mellin, HR-sakkunnig, telefon: 310 86222

tanja.mellin(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566