Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/17

 

18.12.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 280

Tahvonlahden ala-asteen perusparannus ja laajennus sekä päiväkoti Tahvonlahden korvaavien tilojen tarveselvityksen hyväksyminen

HEL 2018-012531 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Tahvonlahden ala-asteen ja päiväkodin tarveselvityksen liitteen mukaisena. Tarveselvitys sisältää perusparannusosan lisäksi laajennusosan. Hanke sijaitsee osoitteessa Gunillantie 10, 00870 Helsinki.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Pirjo-Riitta Sihvonen, suunnittelija, puhelin: 310 43229

pirjoriitta.sihvonen(a)hel.fi

Liitteet

1

26.09.2018_Tahvonlahti tarveselvitys

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Perusparannuksen ja laajennuksen jälkeen Tahvonlahden ala-asteella on 500 oppilasta ja päiväkodissa on 200. Tiloissa tulee työskentelemään noin 90 henkilöä.

Hankkeen yhteydessä korvataan nykyisen päiväkoti Tahvonlahden huonokuntoiset tilat sekä perusparannetaan ja laajennetaan koulun nykyiset tilat. Hankkeen yhteydessä oppilaspaikkamäärää kasvatetaan 230 oppilaalla ja varhaiskasvatuksen tilapaikkamäärää lisätään 99 paikalla.

Tarveselvitys on tehty kaupunkiympäristön ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan välisenä yhteistyönä.

Palveluverkko ja väestön muutos

Koulun ja varhaiskasvatustilojen toteutus samaan yhteyteen luo edellytykset kasvatuksen ja opetuksen jatkumolle. Yhteinen oppimisympäristö ja turvalliset piha-alueet voidaan toteuttaa Tahvonlahden ala-asteen nykyiselle tontille.

Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Tahvonlahden ala-aste ja päiväkoti -hankkeen laajuudessa otetaan huomioon rakennuspaikan turvallisuus ja toimivuus sekä koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Tahvonlahden ala-aste ja päiväkoti ovat liikenteellisesti hyvin saavutettavissa. Suunnittelussa varmistetaan turvalliset kulkuyhteydet koululle ja päiväkotiin.

Varhaiskasvatus- ja opetuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti oppilaaksiotto-, alue- ja kaupunkitasolla. Näin toimien voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet ja vastata perheiden tarpeisiin lähipäiväkotiperiaatteella. Palveluverkkoa kehittämällä varmistetaan ajanmukaiset ja viihtyisät oppimisympäristöt. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena.

Tahvonlahden oppilaaksiottoalueella asuvat peruskouluikäisten lasten määrä kasvaa n. 800 lapsella vuoteen 2025 mennessä. Nykyinen Tahvonlahden ala-aste on mitoitettu 270 oppilaalle. Hankkeen myötä toteutetaan 230 oppilaspaikkaa lisää, jolloin kokonaisoppilasmäärä tulee olemaan 500. Tämän lisäksi tarvitaan myös väliaikaisia koulutiloja 350:lle oppilaalle Kruunuvuorenrannan koulurakennuksen valmistumiseen saakka vuonna 2025.

Tahvonlahden ala-asteen oppilaat tulevat kouluun pääosin Tahvonlahden alueelta. Painotettuun kolmannelta luokalta alkavaan liikunnanopetukseen hakeutuu oppilaita laajemmin Kaakkois-Helsingin alueelta.

Väestöennusteen vuosille 2018-2027 mukaan alueen 1-6-vuotiaiden lapsimäärä kasvaa 1200. Varhaiskasvatuksen tilapaikat on uudisrakennusta suunniteltaessa mitoitettu 8 htm² / lapsi. Uudessa päiväkotirakennuksessa on 200 tilapaikkaa, nykyisessä on 101, joten hanke tuottaa 99 lisäpaikkaa. Tilapaikkamäärän kasvu huomioidaan alueen palveluverkkotarkastelun yhteydessä. Uudishanke mahdollistaa varautumisen varhaiskasvatuksen osallistumisasteen lisäämiseen sekä lähipäiväkotikäytäntöön siirtymiseen.

Aikaisemmat päätökset

Opetusviraston suomenkielinen jaosto päätti 12/2016 Tahvonlahden ala-asteen laajennuksesta perusparannuksen yhteydessä. Tahvonlahden ala-asteen peruskorjaus ja laajennushankkeelle on vuoden 2018 talousarvion investointiohjelmassa ohjelmoitu 25 miljoonaa vuosille 2020-2021.

Päiväkoti Tahvonlahti on vuoden 2014 talousarviossa esitetty toteutettavaksi erillishankkeena peruskorjauksena vuosina 2014-18. Hanketta ei toimeenpantu kyseisinä vuosina. Kasvatus ja koulutustoimiala on esittänyt talonrakentamisohjelmaan vuosille 2018-2027 Tahvonlahden perusparannuksen sijaan uudishanketta osana kouluhanketta.

Toiminnalliset tavoitteet

Tahvonlahden ala-asteen nykyiset tilat eivät täytä uuden opetussuunnitelman toiminnalle asettamia vaatimuksia. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ohjeistaa hankkeen tilasuunnittelua, varustelua ja mitoitusta tarkemmin suunnittelun kuluessa. Tavoitteena on kaupunkitasoisesti tasapuolinen varustelu. Liitteenä olevaa tilaohjelmaa käytetään perusparannus- ja laajennushankkeen suunnittelun pohjana.

Varhaiskasvatuksen tilasuunnittelua on ohjannut ’Päiväkodin käsikirjan’ periaatteet, saadut kokemukset tiloista ja noudatettavat terveellisyyden ja turvallisuuden rakentamismääräysten uudisrakentamisella asetetut vaatimukset. Oppimisympäristön tilasuunnittelua on ohjannut kasvatuksen ja koulutuksen toimialan suunnitteluohjeet, valtakunnalliset määräykset, säädökset ja ohjeet, saadut kokemukset tiloista ja uuden opetussuunnitelman opetukselle asettamat vaatimukset.

Koko rakennuksen akustiikkaan sekä ääneneristykseen kiinnitetään erityistä huomiota. Tilojen akustiikan tulee olla käyttötarkoituksenmukainen ja sen toteutus edellyttää hyvin toimiakseen ammattitaitoista akustista suunnittelua. Myös valaistukseen kiinnitetään huomiota. Toimivalla valistuksella tuetaan monipuolisia työskentelyasentoja.

Tilojen muunneltavuus mahdollistaa elinikäistä oppimista ja niiden tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämisen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista ilta-, viikonloppu- ja loma-aikakäyttöä. Tahvonlahden ala-asteen liikuntasali varustetaan tilapäistä majoituskäyttöä varten ja varustellaan palovaroittimilla Pelastuslaitoksen majoitusohjeistuksen mukaisesti.

Piha-alueet peruskorjataan ja varustetaan uusin leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelman tavoitteita. Pihan suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimistilana.  Piha-alue tarjoaa lapsille ja nuorille sekä alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. 

Tekniset ja taloudelliset perustelut

Vuonna 1973 rakennetut Tahvonlahden ala-asteen tilat (Gunillantie 12) ovat kaupunkiympäristön asiantuntijoiden mukaan peruskorjattavissa, kun taas vuonna 1975 rakennettu viereinen päiväkoti Tahvonlahden (Gunillantie 10) kunto on niin heikko, ettei sitä kannata peruskorjata. Hankkeen yhteydessä voidaan nykyiseen koulurakennukseen ja laajennusosaan tilajärjestelyin toteuttaa tilat, jotka nykyistä paremmin tukevat opetussuunnitelman ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamista sekä muodostavat yhtenäisen toimintakokonaisuuden 0-12-vuotiaille lapsille. Usean toiminnan sijoittaminen samaan yhteyteen edistää eheää opinpolkua ja on kaupungille kustannustehokas ratkaisu.

Perusparannuksen ja laajennuksen tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä. Iltapäiväkerhotoimintaa on mahdollista järjestää koulun tiloissa hankkeen valmistumisen jälkeen.

Vaikutusten arviointi ja strategiaohjelman toteuttaminen hankkeessa

Hanke mahdollistaa strategianmukaisen lähipalvelun tarjoamisen Laajasalon alueella sekä turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat Tahvonlahden ala-asteen ja päiväkodin toiminnalle. Tilajärjestelyin luodaan oppimista ja uuden opetussuunnitelman ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita tukeva oppimisympäristö.

Varhaiskasvatuspalvelu on perheille arjen lähipalvelu ja suurin osa alueen lapsista asuu alueensa koulun oppilaaksiottoalueella. Lapsen näkökulmasta päiväkotipaikka omalla asuinalueella mahdollistaa kaverisuhteiden muodostumisen lähellä kotia ja tutustumisen ja liikkumisen omalla alueella. Oman alueen tuntemus lisää turvallisten reittien oppimista pienestä pitäen.

Varhaiskasvatus- ja koulutilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkodin ja koulun toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat lisäävät yhteisöllisyyttä ja ne ovat osittain myös alueen asukkaiden käytössä.

Rakennushankkeen suunnittelussa luodaan mahdollisuudet tilojen monipuoliseen käyttöön. Tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat ovat koulun sekä päiväkodin toiminnan lisäksi alueen asukkaiden käytössä. Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Aikataulu, mitoitus ja kustannukset

Tahvonlahden ala-aste ja päiväkoti -hanke on laajuudeltaan 5316 hym². Peruskorjaus ja laajennushanke on vuoden 2018 talousarvion investointiohjelmassa varattu määrärahat vuosille 2019-2020.

Hankkeen aikataulussa tulee ottaa huomioon, että koulu- ja esiopetustilat tulee saada käyttöön aina viimeistään toimintakauden alussa valmiiksi kalustettuna, mikä edesauttaa palveluverkon kehittämistä. Tilojen käyttöönotosta kesken toimintakauden voi aiheutua lisäkustannuksia tuottavia väliaikaisia tilajärjestelyjä ja haittaa asiakkaille.

Arvio peruskorjauksen ja laajennuksen rakentamiskustannuksista on 25 miljoonaa euroa (7383 brm², alv 0%) tammikuun 2018 kustannustasossa. Haastavat perustamisolosuhteet nostavat rakennushankkeen kustannuksia. Hankkeen arvioidut vuokrakulut ovat noin 2 062 600 euroa/vuosi, josta nousua noin 1 578 500 euroa/vuosi. Uudishankkeen vuokra on 27,48 euroa/htm², mikä koostuu pääomavuokrasta 23,76 euroa/htm² ja 3,72 euroa/htm² ylläpitovuokrasta.

Arvioidut muuttokustannukset ovat noin 150 000 euroa. Uudisrakennuksen siivouskustannusarvio on noin 190 000 euroa/vuosi, josta nousua lisätilasta johtuen on noin 65 000 euroa/vuosi. Uudisrakennuksen käynnistämiskustannuksiin varataan 600 000 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tietohallinnon käynnistämiskustannuksiin varataan 150 000 euroa.

Hankkeessa tarvitaan kiinteistön peruskorjauksen ja laajentamisen ajaksi väistötilat Tahvonlahden ala-asteelle ja esikoululaisille. Väistötarpeeksi on arvioitu 24 kuukautta. Päiväkoti ei tarvitse väistötiloja. Aikatauluun ja toiminnalle sopivia tiloja ei ole alueella, jonka vuoksi hankkeessa on päädytty väistötilapaviljonkiin. Väistön aikainen vuokra on sama kuin purettavasta rakennuksesta peritty vuokra. Tämän tason ylittävä väistötilakustannus peritään erillisenä määräaikaisena lisävuokrana rakentamisen jälkeisen vuokran yhteydessä, jonka kustannukset eivät kaupunkiympäristön ilmoituksen mukaan ole vielä tiedossa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Pirjo-Riitta Sihvonen, suunnittelija, puhelin: 310 43229

pirjoriitta.sihvonen(a)hel.fi

Liitteet

1

26.09.2018_Tahvonlahti tarveselvitys

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunkiympäristö

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566