Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

30.10.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 238

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto päiväkoti Louhikon uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta sekä päätös päiväkodin perustamisesta

HEL 2017-013275 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti antaa päiväkoti Louhikon uudisrakennusta koskevasta, kaupunkiympäristön toimialan 19.3.2018 päivätystä, hankesuunnitelmasta omalta osaltaan puoltavan lausunnon. Uudisrakennus sijaitsee osoitteessa Kiilletie 6, 00710 Helsinki.

Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti perustaa päiväkodin osoitteeseen Kiilletie 6, 00710 Helsinki.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Pirjo-Riitta Sihvonen, suunnittelija, puhelin: 310 43229

pirjoriitta.sihvonen(a)hel.fi

Liitteet

1

2821U20078 Louhikko HaSu _A

Muutoksenhaku

Hankesuunnitelmaa koskevan lausunnon osalta:

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päiväkodin perustamisen osalta:

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön (15 luku 1 § 3 mom.) mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää suomenkielisen päiväkodin perustamisesta.

Päiväkoti Louhikon uudisrakennuksessa on 132 tilapaikkaa ja hoito- ja kasvatushenkilöä arviolta 23 riippuen hoidossa olevien lasten määrästä ja iästä. Ruokapalvelu- ja siivoushenkilöstöä on päiväkodissa 4-5 henkilöä

Palveluverkko ja väestön muutos

Varhaiskasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin toimien voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa kehittämällä tuetaan varhaiskasvatukselle turvalliset ja terveelliset tilat sekä varmistetaan ajanmukaiset ja viihtyisät oppimisympäristöt. Palveluverkkoa suunnitellaan niin, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin lähipäiväkotiperiaatteella.

Päiväkoti Louhikko sijaitsee Latokartanon peruspiirissä, Pihlajamäen osa-alueella, jossa se palvelee erityisesti Pihlajamäen ja sen lähialueiden lapsia ja heidän perheitään. 

Väestöennusteen vuosille 2018-2027 mukaan alueen 1-6 vuotiaiden lapsimäärä pysyy ennallaan. Hankesuunnitelman mukaan uudisrakennus tulee korvaamaan nykyisen rakennuksen. Tilapaikat on uudisrakennusta suunniteltaessa mitoitettu 8 htm² / lapsi. Uudessa päiväkotirakennuksessa on 132 tilapaikka, nykyisessä 84, joten hanke tuottaa 48 lisäpaikkaa, jotka huomioidaan alueen palveluverkkotarkastelun yhteydessä. Uudishanke mahdollistaa varautumisen varhaiskasvatuksen osallistumisasteen lisäämiseen sekä lähipäiväkotikäytäntöön siirtymiseen.

Toiminnalliset tavoitteet

Kaksikerroksisessa päiväkoti Louhikon suunnittelussa on huomioitu ’Päiväkodin käsikirjan’ periaatteet, noudatettavat rakentamisohjeet ja saadut kokemukset jo rakennetuista päiväkotitiloista.

Tavoitteena ovat joustavat ja avoimet oppimisympäristöt sekä tilatoiminnoiltaan tehokas päiväkoti. Tilat suunnitellaan vastaamaan varhaiskasvatuksen nykyisiä toimintatapoja, joissa korostuu lasten osallisuus ja pienryhmätoiminta. Tilojen käyttäjät osallistuvat tilasuunnitteluun ja käyttöönottovaiheessa oppimisympäristöjä rakennettaessa kuullaan lasten mielipiteitä. Tilat on suunniteltu esteettömäksi, erityistä huomiota kiinnitetään akustiikkaan, paloturvallisuuteen, valaistukseen ja sisäilman laatuun. Päiväkoti täyttää terveellisyyden ja turvallisuuden rakentamismääräysten uudisrakentamisella asetetut vaatimukset.

Osallistavalla suunnittelulla ohjataan käyttäjiä aktiivisesti osallistumaan oman työ- ja toimintaympäristönsä ja asukkaita oman ympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen.

Tekniset ja taloudelliset perustelut

Kaupunkiympäristön toimialan tekemän selvityksen mukaan nykyinen rakennuksen kunto on heikko eikä sitä tulla peruskorjaamaan.

Vaikutuksen arviointi ja strategiaohjelman toteuttaminen hankkeessa

Uudishankkeessa  saadaan turvalliset ja joustavat tilat, joista osa on myös asukaskäytössä. Uudishankkeen tiloissa voidaan ottaa paremmin huomioon varhaiskasvatussuunnitelman mukaiset toiminnalliset tekijät. Hanke mahdollistaa strategian mukaiset lähipalvelut Pihlajamäen alueella.

Aikataulu, mitoitus ja kustannukset

Päiväkoti Louhikon uudishanke on laajuudeltaan 1063 hym² ja sen toteutus on kaupungin talonrakentamishankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2017-2022 ajastettu vuosille 2019-2020.

Arvio uudisrakennuksen rakentamiskustannuksista on 5,4 miljoona euroa (4154 €/brm², alv 0 %) tammikuun 2018 kustannustasossa. Uudisrakennuksen perustamisolosuhteet ovat haastavat. Uudisrakennuksen arvioidut vuokrakulut ovat noin 380 300 euroa vuodessa, josta nousua on noin 242 600 euroa vuodessa päiväkoti Louhikon osalta. Uudishankkeen vuokra on 29,81 €/htm²/kk, mikä koostuu 25,40 €/m²/kk pääomavuokrasta sisältäen väistötilan osuuden 2,23 €/m²/kk ja 4,41 €/m²/kk ylläpitovuokrasta.

Uudishankkeessa tarvitaan kiinteistön purun ja rakentamisen ajaksi väistötilat päiväkoti Louhikolle, koska uudisrakennus sijoittuu vanhan kiinteistön paikalle. Väistötarpeeksi on arvioitu 18 kuukautta. Alueelta on etsitty päiväkodille tiloja. Aikatauluun ja toiminnalle sopivia tiloja ei ole löydetty, jonka vuoksi hankkeessa on päädytty väistötilapaviljonkiin. Väistötilapaviljongin vuokrakustannukset ovat 28 495 euroa vuodessa. Väistötiloista perittävä vuokra on sama kuin purettavasta rakennuksesta peritty vuokra. Tämän tason ylittävä väistötilakustannus peritään erillisenä määräaikaisena rakentamisen jälkeisen vuokran yhteydessä.

Muuttokustannusarviot väistötiloihin ja uudisrakennukseen ovat noin 25 000 euroa päiväkoti Louhikon osalta. Siivouskustannusarvio on noin 76 000 euroa vuodessa, josta nousua on noin 25 000 euroa päiväkoti Louhikon osalta. Uudishankkeen käynnistämiskustannuksiin varataan 60 000 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Pirjo-Riitta Sihvonen, suunnittelija, puhelin: 310 43229

pirjoriitta.sihvonen(a)hel.fi

Liitteet

1

2821U20078 Louhikko HaSu _A

Muutoksenhaku

Hankesuunnitelmaa koskevan lausunnon osalta:

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päiväkodin perustamisen osalta:

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

kaupunkiympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566