Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

30.10.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 237

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto Malminkartanoon tulevan päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta sekä päätös päiväkodin perustamisesta

HEL 2017-013276 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti antaa Malminkartanoon tulevan päiväkodin uudisrakennushankkeesta koskevasta, kaupunkiympäristön toimialan 2.5.2018 päivätystä, hankesuunnitelmasta omalta osaltaan puoltavan lausunnon. Uudisrakennus sijaitsee osoitteessa Piianpolku 3, 00410 Helsinki.

Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti perustaa päiväkodin osoitteeseen Piianpolku 3, 00410 Helsinki.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Pirjo-Riitta Sihvonen, suunnittelija, puhelin: 310 43229

pirjoriitta.sihvonen(a)hel.fi

Liitteet

1

2821U20055 Hankesuunnitelma_020518_A

Muutoksenhaku

Hankesuunnitelmaa koskevan lausunnon osalta:

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päiväkodin perustamisen osalta:

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin johtosäännön mukaan (15 luku 1 § 3 mom.) kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää suomenkielisen päiväkodin perustamisesta.

Uudisrakennuksessa on 250 tilapaikkainen päiväkoti (2000 htm²) sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan nuorisotalo (500 htm²). Uudishankkeessa on suunniteltu yhteiskäyttötiloja sekä kiinteistöön että pihalle. Päiväkodissa on hoito- ja kasvatushenkilöä arviolta 42 riippuen hoidossa olevien lasten määrästä ja iästä. Ruokapalvelu- ja siivoushenkilöstöä on kiinteistössä 5-6 henkilöä. Hankesuunnittelun aikana nimenä on käytetty päiväkoti Malminkartano.)

Palveluverkko ja väestön muutos

Varhaiskasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin toimien voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa kehittämällä tuetaan varhaiskasvatukselle turvalliset ja terveelliset tilat sekä varmistetaan ajanmukaiset ja viihtyisät oppimisympäristöt. Palveluverkkoa suunnitellaan niin, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin lähipäiväkoti periaatteella.

Päiväkoti sijaitsee Malminkartanon peruspiirissä, jossa se palvelee erityisesti Malminkartanon ja sen lähialueiden lapsia ja heidän perheitään. 

Väestöennusteen vuosille 2018-2027 mukaan alueen 1-6 vuotiaiden lapsimäärä pysyy ennallaan. Hankesuunnitelman mukaan uudisrakennus tulee korvaamaan huonokuntoiset päiväkodit Apila, osoitteista Arentikuja 3 ja Pihkatie 6 ja Timotei, osoitteesta Piianpolku 3 Tilapaikkoja on uudisrakennusta suunniteltaessa mitoitettu 8 htm² / lapsi. Uudessa päiväkotirakennuksessa on 250 tilapaikkaa. Päiväkoti Apilassa on 93 ja Timoteissä 117 tilapaikkaa eli uudisrakennus tuottaa 40 uutta tilapaikkaa, jotka huomioidaan alueen palveluverkkotarkastelun yhteydessä. Uudishanke mahdollistaa varautumisen varhaiskasvatuksen osallistumisasteen lisäämiseen sekä lähipäiväkoti käytäntöön siirtymiseen.

Toiminnalliset tavoitteet

Kaksikerroksisessa päiväkodin suunnittelua on ohjannut ’Päiväkodin käsikirjan’ periaatteet, noudatettavat rakentamisohjeet ja saadut kokemukset jo rakennetuista päiväkotiloista.

Tavoitteena ovat joustavat ja avoimet oppimisympäristöt sekä tilatoiminnoiltaan tehokas päiväkoti. Tilat suunnitellaan vastaamaan varhaiskasvatuksen nykyisiä toimintatapoja, joissa korostuu lasten osallisuus ja pienryhmätoiminta. Tilojen käyttäjät osallistuvat tilasuunnitteluun ja käyttöönottovaiheessa oppimisympäristöjä rakennettaessa kuullaan lasten mielipiteitä. Tilat on suunniteltu esteettömäksi, erityistä huomiota kiinnitetään akustiikkaan, paloturvallisuuteen, valaistukseen sekä sisäilman laatuun. Päiväkoti täyttää terveellisyyden ja turvallisuuden rakentamismääräysten uudisrakentamisella asetetut vaatimukset.

Osallistavalla suunnittelulla ohjataan aktiivisesti käyttäjiä osallistumaan oman työ- ja toimintaympäristönsä ja asukkaita oman ympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen.

Tekniset ja taloudelliset perusteet

Kaupunkiympäristön toimialan tekemän selvityksen mukaan nykyisen rakennuksen kunto on heikko eikä sitä tulla peruskorjaamaan.

Vaikutuksen arviointi ja strategiaohjelman toteuttaminen hankkeessa

Uudishankkeessa saadaan turvalliset ja joustavat tilat, joista osa on myös asukaskäytössä. Uudishankkeen tiloissa voidaan ottaa paremmin huomioon varhaiskasvatussuunnitelman mukaiset toiminnalliset tekijät. Hanke mahdollistaa strategian mukaiset lähipalvelut Malminkartanon alueella.

Aikataulu, mitoitus ja kustannukset

Malminkartanoon sijoittuva uudishanke on vuoden 2018 talousarvioon merkityssä talonrakennushakkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2018-2027 siten, että hankkeen toteutus on sijoitettu vuosille 2019-2020 ja se on laajuudeltaan 2000 htm². Uudisrakentaminen alkaa maaliskuussa 2019 ja valmistuu toukokuussa 2020. Uudisrakentaminen toteutetaan kvr-urakkana.

Arvio uudisrakennuksen rakentamiskustannuksista on 11,4 miljoonaa euroa (3776 €/brm², alv 0 %) maaliskuun 2018 kustannustasossa. uudisrakennuksen perustamisolosuhteet ovat haastavat. Uudishankkeen arvioidut vuokrakulut ovat päiväkodin osalta noin 670 000 euroa vuodessa,  josta nousua on noin 450 000 euroa vuodessa kun huomioidaan sekä Timotein että Apilan nykyiset vuokrakustannukset. Uudishankkeen kuukausivuokra on 26,14 €/htm², mikä koostuu pääomavuokrasta sisältäen väistötilavuokra 22,26 €/htm² ja ylläpitovuokrasta 3,88 €/htm².

Uudishankkeessa tarvitaan kiinteistön purun ja rakentamisen ajaksi väistötilat päiväkoti Timoteille, koska uudisrakennus sijoittuu päiväkoti Timotein kiinteistön paikalle. Alueelta on etsitty päiväkodille tiloja. Aikatauluun ja toiminnalle sopivia tiloja ei ole löytynyt, jonka vuoksi on päädytty väistötilapaviljonkiin. Väistötilan tuottamat vuokrakustannukset ovat 14 100 euroa vuodessa. Väistötiloista perittävä vuokra on sama kuin purettavasta rakennuksesta peritty vuokra. Tämän tason ylittävä väistötilakustannus peritään erillisenä rakentamisen jälkeisen vuokran yhteydessä. Päiväkoti Apilan toiminta voidaan pitää nykyisissä  tiloissa uudisrakennuksen valmistumiseen asti.

Muuttokustannusarviot väistötiloihin ja uudisrakennukseen ovat noin 30 000 euroa. Siivouskustannusarvio on noin 200 000 euroa vuodessa, johon ei tule merkittäviä muutoksia kun huomioidaan sekä Timotein että Apilan nykyiset siivouskustannukset. Käynnistämiskustannuksiin varataan 120 000 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Pirjo-Riitta Sihvonen, suunnittelija, puhelin: 310 43229

pirjoriitta.sihvonen(a)hel.fi

Liitteet

1

2821U20055 Hankesuunnitelma_020518_A

Muutoksenhaku

Hankesuunnitelmaa koskevan lausunnon osalta:

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päiväkodin perustamisen osalta:

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

kaupunkiympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566