Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

30.10.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 231

Ennakkoilmoitus yksityisille sopimuskouluille perusopetuksen vuoden 2019 korvauksesta

HEL 2018-011090 T 02 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä korvauksen laskentaperusteet sekä ilmoittaa yksityiskoulusopimuksen 5.3. §:n perusteella yksityisille sopimuskouluille seuraavat arviot vuoden 2019 kaupungin korvausten suuruudesta oppilasta kohden laskettuina:

Apollon yhteiskoulu 881 euroa/opp.

Helsingin Uusi yhteiskoulu 112 euroa/opp.

Elias-koulu 224 euroa/opp.

Korvaus maksetaan yksityiskoulusopimuksen 3.1.2. §:ssä tarkoitettujen oppilaiden osalta.

Kaupungin korvauksen suuruus oppilasta kohden laskettuna saadaan vähentämällä korvauksen perusteena olevista euromääristä koulun ylläpitäjälle rahoituslainsäädännön perusteella maksettavat korvaukset ja muut valtionosuudet ja -avustukset siltä osin kuin ne kohdistuvat sopimuksen tarkoittamaan kaupungin korvauksen piiriin kuuluvaan toimintaan. 

Valtion vuoden 2019 talousarvioesityksessä valtiovarainministeriön hallinnonalalla on tehty päätös kustannusten tarkistamatta jättämisestä. Vuoden 2019 kotikuntakorvauksen pohjana käytettävää koulukohtaista oppilasmäärän tilannetta 31.12.2017 ei ole käytettävissä laskelmaa tehdessä.

Korvauksen suuruutta arvioitaessa korvauksen perusteena olevat kustannukset oppilasmäärää kohden laskettuna ovat seuraavat: 

Apollon yhteiskoulu

9 859 euroa/opp

Elias-koulu

7 995 euroa/opp.

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

6 321 euroa/opp.

Helsingin Uusi yhteiskoulu

8 503 euroa/opp

Helsingin yhteislyseo

8 075 euroa/opp

Herttoniemen yhteiskoulu

7 639 euroa/opp

Kulosaaren yhteiskoulu

7 269 euroa/opp.

Lauttasaaren yhteiskoulu

7 818 euroa/opp

Maunulan yhteiskoulu

8 256 euroa/opp.

Munkkiniemen yhteiskoulu

7 822 euroa/opp.

Oulunkylän yhteiskoulu

7 394 euroa/opp.

Pohjois-Haagan yhteiskoulu

7 537 euroa/opp.

Töölön yhteiskoulu

7 910 euroa/opp.

 

 

Jos kaupungin korvauksen perusteena olevat menot ovat yhtä suuret tai pienemmät kuin edellä tarkoitetut koulun saamat tulot, ei koululle makseta sopimuksen perusteella kaupungin korvausta.

Ennakkoarvion mukaan korvausta ei vuonna 2018 makseta Helsingin Suomalaiselle Yhteiskoululle, Helsingin yhteislyseolle, Herttoniemen yhteiskoululle, Kulosaaren yhteiskoululle, Lauttasaaren yhteiskoululle, Maunulan yhteiskoululle, Munkkiniemen yhteiskoululle, Oulunkylän yhteiskoululle, Pohjois-Haagan yhteiskoululle ja Töölön yhteiskoululle, koska ennakkoarvioiden mukaan kaupungin korvauksen perusteena olevista kustannuksista sopimuksen 5.1. §:n mukaisesti vähennettävät tulot ovat suuremmat kuin korvauksen perusteena olevat kustannukset.

Sopimuksen 5.3 §:n mukaisesti lautakunta tarkistaa korvauksen suuruuden talousarvion valmistuttua, jos kaupunginvaltuuston hyväksymä toimialan talousarvio sitä edellyttää. Kasvatus- ja koulutuslautakunta tarkistaa tarvittaessa ilmoitusta oppilasta kohden lasketun korvauksen suuruudesta myös kaupungin koulujen talousarvioiden valmistuttua näiden talousarvioiden tai muun merkittävän muutoksen perusteella.

Kaupungin korvauksen perusteena olevia kustannuksia tarkistetaan ottamalla huomioon rehtorin ja opettajien palkkausmenojen todelliset sivukulut sekä kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan koulukohtaisesti hyväksymät koulunkäyntiavustajapalvelujen, ulkomaalaisopetuksen sekä koulukokeilu- ja kehittämistehtävien sekä integraatio-opetuksen määräraha. Korvauksen perusteena olevista kustannuksista vähennetään koulujen suunnitelmasta toteutumatta jäävät kunnossapito- ja pienien perusparannushankkeiden kustannukset. 

Perus- ja lukio-opetuksen toteutuneiden oppilasmäärien edellyttämät tarkistukset otetaan huomioon myös korvauksen perusteena olevissa vuokrakustannuksissa sekä kunnossapito- ja korjauskustannuksissa. Lopullista korvausta määriteltäessä tarkistetaan myös korvauksen perusteena olevista kustannuksista vähennettävät yksityisten koulujen vuoden 2019 kotikuntakorvaukset sekä lisäksi koulun saamat valtionosuudet ja avustukset.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Jarkko Heikkilä, taloussuunnittelija, puhelin: 310 86696

jarkko.heikkila(a)hel.fi

Liitteet

1

2019 Ennakko ltk

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sopimuksen 5.1. §:n mukaan kaupunki maksaa ylläpitäjälle vuosiluokkien toiminnasta aiheutuvien kustannusten peittämiseksi Helsingissä asuvaa korvauksen perusteena olevaa oppilasta kohden euromäärän, joka määrätään opetuslautakunnan hyväksymiä korvauksen laskentaperiaatteita noudattaen. Korvausperusteita hyväksyessään lautakunta soveltaa Helsingin kaupungin opetustoimen talousarvioon varattujen määrärahojen puitteissa kaupungin peruskoulun vastaavien luokka-asteiden rahoituksessa noudatettavia periaatteita.  

Rehtorien ja opettajien palkkausmenot 

Korvauksen perusteena olevat palkkamäärärahat lasketaan tuntiresurssin ja kaupungin peruskoulujen keskimääräisten tuntihintojen tuloina. Korvauslaskelmassa on käytetty opetusviraston tulosbudjetin 2018 vuosiviikkotuntien keskimääräisiä koulujen palkkaprofiilin mukaisia tuntihintoja seuraavasti:

1-6 vuosiluokat 1 749,20 euroa/vuosiviikkotunti

7-9 vuosiluokat 1 935,65 euroa/vuosiviikkotunti

Korvauksen perustetta laskettaessa on sovellettu Kasvatus- ja koulutuslautakunnan 16.5.2017 päättämiä yleisopetuksen tuntikehyksen laskentamalleja. Korvauksen perusteena olevat palkkamäärärahat lasketaan oppilashinnan ja kaupungin peruskoulun oppilasmäärien tuloina. Uusi rahoitusperiaate otetaan käyttöön asteittain kolmen vuoden siirtymäajalla. Vuonna 2019 enimmäisvaikutus palkkamäärärahoihin on 2%. Korvauslaskelmassa on käytetty koulujen vuoden 2017 budjettikehyksistä laskettuja peruskoulujen oppilaskohtaisia hintoja:

Opetusmuoto

Oppilashinta

 

1-6 lk.

7-10lk.

Yleisopetus

1 847

2 433

9v. Erityisopetus

3 905

5 482

Integraatiolisä

3 250

3 250

S2-opetus

900

900

 

 

Oppilashinta tarkistetaan sen jälkeen, kun toimialan tulosbudjetti on hyväksytty ja koulujen taloudelliset kehykset on päätetty. 

Laskelmassa on otettu huomioon, että Kulosaaren yhteiskouluun, Töölön yhteiskouluun ja Pohjois-Haagan yhteiskouluun ja Munkkiniemen yhteiskouluun on sijoitettu yksi erityisopetusryhmä ja Herttoniemen yhteiskouluun, Helsingin Uuteen yhteiskouluun, Helsingin yhteislyseoon, Maunulan yhteiskouluun ja Apollon yhteiskouluun kaksi erityisopetusryhmää. 

Yksityisten koulujen palkoista maksettavat sivukulut on otettu huomioon viimeisimpien päätösten ja arvioiden mukaisina. Työnantajan sosiaaliturvamaksuna on käytetty verohallinnon ohjeiden mukaisesti 1,53 %. Eläkekustannukset ja muut sivukulut vaihtelevat kouluittain.

Oppilashuolto, 5.2 §:n b-kohta   

Lakimuutoksen johdosta koulupsykologi ja – kuraattori kustannuksia ei ole huomioitu tässä laskelmassa. Oppilashuollon järjestämisestä on erillissopimus kaupungin ja koulujen kesken.  

Lisäksi on otettu huomioon koulunkäyntiavustajapalvelujen kustannukset kaupungin peruskoulujen vuoden 2018 resursointiperiaatteiden mukaisesti. 

Muut käyttömenot, 5.2 §:n c-kohta 

Yksityisen koulun opetuksen, hallinnon, siivouksen ja ruokailun sekä muut sovitut kustannukset korvataan oppilasta kohden laskettuina samojen periaatteiden mukaisesti kuin kaupunki varaa määrärahaa kaupungin koulujen vastaavien luokka-asteiden kustannuksiin.

Kiinteistömenot, 5.2 §:n d-kohta 

Koulukiinteistön vuokra-, kunnossapito- ja korjauskustannukset sekä pienet hankkeet otetaan huomioon korvauksessa Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suunnitelman mukaisesti.  

Energiakustannukset, alueiden puhtaanapito ja hoito, kiinteistövero, koulujen isännöinti ja muut kiinteistökustannukset korvataan arvioitavien todellisten ja kaupungin hyväksymien kustannusten perusteella. 

Koulumatkat, 5.4 § 

Koulut järjestävät ja huolehtivat oppilaiden koulumatkoista ja niistä aiheutuvista kustannuksista. Koulumatkoista aiheutuvat todelliset kaupungin hyväksymät kustannukset otetaan huomioon niiden Helsingissä asuvien oppilaiden osalta, joiden koulumatkaan on myönnetty kuljettamisavustusta opetuslautakunnan kulloinkin voimassa olevien järjestämis- ja avustusperiaatteiden mukaisesti. Oppilaiden koulumatkakustannukset huomioidaan ennakkoilmoituksessa edellisen vuoden toteuman mukaisina. Kustannukset tarkistetaan toteuman perusteiseksi tarkistuslaskennan yhteydessä. 

Opetuslautakunnan voimassa olevan päätöksen 30.1.2007 (§13) perusteella toissijaisen oppilaaksioton koulumatka-avustuksen edellytyksenä on, että oppilas käy oppilaaksiottoalueen mukaista koulua, muuta ensisijaisesti osoitettua koulua tai koulu on määrätty soveltuvuuskokeen perusteella. 

Elias-koulun oppilaille mainittu koulu ei ole oppilaaksiottoalueen mukainen koulu, muu ensisijaisesti osoitettu koulu eikä koulua ole määrätty oppilaille soveltuvuuskokeen perusteella. Oppilaiden huoltajat ovat hakeneet koulupaikan lapselleen perusopetuslain 28 §:n 2 momentissa säädetyn vapaan hakeutumisoikeuden perusteella. Edellä olevan perusteella Elias-koulun koulumatkakustannuksia ei ole huomioitu korvauslaskelmassa.  

Positiivinen diskriminaatio 

Sopimuksen 5 luvun mukaan kaupungin korvauksen perusteena oleva oppilasta kohti laskettava euromäärä määrätään opetuslautakunnan hyväksymiä korvauksen laskentaperiaatteita soveltaen kaupungin talousarvioon varattujen määrärahojen puitteissa kaupungin koulujen vastaavien luokka-asteiden rahoituksessa noudatettavin periaattein. Sopimuskouluista määrärahan piirissä ovat Apollon yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo sekä Maunulan yhteiskoulu. 

Helsingin Kristillinen koulu

Koulu ei toimittanut yksityiskoulusopimuksen mukaisia tietoja. Koulun sopimuskorvauslaskelma tuodaan käsittelyyn erillisenä, kun tarvittavat asiakirjat on saatu.

Kustannusvaikutukset/yhteenveto  

Esityslistan liitteenä on korvauslaskelma kaikkien koulujen osalta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Jarkko Heikkilä, taloussuunnittelija, puhelin: 310 86696

jarkko.heikkila(a)hel.fi

Liitteet

1

2019 Ennakko ltk

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Yksityiset sopimuskoulut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566