Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

14.08.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 152

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Ville Jalovaaran ynnä muiden talousarvioaloitteesta määrärahan lisäämisestä kouluille jalkautuviin lyhytinterventiopalveluihin lapsille ja nuorille

HEL 2018-003223 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja tarjoavat Helsingissä mm. koulujen opiskeluhuollon toimijat, perheneuvolat, nuorisoasema sekä lasten ja nuorten psykiatria. Tämän lisäksi eräät kolmannen sektorin toimijat tarjoavat arvokasta apua kriisiytyneiden tilanteiden hoitamisessa ja niiden ennaltaehkäisemisessä.

Varhaisen puuttumisen lähipalveluihin on satsattu Helsingissä viime aikoina monella taholla. Kaupunki on palkannut positiivisen diskriminaation rahalla vuoden 2018 alusta viisi uutta psykologia ja kolme kuraattoria vuodeksi kerrallaan. Myös esiopetuksen psykologi- ja kuraattoripalveluja vahvistetaan. Lisäksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on panostanut HYKS varhain –palveluun, jossa erikoissairaanhoidon työntekijät saapuvat matalalla kynnyksellä kouluihin ja oppilaitoksiin auttamaan opettajia ja oppilashuoltohenkilöstöä heidän työssään.

Parhaillaan valmisteltavina ovat lisäksi perhekeskus- toimintamalli sekä muut lapsiperheiden palveluiden muutosohjelmaan (Lape) sisältyvät asiat. Perhekeskusten yhteyteen on suunniteltu matalan kynnyksen hoitopalveluja ja Lape-ohjelman avulla kehitetään uusia toimintatapoja, joiden avulla voidaan tehostaa nykyisiä toimintoja mm. digitaalisuutta hyödyntäen ja toimintojen vaikuttavuutta arvioiden.

Lisähenkilökunnan tuominen on toki aina avuksi, mutta rinnakkaisen systeemin luominen ei ole oppilaiden kannalta hyvä asia. Ennaltaehkäisevä työ perustuu tuttuihin arjessa mukana oleviin henkilöihin. 10-20 hengen lisäresurssi opiskeluhuollon rinnalle loisi oppilaiden kannalta sekavan käytännön joka ei riittäisi kattamaan kuin pienen osan kouluista ja oppilaitoksista. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja opiskeluhuollon toimijoiden kannattaakin yhdessä miettiä, miten mahdollinen lisäresurssi voitaisiin järjestää mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti ja koulun omaa hyvinvointityötä tukevasti.

Kunkin lapsen tai nuoren kohdalla tulee tapauskohtaisesti harkita, millainen interventio sopii hänelle parhaiten. Lyhytinterventio toimii osassa tilanteissa, mutta osassa tarvitaan pitempikestoisia hoitokontakteja.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta esittää, että tässä vaiheessa seurataan jo aloitettujen ja suunnitteilla olevien muutosten vaikutusta lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuuteen ja toimivuuteen. Ehdotetun lisämäärärahan lapsi- ja terveysvaikutuksia sekä tarvetta on vaikea arvioida, ennen kuin edellä kuvatut, jo sovitut muutokset on otettu käyttöön.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Vesa Nevalainen, oppilashuollon päällikkö, puhelin: 310 86214

vesa.nevalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Ville Jalovaaran talousarvioaloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunnalta on pyydetty lausuntoa 28.8.2018 mennessä valtuutettu Ville Jalovaaran ym. talousarvioaloitteesta määrärahan lisäämisestä kouluille jalkautuviin lyhytinterventiopalveluihin lapsille ja nuorille.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Vesa Nevalainen, oppilashuollon päällikkö, puhelin: 310 86214

vesa.nevalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Ville Jalovaaran talousarvioaloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566