Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

14.08.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 151

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Vesa Korkkulan ynnä muiden talousarvioaloitteesta kaupungin lukioiden kurssitarjonnan parantamiseksi

HEL 2018-003219 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Helsingin kaupungin suomenkielisissä lukioissa on tarjolla opiskelijoille monipuolinen opintotarjonta. Lukioiden yhteistyöllä voidaan toteuttaa esimerkiksi laajaa kielitarjontaa. Opiskelijat voivat opiskella ruotsin, englannin, ranskan ja saksan lisäksi A-kielinä kiinaa, espanjaa ja venäjää. Kaupungin lukiokoulutuksen opetussuunnitelmassa on kattava valikoima koulukohtaisia syventäviä ja soveltavia kursseja. Kurssitarjonta on pystytty ylläpitämään monipuolisena kampusten yhteistyöllä ja kaupungin yhteisen kurssitarjonnan avulla. Lisäksi Helsingin aikuislukio tarjoaa kesäaikana opiskelijoille kattavasti lukiokursseja.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että lukiokoulutuksen rahoitusta on leikattu valtion taholta huomattavasti viime vuosina. Koulutuksenjärjestäjille myönnetty valtionosuus/opiskelija eli ns. yksikköhinta on laskenut vuodesta 2013 noin 600 eurolla/opiskelija (liite1). Lisäksi kiinteät kustannukset ovat jatkuvasti kasvaneet, jolloin opetuksesta on jouduttu leikkaamaan. Helsingin kaupunki ei ole kuitenkaan leikannut lukiokoulutusta samassa määrin kuin valtio. Lukiokoulutuksen budjetointi on vaihdellut vuosittain ja resursointi on pienentynyt, mikä on vaikuttanut kurssitarjontaan.

Taloudellisista syistä johtuen kaikkia syventäviä ja lukioiden omia soveltavia kursseja ei ole voitu toteuttaa resurssien rajallisuuden vuoksi. Käytännössä tämä on tarkoittanut viimeisen viiden vuoden aikana kaupungin suomenkielisten lukioiden kurssitarjonnan supistamista noin 860 kurssilla (liite 1). On kuitenkin huomioitava, että käyttösuunnitelmassa suomenkielisille lukioille suunnatut kurssit eivät vastaa lukioiden kurssitarjontaa ja toteutuneiden kurssien todellista määrää.

Lukioiden kurssien ryhmäkoot vaihtelevat oppiaineittain. Pakollisilla ja syventävillä kursseilla ryhmäkoot ovat yleensä suuria (30–40 opiskelijaa). Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus opiskella laajasti eri oppiaineita kuten harvinaisia kieliä, YO-kokeisiin valmentavia kertauskursseja ja lukiodiplomeita. Näiden kurssien ryhmäkoot ovat pieniä ja niiden toteuttaminen onnistuu vain ryhmiä yhdistämällä kampuksittain tai kaupungin yhteisinä opintoina. Lisäksi joissakin oppiaineissa viimeisten kurssien opiskelijamäärät saattavat olla alle kymmenen hengen ryhmiä.

Aloitteessa esitetään, että resurssien vähyyden vuoksi lukioiden on hankala toteuttaa kaupunkistrategian tavoitetta koko kaupunki oppimisen tilana. Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että osa oppimisen tiloista on maksullisia, esimerkiksi pääsymaksut museoihin ja näyttelyihin. Toisaalta kaupungilla on lukuisia oppimisympäristöjä, jotka ovat vapaasti käytettävissä kuten kirjastot ja eri kulttuuritoimijoiden tilat. Tavoitteena on tulevaisuudessa tiivistää yhteistyötä yritysten ja järjestöjen kanssa sekä hyödyntää kumppanuuksien ja digitalisaation kautta uusia oppimisen tiloja ja mahdollisuuksia.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kannattaa, että mahdollinen lisäresurssi lukioiden kurssitarjonnan parantamiseksi jaetaan opiskelijamäärän mukaan huomioiden positiivinen erityiskohtelu. Kaupungin lukioille on myönnetty vuodesta 2016 lähtien positiivisen diskriminaation määrärahaa, jonka jakoperusteena on ollut lukioiden maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden suhteellinen määrä ja alhainen lukioon sisääntulokeskiarvo. Näillä perusteilla määräraha on osoitettu Helsingin kielilukiolle, Helsingin medialukiolle ja Vuosaaren lukiolle.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Ulla Juhanko, koulutussuunnittelija, puhelin: 310 86469

ulla.juhanko(a)hel.fi

Mervi Willman, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 310 86342

mervi.willman(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupungin lukioiden kurssi- ja kululaskelmat 2013-2018

2

Talousarvioaloite kaupungin lukioiden kurssitarjonnan parantamiseksi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunnalta on pyydetty lausuntoa 28.8.2018 mennessä valtuutettu Korkkulan ym. talousarvioaloitteesta kaupungin lukioiden kurssitarjonnan parantamiseksi.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Ulla Juhanko, koulutussuunnittelija, puhelin: 310 86469

ulla.juhanko(a)hel.fi

Mervi Willman, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 310 86342

mervi.willman(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupungin lukioiden kurssi- ja kululaskelmat 2013-2018

2

Talousarvioaloite kaupungin lukioiden kurssitarjonnan parantamiseksi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566