Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/17

 

19.06.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 119

Paviljonkipäiväkoti Violanpuistoa koskevan tarveselvityksen hyväksyminen ja lausunnon antaminen hankesuunnitelmasta

HEL 2018-004801 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä paviljonkipäiväkoti Violanpuistoa koskevan tarveselvityksen ja antoi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle 8.4.2018 päivätystä hankesuunnitelmasta omalta osaltaan puoltavan lausunnon.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa Violan puiston ja sen pallokentän merkitystä alueen koulun ja lasten ulkoliikuntapaikkana ja kehottaa kaupunkiympäristön toimialaa miettimään vielä vaihtoehtoisia paviljongin sijoituspaikkoja YL-tontilla tai muualla lähialueella. Kaikissa sijoitusmahdollisuuksissa pallokentän tulee säilyä käytössä, ja päiväkodin saattoliikenne täytyy rajata puistoalueen – mukaan lukien Saarenkatu – ulkopuolelle.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli Carola Harju.

Vastaehdotus:
Otso Kivekäs: Lisätään päätösesityksen loppuun:

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa Violan puiston ja sen pallokentän merkitystä alueen koulun ja lasten ulkoliikuntapaikkana ja kehottaa kaupunkiympäristön toimialaa miettimään vielä vaihtoehtoisia paviljongin sijoituspaikkoja YL-tontilla tai muualla lähialueella. Kaikissa sijoitusmahdollisuuksissa pallokentän tulee säilyä käytössä, ja päiväkodin saattoliikenne täytyy rajata puistoalueen – mukaan lukien Saarenkatu – ulkopuolelle.

Perustelu:

Lautakunta ei voi päättää pavilnjongin paikkaa, mutta Vallilan koulun ulkoliikuntapaikat sekä niiden turvallisuus ovat mitä suurimmassa määrin meille kuuluva asia. Tämä muotoilu korostaa näkemyksemme lähtökohtana näitä toimialaamme kuuluvia näkökulmia.

Kannattaja: Pia Kopra

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Otso Kivekkään tekemän ja Pia Kopran kannattaman vastaehdotuksen.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankesuunnitelma Violanpuisto

2

Violanpuisto c2-01 ASEMAPIIRUSTUS

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä paviljonkipäiväkoti Violanpuistoa koskevan tarveselvityksen ja antaa kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle 8.4.2018 päivätystä hankesuunnitelmasta omalta osaltaan puoltavan lausunnon.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Väestöennusteen mukaan koko keskisen suurpiirin 1–6-vuotiaiden lasten määrä lisääntyy vuosina 2017-26 noin 1500 lapsella, joista noin 1150 lasta Kallion peruspiirissä erityisesti Kalasataman alueen rakentumisen johdosta. Tällä hetkellä varhaiskasvatus ja esiopetus alueella 8 (Keskinen) varhaiskasvatuspalveluihin hakevien lasten määrä on suurempi kuin alueella käytössä olevat tilapaikat. Koska lähialueella sijaitsevat päiväkodit ovat täynnä tarvitaan palvelutarpeen kasvusta johtuen tiloja viimeistään vuodenvaihteeseen 2018/19. Paviljonkirakennusta voidaan mahdollisesti hyödyntää myös rakentuvan Kalasataman alueen varhaiskasvatuspalveluiden huipun tarpeen kattamisessa. 

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on esittänyt huhtikuussa 2017 kiireiseen palvelutarpeeseen toteutettavaksi tiloja noin 1 200 brm² vuokrapaviljonkihankkeena. Hankkeen etenemistä on hidastanut soveltuvan sijoituspaikan löytäminen alueelta. Tulevissa tiloissa on suunnitelmissa järjestä joulukuusta 2018 lukien varhaiskasvatustoimintaa ja esiopetusta 1–6-vuotiaille lapsille. Paviljonkipäiväkoti on käytössä viisi vuotta, jonka aikana alueelle haetaan pysyviä päiväkotitiloja.

Suunnitteluperiaatteena on tuottaa yleispätevä ja muuntautumiskykyinen tilaratkaisu päiväkotitoiminnalle. Kaksikerroksinen paviljonkipäiväkoti rakennetaan Violanpuiston reunaan. Suunnitelmana on sijoittaa rakennus siten, että puiston hiekkakentästä jää nykyiseen laajuuteen verrattuna edelleen noin 2/3 osaa nykyiseen käyttöön. Paviljonkipäiväkodille tulee oma pieni aidattu piha, mutta se käyttää myös viereisen päiväkoti Violan ulkoilualuetta. Paviljonkipäiväkodin kokonaislaajuus on noin 1200 brm² ja huoneistoala noin 1110 htm². Tiloissa voidaan järjestää toimintaa arviolta 110–120 lapselle. Päiväkodin tilapaikat tarkennetaan vielä hankkeen valmistuttua.

Tilat on suunniteltu Helsingin kaupungin päiväkotien suunnitteluohjetta hyödyntäen. Tilat täyttävät rakentamismääräysten uudisrakentamiselle asetetut terveellisyyden ja turvallisuuden vaatimukset.

Hanke sisältyy vuokrahankkeena vuoden 2018 talousarvion vuokra- ja osakekohteiden uudis- ja peruskorjausohjelmaan vuosiksi 2018 – 21.

Kaupungin hallintosäännön mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää suomenkielisen päiväkodin perustamisesta (15 luku 1§) Paviljonkipäiväkotia varten perustetaan uusi toimintayksikkö Vy Violanpuisto.

Kaupunkiympäristön toimialan hankesuunnitelmavaiheen arvion mukaan viiden vuoden ajalle on arvioitu kokonaisvuokra käyttäjälle 35,90 euroa/m²/kk, 43 080 euroa kuukaudessa eli 516 960 euroa vuodessa.

Hankkeen arvioidut muut käyttökustannukset ilman vuokramenoja ovat 1,15 miljoonaa euroa vuodessa, josta henkilöstömenojen osuus on 0,85 miljoonaa euroa.

Hankesuunnitelmavaiheessa arvioidut käynnistämiskustannukset noin 80 000. Kustannukset eivät sisällä tietohallinnon hankintoja. Hankkeen aiheuttamiin henkilöstö-, vuokra- ja muihin kustannuksiin on varauduttu vuoden 2018 talousarviossa.

Vuokrapaviljonkihankkeen valmistumisen tavoite on marraskuun loppu 2018. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun lausunto otetaan huomioon hankeen toteutuksessa.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on omalta osaltaan hyväksynyt paviljonkipäiväkoti Violanpuiston hankesuunnitelman 3.5.2018. (Päätöksessä hankkeen nimenä on käytetty Kalasataman paviljonkipäiväkoti, päiväkoti Violan väistötilat LPK paviljonki lisätilaksi.)

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Varhaiskasvatuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Varhaiskasvatuspalveluiden järjestäminen edellyttää, että palveluntarve ja paikkojen määrä ovat tasapainossa.

Palveluverkon kehittämisellä tuetaan lasten ja henkilökunnan hyvinvointia turvaamalla varhaiskasvatukselle turvalliset ja terveelliset tilat sekä ajanmukaiset ja viihtyisät oppimisympäristöt. Palveluverkkoa suunnitellaan niin, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankesuunnitelma Violanpuisto

2

Violanpuisto c2-01 ASEMAPIIRUSTUS

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunkiympäristötoimiala

Taloushallintopalvelu

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 03.05.2018 § 66

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566