Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

29.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 115

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto Lauttasaaren 2. ala-asteen ja päiväkodin hankesuunnitelmasta

HEL 2017-012792 T 10 06 00

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunkiympäristön toimialalle 21.12.2018 päivätystä Lauttasaaren 2. ala-asteen ja päiväkodin hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon ja lausui lisäksi seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa pääosin hyvin tarveselvityksessä asetettuja tavoitteita. Jatkosuunnittelua varten tulee kuitenkin kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin.    

Hankkeen kustannuksia tulee seurata tiiviisti suunnittelun kaikissa vaiheissa kustannustavoitteen saavuttamiseksi. Hankesuunnitelmassa mainitussa vuokra-arviossa tulee pitäytyä. Lisäksi tulee varmistaa hankkeen valmistuminen aikataulun mukaisesti.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstön hankesuunnitelmavaiheen viitesuunnitelmista 6.11.2017 antama lausunto, joka on etukäteen välitetty hankkeen osapuolille tiedoksi, on otettava huomioon jatkosuunnittelussa.

Kokkapuistoon rakennettava pieni ulkokenttä ei sisälly hankesuunnitelmaan. Kenttä oli kuitenkin mainittu vuokrausta koskeneessa kiinteistölautakunnan laatimassa päätösesityksessä kaupunginhallitukselle ja näin ollen myös opetusviraston tarveselvityksessä. Vastaava kenttä tai muulla tavoin riittävät ulkoliikuntamahdollisuudet tulee hankkeen toteutuksen yhteydessä varmistaa.

Suunnittelutyön edetessä tulee ratkaisujen yksityiskohdista sopia yhdessä käyttäjän kanssa.

Helsingin kaupungin opetuksen digitalisaatio-ohjelman ja varhaiskasvatuksen digiohjelman käytännön toteutuksessa tulee kiintokalusteiden ja tietoteknisten ratkaisujen yksityiskohdat suunnitella kiinteässä yhteistyössä käyttäjän kanssa.

Toimitilaturvallisuuteen liittyvät ratkaisut tulee sovittaa yhteen avoimen oppimisympäristön suunnittelutavoitteiden kanssa ja ratkaisujen yksityiskohdissa on huomioitava myös tilojen monipuolinen käyttö, mm. toisten hallintokuntien ja alueen asukkaiden kanssa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Ilari Suomalainen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 86492

ilari.suomalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Lauttasaaren 2. ala-aste ja lpk_Työsuojelun yhteistoimintahenkilöstön lausunto

2

Lauttasaaren toinen a-a ja lpk hankesuunnitelma

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkiympäristön toimiala on pyytänyt lausuntoa kasvatus- ja koulutuslautakunnalta 21.12.2018 päivätystä - osoitteeseen Vattuniemenkuja 4 - suunnittelun Lauttasaaren 2. ala-asteen ja päiväkodin hankesuunnitelmasta.

Päätökset ja hanke

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on hyväksynyt opetusviraston laatiman tarveselvityksen kokouksessaan 13.12.2016 ja Varhaiskasvatuslautakunta varhaiskasvatusviraston laatiman tarveselvityksen kokouksessaan 17.1.2017.

Uudishanketta on edeltänyt peruskorjausvaihtoehto, jossa tontin nykyinen rakennus olisi korjattu ja muutettu koulu- ja päiväkotikäyttöön. Vuokrauksesta on kaupunginvaltuuston päätös 18.1.2017. Hanke on valtuustopäätöksen jälkeen muuttunut peruskorjaushankkeesta uudishankkeeksi kuitenkin niin, että hankkeen laajuus ja vuokra ovat pysyneet valtuustopäätöksen mukaisina.

Hankesuunnitelma on laadittu Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet-palvelun ja kiinteistönomistajan kanssa yhteistyönä.

Suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa eQ Varainhoito Oy. Kaupunkiympäristö-toimialan rakennetun omaisuuden-palvelukokonaisuuden tilapalvelut vuokraa tilat eQ Varainhoito Oy:lta ja vuokraa ne edelleen kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön, ala-asteen ja päiväkodin toimintatiloiksi. Ylläpidosta tulee vastaamaan rakennetun omaisuuden hallinta -palvelun ylläpito.

Hankesuunnitelma on laadittu tarveselvityksen mukaiselle 590 oppilaspaikalle käyttöasteella + 10% ja varhaiskasvatusviraston 210 tilapaikalle. Tarveselvitykset ovat liitteenä hankesuunnitelmassa. Hankesuunnitelman yhteydessä on tarkennettu tarveselvityksen yhteydessä annetut tiedot ja laadittu peruskorjausvaihtoehdon tilaohjelmaa soveltaen uudishankkeelle viitesuunnitelmat, joita on verrattu tavoitteelliseen huonetilaohjelmaan ja pinta-alatavoitteeseen.

Hankkeesta ja kohteesta on neuvoteltu kaupunkisuunnitteluviraston, rakennusvalvontaviraston ja pelastuslaitoksen kanssa.

Laajuus

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle vuokrattavan rakennuksen osan hyötyala 5 590 (4170+1420) hym². Huoneistoala on 7 000 (5365 + 1635) htm².

Aikataulu ja kustannukset

Rakennuksen omistajan laatiman rakentamisaikataulun mukaan rakentaminen alkaisi purkutöillä 6/2018 ja tilat voitaisiin ottaa käyttöön 1/2020. Indeksikorjaamaton vuokra-arvio kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle on 24,48 euroa/m²/kk eli 171 360 euroa/kk eli 2 056 320 euroa vuodessa.

Arvioidut toiminnan käynnistämiskustannukset toimialalle ovat yht. 735 000 euroa, sisältäen myös käsityön laitteet ja varusteet. Luvut eivät sisällä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tietohallinnon hankintoja.

Päiväkodin ja koulun toiminta yhdessä rakennuksessa on toimintakustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala varautuu normaaleihin vuosittaisiin toimintakustannuksiin, joita ovat mm. palkka- ja henkilöstömenot, tarvikkeet, kuljetuspalvelut, ruokailu- ja siivouskustannukset sekä kouluisäntäpalvelut.

Terveys- ja hyvinvointivaikutukset

Esitetty suunnitelma on ratkaisu Lauttasaaren 2. ala-asteen tilantarpeeseen ja mahdollistaa opiskelun pysyvissä, avoimissa ja joustavissa oppimisen tiloissa. Päiväkoti Särjen korvaavat tilat toteutuvat uusiin ajanmukaisiin ja terveisiin tiloihin. Siten hankkeella on huomattavia sosiaalisia, henkisiä ja terveydellisiä vaikutuksia.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Ilari Suomalainen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 86492

ilari.suomalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Lauttasaaren 2. ala-aste ja lpk_Työsuojelun yhteistoimintahenkilöstön lausunto

2

Lauttasaaren toinen a-a ja lpk hankesuunnitelma

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566