Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

29.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 107

Vuoden 2019 talousarvioehdotuksen raami ja sekä talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2019–2021 laatimisohjeet

HEL 2018-005694 T 02 02 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti merkitä tiedoksi vuoden 2019 talousarvioehdotuksen raamin ja talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2019–2021 laatimisohjeet.

Lisäksi lautakunta päätti hyväksyä esittelijän selvityksen valmisteluaikataulusta ja -periaatteista toimialan talousarvioehdotuksen ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2019–2021 laatimiseksi.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli Tero Vuontisjärvi.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, taloussuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Vuoden 2019 TAE raami ja laatimisohjeet

2

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehystarpeet 2019

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Yleistä

Kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 14.5.2018 liitteenä olevia vuoden 2019 talousarvioehdotuksen raamia ja talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2019–2021 laatimisohjeita ja päätti panna asian pöydälle. Kireästä valmisteluaikataulusta johtuen lautakunnalle esitellään kaupunginhallituksen pöydälle jättämä ohje. Mahdolliset muutokset tuodaan lautakunnalle tiedoksi kesäkuussa.

Lautakunnalla on mahdollisuus antaa toimialalle valmisteluun liittyviä ohjeita ja tavoitteita. Lisäksi lautakunnan tulee päättää talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksensa käsittelyajankohta ottaen huomioon kaupunginhallituksen antama valmisteluaikataulu.

Laatimisohjeiden kohdassa kolme on esitetty vuoden 2019 talousarvioraamit, joita toimialat eivät voi ylittää talousarvioehdotuksessaan. Raamien lisäksi talousarvioehdotuksen lähtökohtana on kaupunginvaltuuston hyväksymä kaupunkistrategia vuosiksi 2017–2021. Kaupunkistrategiaa toteutetaan talousarvion ja taloussuunnitelman sekä toimialojen tulosbudjetin ja toimintasuunnitelmien kautta.

Kaupungin kokonaisraamit vuodelle 2019

Raamissa 2019 kaupungin toimintamenojen kasvu on mitoitettu strategian mukaisesti asukasmäärän kasvuun (arvio hieman alle 1,2 %) ja kustannustason nousuun (arvio + 2,6 %) vähennettynä vuotuisella 0,5 % tuottavuuden parantamisen tavoitteella. Näin laskettu kehysten kokonaiskasvu on vuoden 2018 kehyksiin verrattuna on + 3,28 %. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tämä tarkoittaisi kehyksen kasvattamista noin 37,5 miljoonalla eurolla vuoteen 2018 verrattuna.

Laatimisohjeiden mukaan toimialojen tulee varautua toiminnassaan kulloinkin voimassa oleviin virka- ja työehtosopimuksiin raamin puitteissa. KVTES:n järjestelyerää varten raamiin on kuitenkin tehty keskitetty määrärahavaraus, joka kohdennetaan toimialoille paikallisneuvottelujen jälkeen talousarviovaiheessa.

Lisäksi ohjeissa on todettu, että kaupunginhallituksen käyttövaroihin on varattu 30 miljoonaa euroa kohdennettavaksi syksyllä varsinaisen talousarvion laatimisvaiheissa tärkeimmiksi nähtyihin muun muassa kaupunkistrategiaan liittyviin kohdennustarpeisiin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan raami vuodelle 2019

Käyttötalous

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttötalouden menoraami on 1 168 598 000 euroa. Raami on 27 473 000 euroa eli 2,4 % korkeampi kuin kuluvan vuoden raami. Tulojen kehys on 57 456 000 euroa, mikä on 1 456 000 euroa eli 2,6 % enemmän kuin kuluvan vuoden tulokehys. Toimialan menokehyksen kasvu jää siis alle tuottavuustavoitteen salliman 3,28 % kasvun noin prosenttiyksiköllä. Tuottavuustavoitteen mukainen kehys olisi noin 10 miljoonaa euroa esitettyä kehystä suurempi.

Investoinnit

Kasvatuksen ja koulutuksen investointien eli irtaimen omaisuuden hankintojen määrärahakehys vuodelle 2019 on 27 075 000 euroa, mikä on noin 4 miljoonaa euroa eli 12,8 % vähemmän kuin vuoden 2018 vastaava raami. Irtaimen omaisuuden määrärahoilla rahoitetaan päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten tilojen kalustaminen ja varustaminen mukaan lukien toimialan tietotekniikkahankinnat sekä digitalisaatio-ohjelman toteuttaminen.

Toimialan toiminnalliset muutokset vuonna 2019

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on esittänyt kaupunginkanslialle maaliskuussa 2018 alustavan arvion vuoden 2019 toiminnallisista muutoksista ja niiden vaikutuksista menoihin. Muutoksia on käyty läpi kanslian ja toimialan välisissä raamineuvotteluissa huhtikuussa 2018. Maaliskuussa tehty arvio on liitteenä 2. Arvio on tehty palkkoja lukuun ottamatta vuoden 2018 hintatasolla eli siinä ei ole huomioitu kustannustason nousua.

Merkittävimpiä kustannuksia lisääviä tekijöitä ovat asiakasmäärän kasvu, tilavuokrien kasvu sekä sopimuspalkantarkistukset. Myös kaupunkistrategian toteuttamisen kustannukset kasvavat syksyllä 2018 käynnistyvien toimenpiteiden vaikuttaessa kustannuksiin kokovuotisina ja laajentuessa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan asiakasmäärä kasvaa alustavan arvion mukaan vuonna 2019 kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna noin 2 500 asiakkaalla eli vajaalla 2,4 prosentilla. Suhteellisesti kasvu on siis kaksinkertainen verrattuna kaupungin 1,2 % väestönkasvuun, jolla tuottavuustavoitteen mukainen kaupungin taloudellinen liikkumavara on laskettu. Kasvu painottuu varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen, joissa molemmissa asiakasmäärän ennakoidaan kasvavan reilulla 1 000:lla. Iltapäivätoiminnan lapsimäärän ennakoidaan kasvavan noin 100:lla ja lukiokoulutuksen opiskelijamäärän vajaalla 100:lla.

Laatimisohjeiden mukaan toimialojen tulee varautua toiminnassaan kulloinkin voimassa oleviin virka- ja työehtosopimuksiin raamin puitteissa. Uudet työehtosopimukset tulevat nostamaan toimialan henkilöstömenoja merkittävästi.

Toimialan vuokramenoja nostavat erityisesti peruskorjaukset, joiden kustannukset huomioidaan vuokrissa. Vuokrien mahdollisia inflaatiotarkistuksia ei huomioitu maaliskuun kasvuarviossa lainkaan. Laatimisohjeiden mukaan kaupungin sisäisiä tilavuokrien ja muiden sisäisten palvelujen hintojen tarkistukset päätetään talousarviovaiheessa tiedossa olevaan kustannustason muutokseen perustuen. Kaupunginkanslia ohjeistaa asian erikseen.

Toiminnallisissa muutoksissa on huomioitu myös kaupunkistrategian toteuttamisen lisäkustannukset. Syksyllä 2018 käynnistetyt toimenpiteet, kuten englanninkielisen varhaiskasvatuksen ja opetuksen asteittainen laajentaminen sekä A-kielen aloittaminen peruskoulun 1.luokalta vaikuttavat kustannuksiin kokovuotisina. Tarjontaa myös laajennetaan.

Lisäksi kustannuksia nostavina toiminnallisina muutoksina on huomioitu lähinnä kuntien velvollisuuksien laajeneminen toisen asteen opiskelijahuoltopalveluiden järjestämisessä. Reformin myötä velvoite laajenee kattamaan myös aikuisopiskelijoiden tarvitsemat palvelut sekä kaupungin itse järjestämässä koulutuksessa että muissa Helsingissä sijaitsevissa oppilaitoksissa. Asiakasmäärien kasvun myötä kasvaa myös toimialan kasvatus- ja opetushenkilöstön määrä, mikä lisää henkilöstöön liittyvien tukipalvelujen, kuten työterveyshuollon kustannuksia.

Muuta talousarvioehdotuksen valmistelussa huomioitavaa

Laatimisohjeiden käsittelyn yhteydessä kaupunginhallitus voi hyväksyä talousarvion valmistelutyötä ohjaavia kannanottoja. Liitteenä olevaan laatimisohjeeseen ei sisälly tällaisia kannanottoja.

Laatimisohjeiden mukaan talousarvion 2019 menojen kokonaistaso tarkistetaan talousarviovalmistelun edetessä vastaamaan tuoreimpia ennusteita kustannustason muutoksesta ja väestönkasvusta. Lisäksi talousarviovalmistelun edetessä tullaan ottamaan huomioon valtion kuntatalousohjelman sekä valtion vuoden 2019 talousarvioehdotuksen vaikutukset määrärahojen mitoitukseen.

Toimialan valmisteluperiaatteet ja aikataulu

Lautakunta käsittelee kesäkuun kokouksessaan lausuntoa kaupungin talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnoksesta.

Toimialan talousarvioehdotus valmistellaan kaupunginhallituksen antamien ohjeiden mukaan ja ohjeiden sisältämään raamiin. Talousarvioehdotuksen perustelutekstit valmistellaan ohjeiden liitteenä 1 olevan mallin mukaisesti.

Laatimisohjeiden mukaan lauta- ja johtokuntien on tehtävä talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksensa 28.8.2018 mennessä. Lauta- ja johtokuntien on käsiteltävä talousarvioaloitteista annettavat lausunnot samanaikaisesti talousarvioehdotuksen kanssa. Lausunnoissa on selvitettävä, miten aloitteessa esitetyt toimenpiteet on otettu huomioon talousarvioehdotuksessa.

Annetun aikataulun mukaisesti talousarvioehdotus ja talousarvioaloitteet käsitellään kasvatus- ja koulutuslautakunnassa elokuussa, viimeistään 28.8. pidettävässä kokouksessa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, taloussuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Vuoden 2019 TAE raami ja laatimisohjeet

2

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehystarpeet 2019

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566