Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

29.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 106

Talousarvion 2018 ensimmäinen toteutumisennuste

HEL 2018-005610 T 02 02 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti merkitä tiedoksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2018 talousarvion ensimmäisen toteutumisennusteen.

Lisäksi lautakunta kehotti kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa antamaan toisen toteutumisennusteen yhteydessä selvityksen sopeuttamistoimenpiteistä talousarvioon sisältymättömien palkankorotusten rahoittamiseksi.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli Tero Vuontisjärvi.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, taloussuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslian talousarvion toteutumisennusteista antaman ohjeen mukaan hallintokunnat tekevät vuonna 2018 neljä talousarvion toteutumisennustetta, joista tämä on ensimmäinen.

Toteutumisennusteet on annettava tiedoksi lautakunnalle. Lautakunnan on ryhdyttävä toimenpiteisiin, mikäli talousarvio ei ole toteutumassa.

Käyttötalouden tulojen ja menojen ennuste

Käyttötalouden nettomenojen (menot-tulot) ennakoidaan ylittävän talousarvion 8,1 miljoonalla eurolla eli 0,3 %.

Tuloja arvioidaan kertyvän noin miljoona euroa eli 1,7 % enemmän kuin talousarviossa. Lisätulot kertyvät kaupungin saamista käyttötarkoitussidonnaisista valtionavustuksista sekä muusta ulkopuolisesta rahoituksesta, jota ei ole pystytty huomioimaan talousarviossa.

Menoja ennakoidaan kertyvän 9 miljoonaa euroa eli 0,8 % enemmän kuin talousarviossa. Menoylitys johtuu kaupungin saamista käyttötarkoitussidonnaisista valtionavustuksista ja muusta ulkopuolisesta rahoituksesta sekä palkankorotuksista, joita ei ole pystytty huomioimaan talousarviossa. Ulkopuolisella tulorahoituksella rahoitettavien menojen osuus ylityspaineesta on 4 miljoonaa euroa ja palkankorotusten 5 miljoonaa euroa. Toimialalla selvitetään mahdollisuuksia kattaa tulevia palkankorotuksia toimialan omasta budjetista. Sopeuttamismahdollisuudet raportoidaan lautakunnalle toisen ennusteen yhteydessä.

Investointimenojen ennuste

Irtaimen omaisuuden määrärahat ennustetaan käytettävän kokonaan eli talousarvion mukaisesti.

Sitovien tavoitteiden toteutuminen

Toimialalla on kaikkiaan kaksi sitovaa tavoitetta vuoden 2018 talousarviossa.

Toimialan sitovien toiminnallisten tavoitteiden ennakoidaan toteutuvan talousarvion mukaisesti.

Asiakasmäärät

Suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa ennakoidaan olevan 195 lasta talousarviossa ennakoitua enemmän. Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa ennustetaan olevan 203 lasta vähemmän kuin talousarviossa. Yksityisen hoidon tuen lapsimäärän ennustetaan ylittävän talousarvion 325 lapsella. Kotihoidon tuen lapsimäärän ennustetaan jäävän talousarviosta 200 lapsella. Ostopalvelupäiväkodeissa lapsien määrän ennakoidaan puolestaan ylittävän talousarvion 70 lapsella.

Valtionosuuteen oikeuttavia oppilaita ja opiskelijoita ennakoidaan olevan kaikkiaan 60 851, eli noin 650 opiskelijaa (+ 1,3 %) enemmän kuin talousarviossa on ennakoitu. Suomenkielisessä perusopetuksessa oppilasmäärä ylittää talousarvion 391 (1%) oppilaalla ja suomenkielisessä lukiokoulutuksessa 65 opiskelijalla. Ruotsinkielisen perusopetuksen ja lukiokoulutuksen oppilasmäärä ylittää talousarvion 47 oppilaalla.

Suomenkielisen vapaan sivistystyön opetustuntimäärän ennustetaan jäävän 1 160 tuntia alle talousarvion tavoitteen ja opiskelijamäärän 500 opiskelijaa alle tavoitteen. Tuntimäärän vähennyksellä varaudutaan talousarvioon sisältymättömien palkankorotusten kattamiseen.

Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön opiskelijamäärien ja opetustuntimäärien ennustetaan pysyvän talousarvion tasolla.

Stadin ammattiopiston opiskelijavuosimäärän ennustetaan toteutuvan talousarvion sekä järjestämisluvan mukaisesti. Tammikuun lopussa opiskelijavuosimäärä oli alle järjestämisluvan, mutta jatkuvan opiskelijahaun käynnistyttyä uusien opiskelijoiden määrän odotetaan kasvavan tavoitteiden mukaisiksi.

Kotikuntakorvausten perusteena olevien oppilasmäärien ennustetaan olevan talousarvion tasolla. Avustettavassa iltapäivätoiminnassa olevien oppilaiden määrän ennustetaan ylittävän talousarvion 1 000 lapsella. Tämä on osittain huomioitu jo lautakunnan hyväksymässä tulosbudjetissa.

Riskit ja toimintaympäristön muutokset

Budjettirahoitteisessa toiminnassa on epävarmuustekijöitä varhaiskasvatuksen talouden toteutumisen ennustamisessa. Varhaiskasvatuksen palvelujen kysynnän ennustaminen on haastavaa. Tämä johtuu väestönkasvusta, työllisyyden parantumisesta sekä elokuussa käynnistyvän viisi-vuotiaiden osittain maksuttoman (4 tuntia päivässä) varhaiskasvatuksen vaikutuksesta kysyntään. Ennusteeseen ei sisälly muita oleellisia muutoksia talousarviossa esitettyihin toimintaympäristön muutoksiin tai riskeihin.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, taloussuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566