Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/20

 

08.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 100

Oikaisuvaatimus vahingonkorvausta koskevasta päätöksestä

HEL 2018-000781 T 03 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, joka koskee hallintopäällikön päätöstä 13.3.2018 (§ 10) oikaisuvaatimuksen tekijälle aiheutuneen vahingon korvaamista. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta hallintopäällikön päätöstä olisi muutettava.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Merja Aalto-Setälä, lakimies, puhelin: 310 86350

merja.aalto-setala(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus Kaskon hallintopäällikön 13.3.2018 § 10 päätökseen, 6.4.2018

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hallintopäällikkö hylkäsi ********** vahingonkorvaushakemuksen Helsingin kaupunkiin työnantajana kohdistettuna, koska kysymys ei ole vahingosta, jonka opettaja on virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttanut toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen määräajassa oikealle viranomaiselle.

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että oikaisuvaatimus pitää käsitellä vahingonkorvauksen osalta, koska vahingon aiheuttaja on ollut vahingon sattumishetkellä virkasuhteessa Helsingin kaupunkiin ja vahingon sattuessa hän on suorittanut viranhoitoon kuuluvaa työtä (liite 1).

Asian oikeudellinen arviointi

Lähtökohtaisesti jokainen joutuu kärsimään kohdalleen sattuvat epäedulliset tapahtumat. Vaikka vahinko on syntynyt, vaaditaan korvausvelvollisuuden syntymiseen joku peruste. Muuten vahinko jää kärsijän itsensä vastattavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan korvausvelvollinen on se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon. Tuottamus tarkoittaa, että jotakin tehdään huolimattomasti, varomattomasti, ajattelemattomasti tai taitamattomasti taikka jotakin laiminlyödään.

Julkisyhteisö, tässä tapauksessa Helsingin kaupunki vastaa työnantajana vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 ja 1 momenttien mukaan virkamiehen (viranhaltijan) virheellä tai laiminlyönnillä aiheuttamasta vahingosta. Julkisyhteisön vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukainen vastuu edellyttää virkamiehen tuottamusta eli virhettä tai laiminlyöntiä.

Työnantajan vahingonkorvausvastuun perussäännös on vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentissa, jonka mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Pykälän 2 momentissa laajennetaan edellä tarkoitettu yksityisoikeudellinen työnantajan vastuu koskemaan myös kuntaa, kun vahinko on aiheutunut virkasuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Helsingin kaupungin palveluksessa olevat opettajat ovat virkasuhteessa kaupunkiin.

Asiassa saadun selvityksen mukaan opettajan jalka oli livennyt ja sen seurauksena hän oli kaatunut. Kysymys on tapaturmaisesti aiheutuneesta vahingosta. Oikeuskäytännössä työnantajan on katsottu olleen vastuussa, kun nosturinkäyttäjä syyllistyi virheeseen ja nosturi kaatui (korkein oikeus 1969 II 34). Esittelijä katsoo, että Helsingin kaupungilla ei voida katsoa työnantajana olevan oikeudellista velvollisuutta korvata vahinkoa, koska vahingon ei voida katsoa aiheutuneen opettajan virheestä tai laiminlyönnistä.

Esittelijä toteaa, että oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole oikaisuvaatimuksessaan esittänyt sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta hallintopäällikön olisi muutettava, joten oikaisuvaatimus tulisi hylätä.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Merja Aalto-Setälä, lakimies, puhelin: 310 86350

merja.aalto-setala(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus Kaskon hallintopäällikön 13.3.2018 § 10 päätökseen, 6.4.2018

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Hallinto- ja tukipalvelut Hallintopalvelut Hallintopäällikkö 13.03.2018 § 10

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566