Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

27.03.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 45

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvion 2017 toteutuminen

HEL 2018-003099 T 02 02 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti merkitä tiedoksi yhteenvedon kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2017 talousarvion toteutumisesta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, taloussuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaskon tavoitteet

2

TP Selonteko-asiakirja riskienhallinta Kasko

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on antanut kaupungin ohjeiden ja aikataulujen mukaisesti tiedot kaupungin vuoden 2017 tilinpäätöstä varten sekä selvityksen talousarvion toteutumista kaupungin toimintakertomusta varten.

Aineistoon sisältyy liitteenä oleva selonteko riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan järjestämisestä. Yksityiskohtaisempi selvitys toimialan toiminnasta sisältyy toimialan toimintakertomukseen.

Toimialaorganisaatio aloitti toimintansa 1.6.2017. Näin ollen talousarvion tulot ja menot kattoivat kesä-joulukuun 2017.

Käyttötalous

Käyttötalouden menot kesäkuun alusta vuoden loppuun 2017 olivat noin 651 miljoonaa euroa ja tulot noin 41 miljoonaa euroa.

Käyttötalouden nettomenot (menot-tulot) olivat 7,9 miljoona eli, 1,3 % pienemmät kuin talousarviossa. Tulot ylittivät talousarvion noin 8 miljoonalla eurolla ja menot 0,1 miljoonalla eurolla.

Lisätulot kertyivät ulkopuolisesta hankerahoituksesta sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen kasvu (noin miljoona euroa) johtuu talousarviossa ennakoitua suuremmasta lapsimäärästä päiväkotihoidossa.

Toimialan menot olivat noin 100 000 euroa yli talousarvion eli toteutuvat käytännössä talousarvion mukaisesti. Menoylitys johtuu kaupungin saamista käyttötarkoitussidonnaisista valtionavustuksista sekä muusta ulkopuolisesta rahoituksesta, joita ei ole pystytty huomioimaan talousarviossa. Kaupungin näkökulmasta ylitys on tekninen, koska kasvaneet tulot vastaavat ja ylittävät kasvaneet menot.

Investoinnit

Toimialan investointimäärärahat olivat 23,2 miljoonaa euroa. Investointimääräraha sisälsi edellisenä vuonna käyttämättömien määrärahojen perusteella ylitysoikeutena myönnettyjä määrärahoja 2,7 miljoonaa euroa.

Investointimäärärahoja käytettiin 13,2 miljoonaa euroa. Määrärahoja jäi käyttämättä 10,0 miljoonaa euroa. Tämä johtui siitä, että hankkeita ja hankintoja siirtyi vuodelle 2018. Kasvatus – ja koulutuslautakunta on esittänyt vuoden 2018 investointimäärärahoihin ylitysoikeutta siirtyvien hankkeiden perusteella. Käyttämättä jäi lähinnä tietotekniikkahankintoihin varattuja määrärahoja.

Viivästyneet tietotekniikkahankinnat johtuvat henkilöstöresurssien vajeesta, uudelleen organisoinnista sekä it-hankintaprosessien tarkentamisesta ja uusimisesta. Osaltaan tietotekniikan tuotteiden toimittajat eivät pystyneet toimittamaan kaikkia hankittavia tuotteita, koska kasvatuksen ja koulutuksen hankintavolyymit ovat niin suuret. Tuotteiden saatavuus on ollut heikko. Muiden hankintojen rakennushankkeet ovat viivästyneet, niin että hankintoja ei ole voitu suorittaa budjetoidun mukaisesti tai hankinta viivästyi muun muassa pitkän toimitusajan vuoksi.

Tavoitteet

Toimialalla oli kaikkiaan seitsemän sitovaa tavoitetta vuoden 2017 talousarviossa. Kaikki sitovat tavoitteet toteutuivat talousarvion mukaisesti. Selvitys tavoitteiden toteutumisesta on liitteenä.

Tuottavuus

Toimialan tuottavuutta mitattiin vuonna 2017 yhdistyneiden virastojen tuottavuuslaskennan pohjalta. Opetuksessa ja ruotsinkielisessä vapaassa sivistystyössä tuottavuutta on laskettu tuottavuusindeksillä (kustannusten kehitys suhteessa asiakasmäärän kehitykseen) ja varhaiskasvatuksessa ja suomenkielisessä vapaassa sivistystyössä tuottavuusmatriisilla.

Tuottavuuden parantamisessa saavutettiin tai ylitettiin talousarviossa arvioitu taso muissa toimialan palveluissa pois lukien ruotsinkielinen lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus. Ammatillisen koulutuksen tuottavuutta laski opiskelijamäärien ja oppisopimusten määrien jääminen alle talousarvion. Menoja ei pystytty sopeuttamaan samassa suhteessa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, taloussuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaskon tavoitteet

2

TP Selonteko-asiakirja riskienhallinta Kasko

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566