Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

29.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 20

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Matti Enrothin ym. talousarvioaloitteesta terveydelle vaarallisten koulujen korjaamiseksi

HEL 2017-001942 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala järjestää suomen- ja ruotsinkielisiä palveluja päiväkodeissa, ryhmäperhepäiväkodeissa, perusopetuksen kouluissa, lukioissa, ammattiopistoissa ja työväenopistoissa yhteensä yli 700:ssa toimipisteessä. Helsingin kaupungin talonrakennushankkeiden investointiohjelmassa vuosille 2017-2026 on toimialan kiinteistöihin esitetty kaikkiaan 76 perusparannushanketta.

Kaupungin roolijaon mukaan kasvatuksen ja koulutuksen toimiala määrittää tarvitsemiensa tilojen määrän sekä niiden toiminnalliset tarpeet ja Kaupunkiympäristön toimiala vastaa tarvittavien tilojen hankinnasta, toteutuksesta sekä yllä- ja kunnossapidosta. Strategian mukaisesti kasvatuksen ja koulutuksen toimiala  tehostaa tilankäyttöään ja lisää tilojen yhteiskäyttöä toimialalla.

Yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan kanssa laadittavassa talonrakennuksen investointiohjelmassa priorisoidaan uusien tarvittavien tilojen ja perusparannusten kiireellisyysjärjestys vuosittaisen investointiraamin puitteissa. Käytettävissä olevat varat ja resurssit eivät ole vastanneet kiinteistöjen korjaustarvetta, mikä näkyy korjattavien palvelurakennusten huonona kuntona ja kasvavana korjausvelkana.

Talousarvioaloitteen terveydelle vaarallisilla kouluilla tarkoitettaneen kouluja, joissa on todennettu hiilidioksidista, rakenteista tai maaperästä sisäilmaan vuotavista epäpuhtauksista tai eriasteisista kosteusvaurioista aiheutuva sisäilmaongelma.

Hankkeiden toteutuksen kiireellisyyden arviointi perusparannushankkeissa on kokonaisuus, joka palvelurakennusten kiinteistöissä on määräytynyt pääsääntöisesti sisäilmaongelmien ja rakennuksen teknisen kunnon perusteella. Myös radonongelmat sisältyvät tähän sisäilmaongelmien kiireellisyysarviointiin, mikä vastaa aloitteen esitystä hankkeiden priorisoinnista. Aloitteessa mainittu Pakilan yläasteen koulun perusparannushankkeen suunnittelu on jo käynnissä ja sen toteutus on esitetty investointiohjelmaan vuosille 2019-2020.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta pitää kannatettavana aloitetta korjausmäärärahojen lisäämisestä, mikä mahdollistaisi useamman vuosittaisen korjaushankkeen toteuttamisen. Lautakunta pyytää huomioimaan myös työhön tarvittavat henkilöresurssit ja pitää erityisen tärkeänä rakentamisen laadun varmistamista ja kehittämistä toteutettavissa kohteissa sekä rakennusten riittävää kunnossapitoa. Lautakunta korostaa, että kaikki oppimisen tilat tulee olla toimintaan soveltuvia, terveellisiä ja turvallisia.

Lähes kolmannes toimialan menoista on sisäistä vuokranmaksua. Hankkeiden määrän lisäys kasvattaa vuokramenoja entisestään, mikä tulee huomioida toimialan budjetissa. Sisäisessä vuokraamisessa tulee lisäksi varmistua siitä, että toteutettavien hankkeiden vuokravaikutukset on budjetoitavissa oikea-aikaisesti ja ettei perittävien vuokrien suuruus saa johtaa opetustoimen ydintoiminnan eli varhaiskasvatuksen tai koulutuspalvelujen heikkenemiseen.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

Liitteet

1

Enroth Matti ym. talousarvioaloite Kvsto 15.2.2017 asia 32

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunnalta on pyydetty lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Matti Enrothin ym. 15.2.2017 tekemästä talousarvioaloitteesta.

Aloitteessa esitetään, että kaupunki muuttaa koulujen korjaamisjärjestystä siten, että ensin korjataan oppilaiden ja henkilökunnan terveydelle vaaralliset koulut ja vasta sitten muut korjausta tarvitsevat koulut ja että koulujen korjausmäärärahoja lisätään niin, että terveydelle vaaralliset koulut voidaan korjata pikaisesti ja muut korjaussuunnitelman mukaisesti.

Terveysvaikutusten arviointi:

Aloitteella on merkittäviä terveysvaikutuksia. Tehtävillä toimenpiteillä edistetään tilojen terveellisyyttä ja käyttäjien  hyvinvointia.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

Liitteet

1

Enroth Matti ym. talousarvioaloite Kvsto 15.2.2017 asia 32

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566