Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

29.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 28

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan toimivallan siirtäminen viranhaltijoille

HEL 2017-006697 T 00 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti siirtää toimivaltaansa viranhaltijoille seuraavasti:

1. Seuraavat viranhaltijat päättävät toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita, kun irtaimen omaisuuden arvo on enintään

toimialajohtaja                             50 000 euroa
palvelukokonaisuuden johtaja     10 000 euroa
hallintojohtaja                              10 000 euroa.

2. Tilapalvelupäällikkö päättää

- huonetilojen vuokralle ottamisesta kaupunkiympäristön toimialan kautta
- tuntiperusteisesta tai kausiluonteisesta huonetilojen vuokralle ottamisesta, kun sopimuksen ennakoitu kokonaisarvo on enintään 100 000 euroa.

3. Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 14 §:n mukaista ratkaisuvaltaa asiakirjan antamisessa käyttää palvelukokonaisuuden johtaja oman palvelukokonaisuutensa osalta ja hallintojohtaja hallinto- ja tukipalveluiden osalta.

Mikäli asia koskee useampaa kuin yhtä yllä mainituista, käyttää ratkaisuvaltaa toimialajohtaja.

4. Asiakasmaksupäällikkö päättää perusopetuslain mukaisen aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä kulloinkin voimassa olevien maksuvapautusperusteiden mukaisesti.

5. Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston rehtori ja ruotsinkielisen työväenopiston rehtori päättävät kurssimaksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä oman opistonsa osalta kulloinkin voimassa olevien maksuvapautusperusteiden mukaisesti.

6. Yksityisen lasten varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisina toimialalla toimivat

-suomen- ja muun kuin ruotsinkielisen yksityisen varhaiskasvatuksen osalta varhaiskasvatuksen aluepäälliköt oman alueensa osalta
-ruotsinkielisen yksityisen varhaiskasvatuksen osalta kaupunkitasoisesti päivähoitoalueen päällikkö/chef för småbarnspedagogiken.

7. Hallintopäällikkö päättää oppilaiden ja opiskelijoiden tapaturman hoitoa koskevan edun myöntämisestä, kun edun määrä on enintään 5 000 euroa.

Käsittely

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

1. Irtaimen omaisuuden luovuttaminen

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 2 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty toimialalautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita.

Kaupunginhallitus päätti 12.6.2017 (§ 661) vahvistaa kasvatus- ja koulutuslautakunnalle hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 2 kohdassa määritellyn yleistoimivallan siten, että toimialalautakunta tai sen määräämä päättää toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita, kun irtaimen omaisuuden arvo on enintään 50 000 euroa.

Irtaimena omaisuutena luovutetaan muun muassa käytöstä poistettua kalustoa ja muita vastaavia hyödykkeitä.

2. Huonetilojen vuokralle ottaminen

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 7 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, lautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa huonetilojen vuokralle ottamisesta.

Kaupunginhallitus päätti 12.6.2017 (§ 661), että toimialalautakunta tai sen määräämä päättää tuntiperusteisesta tai kausiluonteisesta huonetilojen vuokralle ottamisesta, kun sopimuksen ennakoitu kokonaisarvo on enintään 100 000 euroa.

Toimialan varsinainen huonetilojen vuokralle ottaminen tapahtuu keskitetysti kaupunkiympäristön toimialan kautta, jolloin esityksessä tilapalvelupäällikkö päättää vuokralle ottamisesta sisäisessä vuokrauksessa.

Lisäksi tilapalvelupäällikölle esitetään siirrettäväksi toimivaltaa tuntiperusteisessa tai kausiluonteisessa vuokrauksessa. Vuokraustarvetta voi esiintyä muun muassa perusopetuksessa tilapäisen lisätilan tarpeena.

3. Asiakirjan antamisesta päättäminen

Hallintosäännön 24 luvun 3 §:n mukaan toimielin voi siirtää viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 14 §:ssä tarkoitettua asiakirjan antamista koskevaa ratkaisuvaltaa alaiselleen viranhaltijalle.

Viranomaisen asiakirjalla tarkoitetaan viranomaisen hallussa olevaa asiakirjaa, jonka viranomainen tai sen palveluksessa oleva on laatinut taikka joka on toimitettu viranomaiselle asian käsittelyä varten tai muuten sen toimialaan tai tehtäviin kuuluvassa asiassa. Viranomaisen laatimana pidetään myös asiakirjaa, joka on laadittu viranomaisen antaman toimeksiannon johdosta, ja viranomaiselle toimitettuna asiakirjana asiakirjaa, joka on annettu viranomaisen toimeksiannosta tai muuten sen lukuun toimivalle toimeksiantotehtävän suorittamista varten.

4. Perusopetuslain mukaisen aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksusta vapauttaminen

Hallintosäännön 10 luvun 3 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää, hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

On tarkoituksenmukaista, että kaikki aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksuvapautuksiin liittyvä hakemuksien käsittely keskitetään asiakasmaksupäällikölle, joka vastaa myös lakisääteisten varhaiskasvatusmaksujen asiakasmaksuvapautuksista.

5. Suomen- ja ruotsinkielisen työväenopiston kurssimaksun alentaminen tai perimättä jättäminen

Hallintosäännön 10 luvun 3 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää, hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Kurssimaksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä päättäminen on tarkoituksenmukaisinta olla työväenopiston rehtorina toimivalla henkilöllä.

6. Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta

Yksityisellä lasten varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lasten varhaiskasvatusta, jonka yksityinen henkilö, yhteisö tai säätiö taikka julkisyhteisön perustama liikeyritys tuottaa korvausta vastaan liike- tai ammattitoimintaa harjoittamalla.

Yksityiseen lasten varhaiskasvatukseen sovelletaan varhaiskasvatuslain lisäksi yksityisistä sosiaalipalveluista annettua lakia sellaisena kuin se on 1.1.2013.

Yksityisen lasten varhaiskasvatuksen osalta yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 3 §:n 1 momentissa määriteltyjä valvontaviranomaisia ovat varhaiskasvatuslain mukaan kunnalle varhaiskasvatuslaissa säädetyistä tehtävistä huolehtiva kunnan määräämä monijäseninen toimielin tai sen määräämä viranhaltija, aluehallintovirasto sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto.

Helsingin kaupungissa valvontaviranomainen on kasvatus- ja koulutuslautakunta tai sen määräämä viranhaltija.

7. Oppilaiden ja opiskelijoiden tapaturman hoitoa koskevan edun myöntäminen

Hallintosäännön 15 luvun 1 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää oppilaiden ja opiskelijoiden tapaturman hoitoa koskevan edun myöntämisestä.

Hallintopäällikkö päättää vahingonkorvauksesta (Taj 21.5.2017 § 23) enintään 5 000 euroon asti Stadin ammattiopistoa ja aikuisopistoa lukuun ottamatta, joten on tarkoituksenmukaista, että hän päättää myös oppilaiden ja opiskelijoiden tapaturman hoitoa koskevan edun myöntämisestä koko toimialan osalta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatus ja koulutus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566