Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/42

 

29.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 55

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta määräajaksi

HEL 2017-006883 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Sibelius lukion rehtorin 6.6.2017 (§ 140) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Aira Saarni, johtava lakimies, puhelin: 310 86748

aira.saarni(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 15.6.2017

2

Sibelius-lukion rehtorin lausunto 15.6.2017.docx

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen Sibelius lukion rehtorin 6.6.2017 ( § 140) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut tuntiopettajan (sinfoniaorkesterin kapellimestari ja kamarimusiikkiopetus) ajalle 1.8.2017-31.7.2018 **********

Rehtori on antanut asiasta lausunnon 15.6.2017.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan 17.5.2017 (§ 22) tekemän delegointipäätöksen mukaan määräaikaisen tuntiopettajan ottaa lukiossa rehtori.

Sibelius lukiossa julistettiin haettavaksi ajalla 19.5.-31.5.2017 määräaikainen tuntiopettajan virkasuhteinen tehtävä, musiikki, sinfoniaorkesterin kapellimestari ja kamarimusiikkiopetus. Hakuilmoituksessa edellytettiin kelpoisuusvaatimuksena opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaista kelpoisuutta. Lisäksi edellytettiin pitkäaikaista kokemusta nuoriso-orkesterin johtamisesta sekä jousi- ja puhallinyhtyeiden opetuksesta ja orkesterinjohdon diplomitutkinnon suorittamista. Hakuilmoituksessa todettiin, että määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.

Tehtävää haki kolme hakijaa.

Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo olevansa ansioituneempi kuin tehtävään valittu henkilö. Hän katsoo, että häntä on syrjitty valintavaiheessa.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Opettajien kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa.

Lukion aineenopettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 10 §:ssä.

Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut

1) ylemmän korkeakoulututkinnon;

2) kussakin opetettavassa aineessa vähintään 60 opintopisteen laajuiset aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat oppiaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden perusopinnot ja aineopinnot; sekä

3) vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.

Sen estämättä, mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, kelpoisuuden tuottavat osaltaan kussakin opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka sisältävät yliopistossa suoritetut perus- ja aineopinnot, laajuudeltaan yhteensä vähintään 35 opintoviikkoa.

Opettajan kielitaitovaatimuksesta lukiokoulutuksessa säädetään 12 §:ssä. Sen mukaan lukiokoulutuksessa opettajan tulee hallita opetuksessa käytettävä kieli.

Asetuksen 23 §:ssä säädetään väliaikaisesti opetusta antavan opettajan kelpoisuudesta. Säännöksen mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12 §:ssä säädetään syrjinnän kiellosta. Työnantajan on kohdeltava viranhaltijoita tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole viranhaltijoiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua.

Yhdenvertaisuuslain 6 §:n 1 momentin mukaan ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta ilmenee, että hän on suorittanut Viron Musiikki- ja Teatteriakatemiassa filosofian tohtorin (musiikki) tutkinnon suuntautumislinjana/pääaineena orkesterinjohto vuonna 2015 ja ylemmän korkeakoulututkinnon, taiteiden maisteri (musiikki), suuntautumislinjana/pääaineena orkesterinjohto vuonna 2008. Lisäksi hän on mm. suorittanut University of Texas El Pasossa alemman korkeakoulututkinnon, Bachelors of Music, suuntautumislinjana/pääaineena Violin Perfomance vuonna 2001. Lisäksi hän on suorittanut Prague Conservatoryssa, Postgraduate Studies, sisältönä orkesterinjohto vuonna 2004 ja Jorma Panulan järjestämän mestarikurssin, orkesterinjohto vuonna 2009. Hän on toiminut Joensuun konservatoriossa sinfoniaorkesterin johtajana tehtävänään johtamisen- ja kamarimusiikin opetus vuosina 2013-2014 ja Chihuahua (Meksiko) University Faculty of Artsin sinfoniaorkesterin johtajana tehtävänään yliopiston sinfoniaorkesterin johto, johtamisen ja kamarimusiikin sekä esityskäytänteiden opetus vuosina 2001-2017. Lisäksi hänellä hakemuksensa mukaan on yli 20 vuoden kokemus nuoriso-orkestereiden ja kamarimusiikin ohjaamisesta eri maissa, mukaan lukien Suomi.

Tuntiopettajan tehtävään valitun hakemuksesta ilmenee, että hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi suuntautumislinjan/pääaineena orkesterin- ja kuoronjohto vuonna 1992 ja hän on suorittanut Helsingin yliopistossa musiikkitieteen approbaturopintoja, valmiusaste 25-50 %. Lisäksi hän on suorittanut orkesterin johdon diplomitutkinnon vuonna 1987. Hän on toiminut Sibelius-lukiossa sinfoniaorkesterin kapellimestarin ja kamarimusiikin tuntiopettajana vuodesta 2004 lähtien, Tapiola Sinfonietan kapellimestarina vuosina 1987-1990, Pori Sinfonietan kapellimestarina vuosina 1992-1999, Malmön oopperan vierailevana kapellimestarina vuosina 1998-2000, ja Suomen Kansallisoopperan kapellimestarina vuosin 1990-2008. Lisäksi hän toteaa hakemuksessaan mm. johtaneensa useasti kaikkia suomalaisia ammattiorkestereita mukaan lukien RSO ja HKO sekä oopperaa ja balettia ja työskennelleensä nuorten kanssa johtajana ja kamarimusiikin ohjaajana Sibelius-Akatemiassa, ammattikorkeakoulussa ja konservatorioissa.

Rehtori toteaa lausunnossaan mm., että kokonaisarvio ja valintapäätös oikaisuvaatimuksen tekijän ja valitun välillä pohjautui hakijoiden hakemuksissaan osoittaman osaamisen ja työkokemuksen kokonaisarvioon ottaen huomioon tehtävän sisältö ja lain edellyttämä opettajan kielitaitovaatimus.

Esittelijä toteaa, että kumpikaan hakija ei täytä koulutuksensa puolesta opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaisia aineenopetusta antavan opettajan kelpoisuusvaatimuksia.

Tehtävään valittu on koulutukseltaan musiikin maisteri ja hänellä on 14 vuoden kokemus lukion musiikinopettajana (sinfoniaorkesterin kapellimestari, kamarimusiikkiopetus).

Rehtori on valinnut koulutuksen ja työkokemuksen sekä tekemänsä kokonaisarvion perusteella taitavimmaksi, kyvykkäimmäksi ja soveliaimmaksi arvioimansa hakijan.

Asiassa saadun selvityksen perusteella rehtori ei ole valintaa tehdessään syrjinyt oikaisuvaatimuksen tekijää eikä ole syrjäyttänyt ansioituneempaa hakijaa kuin valituksi tullut hakija on.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä. Rehtorin päätös ei ole lainvastainen.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Aira Saarni, johtava lakimies, puhelin: 310 86748

aira.saarni(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 15.6.2017

2

Sibelius-lukion rehtorin lausunto 15.6.2017.docx

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566