Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/33

 

29.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 46

Iltapäivätoimintaan ottamista koskeva oikaisuvaatimus

HEL 2017-008042 T 12 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** perusopetuslinjan aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaavan erityissuunnittelijan iltapäivätoimintaa koskevasta päätöksestä 31.5.2017 (§ 2436) tekemän oikaisuvaatimuksen, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Käsittely

Keskustelu.

Jäsen Korkkula ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun siten, että huoltajan oikaisuvaatimus hyväksytään.

Kannattaja jäsen Malin

1 äänestys

JAA-ehdotus: Jatketaan asian käsittelyä
EI-ehdotus: Jäsen Korkkulan palautusehdotus

Jaa-äänet: 10
Jäsenet Apter, Diarra, Harms-Aalto, Jalovaara, Kari, Kivekäs, Kopra, Niskanen, Saxberg, puheenjohtaja Pakarinen

Ei-äänet: 2
Jäsenet Korkkula, Malin

Tyhjä: 1
Jäsen Mohamed

Lautakunta päätti jatkaa asian käsittelyä äänin 10-2 (1 tyhjä).

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Kati Laaksonen, lakimies, puhelin: 310 86628

kati.laaksonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Perusopetuslinjan aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaava erityissuunnittelija on 31.5.2017 (§ 2436) tehnyt myönteisen päätöksen iltapäivätoimintaan ottamisesta Helsingin seurakuntayhtymän Munkkiniemen seurakunnan Munkkivuoren kirkon toimintaan. Oikaisuvaatimuksen tekijä haki lapselleen paikkaa Helsingin Jalkapalloklubin iltapäiväkerhosta Talihallista. Oikaisuvaatimuksen mukaan lapselle tarjottu seurakunnan iltapäivätoiminta ei käy, koska perhe ei kuulu kirkkoon. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa kysytään, miten arvonta on suoritettu.

Päätös oikaisuvaatimusohjeineen on annettu 22.6.2017 postin kuljetettavaksi. Päätöksestä on tehty 3.7.2017 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapunut oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Perusopetuslain 48 b §:n mukaan kunta päättää perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan järjestämisestä sekä toiminnan laajuudesta. Jos kunta järjestää iltapäivätoimintaa, tulee sitä tarjota kunnassa toimivien koulujen ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien osalta perusopetuslain 17 §:n 1 momentissa tarkoitetuille erityistä tukea saaville oppilaille kunnan päättämässä laajuudessa. Iltapäivätoimintaan pääsy ei ole lapselle ehdoton, subjektiivinen oikeus.

Perusopetuslain 48 b §:n 2 momentin mukaan otettaessa lapsia aamu- ja iltapäivätoimintaan heihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita.

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on 8.10.2013 (§ 70) päättänyt perusopetuslain mukaiseen aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen perusteista.

Toimintaan ottamisen perusteiden mukaan toimintaan otetaan ensisijaisesti 1. vuosiluokan ja erityistä tukea saavat oppilaat. Jos ryhmässä on tämän jälkeen tilaa, sinne otetaan 2. vuosiluokan oppilaita. Lapsi valitaan toimintaan huoltajan yhteen toimintapaikkaan tekemän hakemuksen perusteella. Jos määräajassa saapuneita hakemuksia toimipaikkaan on enemmän kuin tarjottavia paikkoja, suoritetaan samanarvoisten hakemusten kesken arvonta. Jos lapsi ei tule valituksi hakemaansa ryhmään, iltapäivätoimintapaikka pyritään osoittamaan alueen muista perus-opetuslain mukaisista toimintapaikoista.

Perusopetuslinjan linjanjohtaja on 23.10.2014 (§ 38) päättänyt oman osastonsa osalta, että oppilaat ottaa kaupungin järjestämään ja hankkimaan aamu- ja iltapäivätoimintaan kulloinkin voimassa olevien aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen ja sijoittamisen perusteiden mukaisesti perusopetuslinjan aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaava erityissuunnittelija.

Perusopetuslinjan erityissuunnittelijalta saadun tiedon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän hakemaan iltapäivätoimintaan oli yhteensä 64 toisella vuosiluokalla oleva hakijaa. Toimintaan otettiin 55 hakijaa mukaan lukien erityisoppilaita. Yhdeksän hakijaa sai paikan muiden toiminnanjärjestäjien iltapäiväkerhoista. Oikaisuvaatimuksen tekijän lapsi sai paikan Munkkivuoren seurakunnan järjestämästä toiminnasta.

Arvonta suoritettiin iltapäivätoiminnan valmistelukokouksessa opetusvirastossa 10.5.2017. Kokoukseen osallistuivat alueen iltapäivätoiminnan palveluntuottajien edustajia sekä opetusviraston aluekoordinaattori. Arvontatilanteessa aluekoordinaattori arpoi sokkona sekoitetusta, ylösalaisin käännetystä hakemusviuhkasta toiseen ryhmään arvottavat hakemukset.

Iltapäivätoiminnan tavoitteet ja perusteet on määritelty perusopetuslain 48 a §:ssä, Opetushallituksen perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteissa (2011) sekä Helsingin kaupungin perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmassa (2013). Aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteiden mukaan toiminnan eettisenä lähtökohtana ovat Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritelty perusopetuksen arvopohja sekä kodin ja koulun kanssa yhdessä sovitut kasvatukselliset periaatteet ja käytännöt. Kaupungin toimintasuunnitelman mukaan ilta-päivätoiminnan yleisenä tavoitteena on tukea lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä sekä luoda pohja hyvälle kasvulle ja kehitykselle. Toimintaan ei kuulu uskonnon harjoittaminen. Myös seurakunnan järjestämässä toiminnassa noudatetaan näitä säädöksiä ja suunnitelmia.

Edellä lausuttuun viitaten esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Kati Laaksonen, lakimies, puhelin: 310 86628

kati.laaksonen(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566