Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

29.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 25

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sirkku Ingervon talousarvioaloitteesta päiväkotien ja koulujen sisäilma- ja peruskorjausten kiirehtimiseksi

HEL 2017-001947 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala järjestää suomen- ja ruotsinkielisiä palveluja päiväkodeissa, ryhmäperhepäiväkodeissa, perusopetuksen kouluissa, lukioissa, ammattiopistoissa ja työväenopistoissa yhteensä yli 700:ssa toimipisteessä. Helsingin kaupungin talonrakennushankkeiden investointiohjelmassa vuosille 2017-2026 on toimialan kiinteistöihin esitetty kaikkiaan 76 perusparannushanketta.

Kaupungin roolijaon mukaan kasvatuksen ja koulutuksen toimiala määrittää tarvitsemiensa tilojen määrän sekä niiden toiminnalliset tarpeet ja Kaupunkiympäristön toimiala vastaa tarvittavien tilojen hankinnasta, toteutuksesta sekä yllä- ja kunnossapidosta. Strategian mukaisesti kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tehostaa tilankäyttöään ja lisää tilojen yhteiskäyttöä toimialalla.

Yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan kanssa laadittavassa talonrakennuksen investointiohjelmassa priorisoidaan uusien tarvittavien tilojen ja perusparannusten kiireellisyysjärjestys vuosittaisen investointiraamin puitteissa. Käytettävissä olevat varat ja resurssit eivät ole vastanneet kiinteistöjen korjaustarvetta, mikä näkyy korjattavien palvelurakennusten huonona kuntona ja kasvavana korjausvelkana.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kannattaa talousarvioaloitetta, jossa valmisteltaessa vuoden 2018 ja suunnitelmakauden budjettia varataan riittävät varat koulujen ja päiväkotien peruskorjaussyklin aikaistamiseen, sisäilmakorjausten ja peruskorjausten lisäämiseen 30%:lla  ja terveydenhoidon ja korjausrakentamisen yhteistyön tiivistämiseen.

Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten korjaustarpeen kiireellisyyden arviointi on kokonaisuus, jonka määrittämiseen palvelurakennusten kiinteistöissä vaikuttaa peruskorjaussyklin lisäksi pääsääntöisesti sisäilma- ja kosteusvaurio-ongelmat.

Toteutettavien korjaushankkeiden määrä vaihtelee vuosittain. Määrärahojen lisääminen mahdollistaa useamman vuosittaisen korjaushankkeen lisäämisen talonrakennusohjelmaan. Lautakunta pyytää huomioimaan myös työhön tarvittavat henkilöresurssit ja pitää erityisen tärkeänä rakentamisen laadun varmistamista ja kehittämistä toteutettavissa kohteissa sekä rakennusten riittävää, suunnitelmallista kunnossapitoa.

Terveydenhoidon asiantuntijoiden laajempi rooli sisäilmaongelmien ratkaisuja haettaessa on niin ikään kannatettava esitys. Lautakunta korostaa, että kaikki oppimisen tilat tulee olla toimintaan soveltuvia, terveellisiä ja turvallisia.

Lähes kolmannes toimialan menoista on sisäistä vuokranmaksua. Hankkeiden määrän lisäys kasvattaa vuokramenoja entisestään, mikä tulee huomioida toimialan budjetissa. Sisäisessä vuokraamisessa tulee lisäksi varmistua siitä, että toteutettavien hankkeiden vuokravaikutukset on budjetoitavissa oikea-aikaisesti ja ettei perittävien vuokrien suuruus saa johtaa opetustoimen ydintoiminnan eli varhaiskasvatuksen tai koulutuspalvelujen heikkenemiseen.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

Liitteet

1

Ingervo Sirkku ym. talousarvioaloite Kvsto 15.2.2017 asia 36

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunnalta on pyydetty lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Sirkku Ingervon ym. 15.2.2017 tekemästä talousarvioaloitteesta.

Aloitteessa esitetään, että valmisteltaessa vuoden 2018 ja suunnitelmakauden budjettia varataan riittävät varat siten, että
1. Koulujen ja päiväkotien peruskorjaussykliä pyritään aikaistamaan 30 vuoteen
2. Vuositasolla koulujen ja päiväkotien sisäilmakorjauksia ja peruskorjauksia lisätään 30 %
3. Terveydenhoidon ja korjausrakentamisen yhteistyötä tiivistetään.

Terveysvaikutusten arviointi:

Aloitteella on merkittäviä terveysvaikutuksia. Tehtävillä toimenpiteillä edistetään tilojen terveellisyyttä ja käyttäjien 
hyvinvointia.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Mauno Kemppi, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 310 86860

mauno.kemppi(a)hel.fi

Liitteet

1

Ingervo Sirkku ym. talousarvioaloite Kvsto 15.2.2017 asia 36

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566