Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/44

 

29.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 57

Oikaisuvaatimus koskien opinto-ohjaajan määräaikaisen virkasuhteen täyttämistä

HEL 2017-007095 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä Stadin ammattiopiston ja aikuisopiston rehtorin 14.6.2017 tekemää päätöstä (§ 6) koskevan oikaisuvaatimuksen, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta yhtyy ensivaiheen lopputulokseen ja viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin. Kasvatus- ja koulutuslautakunta jättää palkkavaateen tutkimatta.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tarja Malmivirta, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 310 86235

tarja.malmivirta(a)hel.fi

Liitteet

1

oikaisuvaatimus

2

Apulaisrehtorin päätös

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaajat

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Stadin ammattiopiston ja aikuisopiston rehtori päätti 14.6.2017 (§ 6) ottaa ********** Stadin ammattiopiston opinto-ohjaajan määräaikaiseen virkasuhteeseen ajalle 1.8.2017 – 13.7.2018.

Oikaisuvaatimuksentekijä on tehnyt oikaisuvaatimuksen 29.6.2017 ja katsoo, että hänet olisi tullut valita valitun sijaan kysymyksessä olevaan virkasuhteeseen oikaisuvaatimuksessa ilmenevin perustein.

Virka oli julkisessa haussa 4.5 – 18.5.2017. Määräaikaan mennessä tehtävää haki 43 henkilöä. Tehtävään haastateltiin 4 hakijaa. Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin hakijat, jotka parhaiten täyttivät hakuilmoituksessa mainitut vaatimukset. Kaikki haastatteluun kutsutut olivat toimineet opinto-ohjaajana ammatillisessa toisen asteen koulutuksessa vuosina 2016 - 2017.   

Hakuilmoituksessa kelpoisuusehdot määräytyivät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusehdoista annetun asetuksen 1998/986 säännösten mukaan.

Lisäksi edellytettiin hyvää ja tuoretta kokemusta opinto-ohjaajan työstä ammatillisessa toisen asteen koulutuksessa sekä ajankohtaista näkemystä opinto-ohjauksesta ja sen kehittämisestä. Lisäksi edellytettiin hakujärjestelmien tuntemusta, joustavuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn, hyviä yhteistyötaitoja, hyviä ohjaus- ja vuorovaikutustaitoja sekä kiinnostusta opinto-ohjauksen kehittämiseen.

Eduksi luettiin hyvä englannin kielen taito ja kokemus monikulttuuristen opiskelijoiden kanssa työskentelystä.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) 15 §:n mukaan opinto-ohjausta on kelpoinen antamaan henkilö, jolla on

1) tässä asetuksessa säädetty ammatillisten tai yhteisten opintojen opettajan kelpoisuus sekä 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset ammatillisessa opettajakorkeakoulussa tai yliopistossa suoritetut opin-to-ohjaajan opinnot tai yliopistojen tutkinnoista annetun valtioneuvoston asetuksen 19 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetut vähintään 60 opintopisteen laajuiset opinnot; tai

2) tämän asetuksen 11 §:ssä säädetty kelpoisuus.

Jos opinto-ohjauksen tarkoituksenmukainen järjestäminen sitä edellyttää, opinto-ohjausta voi 15 §:n 1 momentin estämättä osana muuta opetustaan antaa myös muu tässä luvussa tarkoitettu opettaja.

Suomen perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Hallituksen esityksen (HE1/1998 vp.) perustelujen mukaan taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja tai taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Oikaisuvaatimuksentekijä on sosionomin koulutus ja opinto-ohjaajan opinnot vuodelta 2016. Hänellä on kokemusta useita eri tehtävistä, mutta opinto-ohjaajan tehtävässä ei edellytetty oikaisuvaatimuksentekijän mainitsemaan työkokemusta (oikaisuvaatimuksen kohdat 1-3; TE-hallinnon kurssien ohjaava opettaja, pitkäaikaistyöttömien opettaja ja ohjaava opettaja). Hänellä on kokemusta projektityöntekijänä, vs. opinto-ohjaajana 10 kuukautta (1.6.2014 - 2.4.2015). Oikaisuvaatimuksentekijä korostaa oikaisuvaatimuksessaan kokemustaan pitkäaikaistyöttömien, päihdeongelmaisten ja moniongelmaisten työttömien asiakkaiden kanssa. Tehtävässä ei kuitenkaan edellytetä tällaista kokemusta.

Valitulla on tehtävän kelpoisuusehdot täyttävä opinto-ohjaajan pätevyys. Hän on toiminut opinto-ohjaajana Stadin ammattiopistossa jo kahden vuoden ajan, joten hänellä on hakuilmoituksessa edellytettyä tuoretta kokemusta opinto-ohjaajan työstä ammatillisessa toisen asteen koulutuksessa.

Hakuilmoituksessa edellytettiin ajankohtaista näkemystä opinto-ohjauksesta ja sen kehittämisestä. Oikaisuvaatimuksentekijän hakemuksessa ei tullut esille ajankohtainen näkemys opinto-ohjauksesta ja sen kehittämisestä. Valitulla on hyvä ja ajankohtainen näkemys opinto-ohjauksesta ja opinto-ohjauksen kehittämisestä.

Lisäksi edellytettiin hakujärjestelmän tuntemista, joustavuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn, hyviä yhteistyötaitoja, hyviä ohjaus- ja vuorovaikutustaitoja sekä kiinnostusta opinto-ohjaukseen. Oikaisuvaatimuksentekijän hakemuksesta ei tullut näitä asioita esille. Hän oli arvioinut hakemuksessa opinto-ohjauksen osaamisalueen numerolla 4. Valittu toi haastattelussa esiin, että hän tuntee hakujärjestelmän, hänellä on joustava työskentelytapa ja kykenee itsenäiseen työskentelyyn. Valittu mainitsee hakemuksessaan asiakaspalautteen ja hyvän yhteistyön muiden toimijoiden kanssa. Myös haastatteluissa korostuivat hyvät yhteistyötaidot. Valittu kertoo hakemuksessaan, että on myös saanut hyvää palautetta opiskelijoilta. Valitun haastatteluissa tulivat ohjaus- ja vuorovaikutustaidot sekä monipuolinen ohjausosaaminen hyvin esille.

Hakuilmoituksessa luettiin eduksi hyvä englannin kielen taito sekä kokemuksen monikulttuuristen opiskelijoiden kanssa työskentelystä. Oikaisuvaatimuksentekijä ilmoitti hakemuksessaan englanninkielen tyydyttäväksi ja mainitsee osaamiskeskuksen maahanmuuttajaryhmän opetuksen ja ohjauksen sekä tekniikkapajan. Valittu ilmoitti hakemuksessaan englannin kielen taidon hyväksi ja puhui haastattelussa sujuvasti englantia. Valitulla oli myös kokemusta opinto-ohjaajana toimimisesta eri kulttuuritaustaisten opiskelijoiden kanssa Stadin ammattiopistossa.

Oikaisuvaatimuksentekijän esittämä väite siitä, että kukaan Stadin ammattiopiston opinto-ohjaajista ei haluaisi ottaa tätä tehtävää vastaan koska pitkäaikaistyöttömiä ohjatessa opinto-ohjaajalla täytyy olla tiettyä karismaa ja iän mukanaan tuomaa kokemusta ja mahdollisesti oma-kohtaista kokemusta työttömyydestä, ei pidä paikkaansa. Opinto-ohjaajilta ei ole kysytty halukkuutta ottaa tehtävä vastaan, vaan tehtävä on ollut haettavana Helsingin kaupungin rekrytointijärjestelmässä. Tehtävää haki 4 Stadin ammattiopistossa työskentelevää opinto-ohjaajaa, joista 3 kutsuttiin haastatteluun.

Valitulla on pitempi kokemus opinto-ohjauksesta ja hän täyttää viralle asetetut kelpoisuusehdot, edellytykset ja eduksi katsottavat seikat oikaisuvaatimuksentekijää paremmin. Edellä kerrottuun viitaten koko-naisarvioinnin perusteella valitulla on paremmat edellytykset hoitaa määräaikaista virkasuhdetta.

Oikaisuvaatimuksentekijä on myös oikaisuvaatimuksessaan esittänyt, että mikäli häntä ei valita tähän tehtävään, hänelle on maksettava vastaava palkka määräaikaisen virkasuhteen keston ajalta. Vaade tulee jättää tutkimatta.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tarja Malmivirta, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 310 86235

tarja.malmivirta(a)hel.fi

Liitteet

1

oikaisuvaatimus

2

Apulaisrehtorin päätös

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaajat

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus Ammatillinen koulutus Ammatillisen koulutuksen päällikkö 14.06.2017 § 6

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566