Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/28

 

29.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 41

Iltapäivätoimintaan ottamista koskeva oikaisuvaatimus

HEL 2017-006892 T 12 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** perusopetuslinjan aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaavan erityissuunnittelijan iltapäivätoimintaa koskevasta päätöksestä 30.5.2017 (§ 2170) tekemän oikaisuvaatimuksen, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Kati Laaksonen, lakimies, puhelin: 310 86628

kati.laaksonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteen saaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Perusopetuslinjan aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaava erityissuunnittelija on 30.5.2017 (§ 2170) tehnyt kielteisen päätöksen iltapäivätoimintaan ottamisesta Mannerheimin lastensuojeluliiton iltapäiväkerhoon Ruusulaan. Päätös oikaisuvaatimusohjeineen on annettu 22.6.2017 postin kuljetettavaksi. Päätöksestä on tehty 8.6.2017 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapunut oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen mukaan lapsi on liian pieni olemaan yksin kotona tai kävelemään yksin leikkipuistoon. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa arvostellaan hakumenettelyyn liittyvää viestintää.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Perusopetuslain 48 b §:n mukaan kunta päättää perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan järjestämisestä sekä toiminnan laajuudesta. Jos kunta järjestää iltapäivätoimintaa, tulee sitä tarjota kunnassa toimivien koulujen ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien osalta perusopetuslain 17 §:n 1 momentissa tarkoitetuille erityistä tukea saaville oppilaille kunnan päättämässä laajuudessa. Iltapäivätoimintaan pääsy ei ole lapselle ehdoton, subjektiivinen oikeus.

Perusopetuslain 48 b §:n 2 momentin mukaan otettaessa lapsia aamu- ja iltapäivätoimintaan heihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita.

Opetustoimen johtosäännön 5 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta, ellei toisin ole määrätty, päättää osaltaan aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen ja sijoittamisen perusteista.

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on 8.10.2013 (§ 70) päättänyt perusopetuslain mukaiseen aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen perusteista.

Toimintaan ottamisen perusteiden mukaan toimintaan otetaan ensisijaisesti 1. vuosiluokan ja erityistä tukea saavat oppilaat. Jos ryhmässä on tämän jälkeen tilaa, sinne otetaan 2. vuosiluokan oppilaita. Lapsi valitaan toimintaan huoltajan yhteen toimintapaikkaan tekemän hakemuksen perusteella. Jos määräajassa saapuneita hakemuksia toimipaikkaan on enemmän kuin tarjottavia paikkoja, suoritetaan samanarvoisten hakemusten kesken arvonta. Jos lapsi ei tule valituksi hakemaansa ryhmään, iltapäivätoimintapaikka pyritään osoittamaan alueen muista perusopetuslain mukaisista toimintapaikoista. Keväällä kielteisen päätöksen saaneiden hakemukset sekä hakuajan jälkeen saapuneet hakemukset käsitellään syksyllä, mikäli alueen toimintapaikkoihin on tullut kesän aikana peruutuksia.

Perusopetuslinjan linjanjohtaja on 23.10.2014 (§ 38) päättänyt oman osastonsa osalta, että oppilaat ottaa kaupungin järjestämään ja hankkimaan aamu- ja iltapäivätoimintaan kulloinkin voimassa olevien aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen ja sijoittamisen perusteiden mukaisesti perusopetuslinjan aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaava erityissuunnittelija.

Perusopetuslinjan erityissuunnittelijalta saadun tiedon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän hakemaan iltapäivätoimintaan oli yhteensä 55 hakijaa. Oikaisuvaatimuksenalaisen päätöksen mukaan toimintaan sijoitettiin ensisijaisesti 1. luokan oppilaat. Toimintaan otettiin 26 ensimmäisen vuosiluokan oppilasta. 22 hakijaa, joiden joukossa oli sekä ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaita että erityisen tuen oppilaita sai paikan muiden toiminnanjärjestäjien iltapäiväkerhoista. Seitsemälle hakijalle kuten myös oikaisuvaatimuksen tekijä lapselle jouduttiin tekemään kielteinen päätös. Oikaisuvaatimuksessa esitettyjä perusteluja ei voida ottaa päätöksenteossa huomioon.

Perusopetuslain mukaiseen iltapäivätoimintaan ottamisen perusteiden mukaan lapsi valitaan toimintaan huoltajan yhteen toimintapaikkaan tekemän hakemuksen perusteella. Hakemus jätetään siihen toimintapaikkaan, johon ensisijaisesti haetaan. Paikat jaetaan toimintaan ottamisen perusteiden mukaisesti siten, että ensisijaisesti toimintaan otetaan 1. vuosiluokan ja erityistä tukea saavat oppilaat. Jos ryhmässä on tämän jälkeen tilaa, sinne otetaan 2. vuosiluokan oppilaita. Etukäteen ei ole tiedossa, minkä verran 1. ja 2. luokkalaisia ja erityistä tukea saavia hakijoita on eri toimintapaikkoihin.  Toiminnan järjestäjät ryhmittelevät toimintaan osallistuvat lapset tarkoituksenmukaiseksi katsomallaan tavalla vasta sen jälkeen, kun ryhmän kokoonpano on selvillä.

Edellä lausuttuun viitaten esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus hylätään.

Iltapäivätoiminnan koordinaattorilta saadun tiedon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän lapsi on toiminnan alkamisen jälkeen saanut paikan Töölön seurakunnan iltapäivätoiminnasta 21.8.2017 alkaen.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Kati Laaksonen, lakimies, puhelin: 310 86628

kati.laaksonen(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Oikaisuvaatimus päätökseen 30.5.2017 § 2170

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteen saaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566