Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/41

 

29.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 54

Oikaisuvaatimus päätoimisen tuntiopettajan ottamisesta

HEL 2017-007552 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Kallion lukion rehtorin 9.6.2017 (§ 103) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Aira Saarni, johtava lakimies, puhelin: 310 86748

aira.saarni(a)hel.fi

Liitteet

1

oikaisuvaatimus 21.6.2017

2

liite 2

3

Hakuilmoitus päätoiminen tuntiopettaja, musiikki.rtf

4

Rehtorin lausunto Kallion lukio.docx

5

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen Kallion lukion rehtorin 9.6.2017 ( § 103) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut päätoimiseksi musiikin tuntiopettajaksi määräajaksi 1.8.2017-31.7.2018 **********

Rehtori on antanut asiasta lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan 17.5.2017 (§ 22) tekemän delegointipäätöksen mukaan määräaikaisen tuntiopettajan ottaa lukiossa rehtori.

Kallion lukiossa julistettiin haettavaksi päätoiminen tuntiopettajan, musiikki, virkasuhteinen tehtävä. Hakuilmoituksessa edellytettiin kelpoisuusvaatimuksena opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaista kelpoisuutta. Lisäksi edellytettiin erinomaisia yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, itsenäisyyttä ja aloitteellisuutta, kokemusta musiikin opetuksesta ja erittäin hyviä teknisiä ja tietoteknisiä taitoja. Eduksi luettavana seikkana ilmoitettiin opettajakokemus lukiosta, lukion opetussuunnitelman perusteiden tunteminen, kuoro-osaaminen, kokemus esitystekniikan käytöstä sekä kokemus projektien tuottamisesta ja toteuttamisesta. Hakuilmoituksessa todettiin, että määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.

Tehtävää haki 24 henkilöä.

Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan rehtori on valinnut muodollista kelpoisuutta vailla olevan henkilön ja hän katsoo olevansa valittua ansioituneempi. 

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Opettajien kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa.

Lukion aineenopettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 10 §:ssä.

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta ilmenee, että hän on suorittanut Sibelius akatemiassa ylemmän korkeakoulututkinnon, musiikin maisteri, suuntautumislinjana/pääaineena musiikkikasvatus vuonna 1997. Pop ja jazzopistossa hän on suorittanut opistotasoisen tutkinnon suuntautumislinjana/pääaineena huilu vuonna 1985 sekä opintoja Brisbane Conservatory of Musicissa Australiassa humanistisella ja taidealan koulutusalalla suuntautumislinjana/pääaineena huilu, valmiusaste 50-75 %. Hän on toiminut musiikin opettajana Suutarilan yläasteen koulussa vuosina 2013-2014, Englantilaisessa koulussa vuosina 2012-2013, Etelä-Tapiolan lukiossa vuosina 2007-2012, Espoon International Schoolissa vuosina 2009-2012 sekä Sibelius-lukiossa  1997-1998. Lisäksi hän on hoitanut muita musiikinopettajan sijaisuuksia ja toiminut mm. huilun- ja pianon soiton tuntiopettajana.

Päätoimiseksi tuntiopettajaksi valitun hakemuksesta ilmenee, että hän on suorittanut Sibelius-Akatemiassa ylemmän korkeakoulututkinnon, musiikin maisteri, suuntautumislinjana/pääaineena musiikkikasvatus, vuonna 2015. Hän on toiminut Lintumetsän koulussa musiikin tuntiopettajana vuonna 2016-2017. Lisäksi hän hoitanut lyhytaikaisia musiikinopettajan  sijaisuuksia sekä toiminut tuottajana ja ohjaajana.

Rehtori toteaa lausunnossaan mm., että oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole hakemustekstissään maininnut teknisestä eikä tietotekniikan osaamisesta, ilmiöoppimisesta tai uuden opetussuunnitelman mukaisista työskentelytavoista. Valitun hakemuksessa sen sijaan on hyvin esitelty uuden teknologian käyttöä ja uusia oppimisen menetelmiä.

Esittelijä toteaa, että kunta voi myös itse päättää viranhoidon edellyttämistä kelpoisuusvaatimuksista, jolloin sen on valintatilanteessa noudatettava myös näitä itse asettamiaan kelpoisuusvaatimuksia (Kalervo Hirvonen, Eija Mäkinen ”Kunnallinen viranhaltija, oikeudellisen aseman sääntely”, Edita, s. 89). Hakuilmoituksessa edellytettiin opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi erinomaisia yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, itsenäisyyttä ja aloitteellisuutta, kokemusta musiikin opetuksesta sekä erittäin hyviä teknisiä ja tietoteknisiä taitoja.

Kumpikin hakija täyttää asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset. Rehtori on valinnut tekemänsä kokonaisarvion perusteella henkilön, joka täyttää parhaiten hakuilmoituksessa edellytetyt vaatimukset ja eduksi luettavat seikat.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Aira Saarni, johtava lakimies, puhelin: 310 86748

aira.saarni(a)hel.fi

Liitteet

1

oikaisuvaatimus 21.6.2017

2

liite 2

3

Hakuilmoitus päätoiminen tuntiopettaja, musiikki.rtf

4

Rehtorin lausunto Kallion lukio.docx

5

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566