Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/39

 

29.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 52

Oikaisuvaatimus luokanopettajan ottamisesta määräajaksi

HEL 2017-007687 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hyväksyä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Maatullin ala-asteen koulun rehtorin 12.6.2017 (701 §) tekemästä päätöksestä ja kumota rehtorin päätöksen sekä palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Aira Saarni, johtava lakimies, puhelin: 310 86748

aira.saarni(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 25.6.2017

2

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen Maatullin ala-asteen koulun rehtorin 12.6.2017 (701 §) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut luokanopettajaksi määräajaksi 1.8.2017-31.7.2018 **********

Rehtori on antanut asiasta lausunnon 3.8.2017.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan 17.5.2017 (§ 22) tekemän delegointipäätöksen mukaan opettajan määräajaksi ottaa rehtori.

Luokanopettajan virka määräajaksi julistettiin haettavaksi ajalla 24.5.-7.6.2017. Kelpoisuusvaatimuksena edellytettiin opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaista kelpoisuutta. Hakuilmoituksessa todettiin, että määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon. Tehtävän kuvauksena ilmoitettiin luokanopettajan tehtävät Maatullin ala-asteen koulussa, opetus alkuopetuksessa yhdysluokassa. Hakuilmoituksessa toivottiin kokemusta yhteisopettajuudesta sekä venäjän kielen taitoa.

Tehtävää haki 22 henkilöä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa olevansa kelpoinen luokanopettaja ja toimineensa monta vuotta alkuopetuksessa opettajana Maatullin ala-asteen koulussa. Hän katsoo olevansa hakijoista pätevin ja vaatii rehtorin päätöksen oikaisemista.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Luokanopettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 4 §:ssä. Asetuksen 23 §:ssä säädetään väliaikaisesti opetusta antavan opettajan kelpoisuudesta. Säännöksen mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta ilmenee, että hän on suorittanut Itä-Suomen yliopistossa kasvatustieteen maisterin tutkinnon, luokanopettaja, vuonna 2011 ja Helsingin yliopistossa kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon, lastentarhanopettaja, vuonna 2010. Vakituisena luokanopettajana hän on toiminut Maatullin ala-asteen koulussa vuodesta 2012 lähtien ja erityisluokanopettajana lukuvuonna 2011-2012.

Tehtävään valitun hakemuksesta ilmenee, että hän on valmistunut filosofian maisteriksi suuntautumislinjana/pääaineena musiikkitiede vuonna 2008. Pop & Jazz Konservatoriossa hän on suorittanut opistotasoisen tutkinnon pääinstrumenttina sähkökitara vuonna 2005 ja HEO:ssa opistotasoisen lauluntekijätutkinnon vuonna 2010. Hän on tehnyt musiikin aineenopettajan ja luokanopettajan sijaisuuksia vuosina 2009-2011, 2012-2014, 2015-2017.

Rehtori toteaa lausunnossaan kutsuneensa haastatteluun hakijat, jotka ilmoittivat hakemuksessaan, että heillä on joko kasvatustieteen maisterin tai jokin muu ylempi korkeakoulututkinto ja venäjän kielen taito sekä mahdollisesti kokemusta toimimisesta alkuopetuksessa tai yhdysluokassa. Oikaisuvaatimuksen tekijää hän ei kutsunut haastatteluun, koska tämä ei hakemuksessaan tuonut esiin venäjän kielen taitoaan. Muitakin luokanopettajan koulutuksen omaavia rehtori totesi jättäneensä haastatteluiden ulkopuolelle kielitaidon puutteen vuoksi. Tehtävään valitulla rehtorin mukaan oli venäjän kielen taito ja lisäksi kokemusta alkuopetuksesta ja musiikinopettamisesta.

Esittelijä toteaa että, hakuilmoituksessa edellytettiin opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaista kelpoisuutta. Muita virassa edellytettyjä vaatimuksia hakuilmoituksessa ei ilmoitettu. Hakuilmoituksessa toivottiin kokemusta yhteisopettajuudesta sekä venäjän kielen taitoa.

Oikaisuvaatimuksen tekijä täyttää virassa edelletyt kelpoisuusvaatimukset. Hänellä on luokanopettajan kelpoisuus. Virkaan määräajaksi valittu ei täytä kelpoisuusvaatimuksia.

Kelpoisuusvaatimukset täyttämätön hakija voidaan ottaa yli kuuden kuukauden ajaksi vain jos kelpoisuusvaatimukset täyttäviä hakijoita ei ole saatavilla. Matti Lahtinen ja Timo Lankinen toteavat teoksessaan ”Koulutuksen lainsäädäntö käytännössä” (Tietosanoma 2015) s. 412 seuraavaa:” Joissakin tapauksissa tehtävään saatavilla oleva kelpoisuusvaatimukset täyttävä henkilö, esimerkiksi viran ainoa kelpoisuusvaatimukset täyttävä hakija, ei ole ominaisuuksiensa puolesta sovelias opettajan tehtävään. Esimerkiksi tällaisia tapauksia varten pykälässä säädetään, että erityisestä syystä tehtävää hoitamaan voidaan määrätä epäpätevä henkilö, vaikka kelpoisuusvaatimukset täyttävä henkilö olisi tehtävään saatavilla.”

Rehtori ei ole virkaan ottamispäätöksessään eikä lausunnossaan tuonut esille, että olisi ollut olemassa säännöksen tarkoittama muu erityinen syy valita kelpoisuusvaatimukset täyttämätön hakija, vaikka kelpoisuusvaatimukset täyttäviä hakijoita oli saatavilla.

Edellä lausutun perusteella esittelijä esittää, että kuntalain 134 §:n nojalla oikaisuvaatimus hyväksytään ja Maatullin ala-asteen koulun rehtorin 12.6.2017 (701 §) tekemä päätös kumotaan ja asia palautetaan rehtorin uudelleen käsiteltäväksi.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Aira Saarni, johtava lakimies, puhelin: 310 86748

aira.saarni(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 25.6.2017

2

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566