Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/19

 

29.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 32

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunkiympäristölautakunnalle Sturenkatu 2:ssa sijaitsevan koulurakennuksen hankesuunnitelmasta

HEL 2017-005608 T 10 06 00

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi puoltavan lausunnon kaupunkiympäristölautakunnalle Sturenkatu 2:ssa sijaitsevan koulurakennuksen muutostyön 10.5.2017 päivätystä hankesuunnitelmasta.

Lisäksi lautakunta huomauttaa seuraavista asioista:

        Sturenkatu 2:ssa sijaitsevan rakennuksen neliötiedoissa on hankesuunnitelmassa ristiriitaisuuksia. Laajuustiedot tulee tarkistaa siinä vaiheessa, kun väistötila aiheuttaa vuokravaikutuksen Aleksis Kiven koulun perusparannuksen väistötilana, jotta ylläpitovuokra määräytyy oikeiden laajuustietojen pohjalta.

        Opetusviraston työsuojelun yhteistoimintahenkilöstön lausunnossaan esittämät asiat tulee huomioida toteutuksessa.

        Lisänä hankesuunnitelmaan varustetaan Sturenkadun tiloihin lukioiden yhteinen ylioppilaskirjoitusten varatila.

Käsittely

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Eeva Jalovaara, projektiarkkitehti, puhelin: 310 79657

eeva.jalovaara(a)hel.fi

Liitteet

1

Sturenkatu 2 hankesuunnitelma liitteineen 10.5.2017

2

Opetusviraston työsuojelun lausunto

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kiinteistöviraston tilakeskus on pyytänyt opetuslautakunnalta lausuntoa Sturenkatu 2:ssa sijaitsevan, koulujen väistötilaksi korjattavan koulurakennuksen 10.5.2017 päivätystä muutostyön hankesuunnitelmasta.

Hankesuunnitelma on laadittu yhteistyössä tilakeskuksen, Aleksis Kiven koulun käyttäjien ja opetusviraston kanssa. Suunnittelun aikana on oltu yhteydessä rakennusvalvontavirastoon. Opetusviraston työsuojelun yhteistoimintahenkilöstö on antanut suunnitelmista lausunnon 31.5.2017.

Hankesuunnitelma koskee rakennuksessa tehtäviä toiminnallisia ja teknisiä muutostöitä, joiden myötä aiemmin kaupallisen ja sairaanhoidon opetuksen sekä työväenopistotoiminnan käytössä toiminut rakennus muutetaan palvelemaan Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tarpeita. Hankkeen yhteydessä toteutetaan ne korjaukset ja muutokset, jotka ovat väistötilakäytön kannalta välttämättömiä. Tilojen suunnittelussa pyritään siihen, että rakennus palvelee tulevia käyttäjiään joustavasti. Muutosten jälkeen rakennus toimii alueen koulujen väistötilana. Ensimmäisessä vaiheessa tiloihin muuttavat Aleksis Kiven peruskoulun vuosiluokat 7-9 sekä Kalasataman erityiskoulun kolme ryhmää, yhteensä noin 330 oppilasta.

Osoitteessa Sturenkatu 2 sijaitsevan rakennuksen vanhempi osa valmistui vuonna 1956 Helsingin kauppakouluksi. Vuonna 1980 rakennusta laajennettiin. Rakennuksessa on toiminut Helsingin kauppakoulu ja -opisto, Helsingfors svenska sjukvårdsinstitut, Diakonia- ammattikorkeakoulu Oy ja viimeisimmäksi, vuoden 2016 keväästä lähtien sitä on käyttänyt väistötiloinaan ruotsinkielinen työväenopisto Arbis.

Hankkeessa tehdään muutoksia huonejakoihin, ja toteutetaan seuraavat aineluokat: fysiikka/kemia, biologia/maantieto, kotitalous, musiikki ja kuvataide. Muut opetustilat ovat valtaosin yleisopetuksen tiloja. Opettajien tiloja muokataan. Oppilashuolto sijoitetaan vanhemman osan ensimmäiseen kerrokseen.

Kaikkiin Helsingin kaupungin lukioihin sekä lukioiden väistötiloihin on varustettu tilat sähköisiä ylioppilaskirjoituksia varten. Lisäksi Käpylän peruskoulun Hykkylän rakennukseen on varustettu kaikkien lukioiden ylioppilaskirjoitusten varatila. Tämä tila on kuitenkin syksyllä 2019 jo varattu väistön aikaiseen käyttöön, joten Sturenkatu 2:n rakennuksen kaksi salia ja kolme luokkatilaa varustetaan varatilaksi varmistamaan ylioppilaskirjoitusten sujuvuus mahdollisissa häiriötilanteissa.

Rakennus on jouduttu erottamaan ympäristöstään kallioon louhitulta osaltaan sulkulaattatilalla, joka puhdistetaan eloperäisestä aineksesta ja sen tiiveyttä parannetaan. Seinäliittymiä ja läpivientejä tiivistetään, 1. kerroksen huonetilojen alapohja puretaan ja osin rakennetaan uudestaan. Liikuntasalin lattia tiivistetään ja pintarakenteet ja -materiaalit uusitaan. Väli- ja yläpohjarakenteita tiivistetään, niiltä osin kun sitä ei aiemmin ole tehty. Korjaamaton osa laajennusosan yläpohjasta korjataan. Julkisivurappauksia korjataan ja koillissivun porrashuoneiden ikkunat ja ovet uusitaan. Vanhemman osan yläkerroksien ikkunoidenkunto selvitetään. Rakennuksen ilmanvaihtokanavat nuohotaan ja huonekohtaiset ilmamäärät säädetään, sekä lisätään kolme uutta ilmanvaihtokonetta.

Hankkeen bruttoala on hankesuunnitelmassa ilmoitettu olevan 5955 brm², huoneistoala 5300 htm² ja hyötyala 5091 hym². Arkkitehdin tekemän tarkistuslaskelman mukaan hyötyneliöitä on talossa vähemmän, 3626 hym². Hankesuunnitelman neliötietojen ristiriitaisuudet tulee tarkistaa siinä vaiheessa kun väistötila aiheuttaa vuokravaikutuksen Aleksis Kiven koulun perusparannuksen väistötilana, jotta ylläpitovuokra määräytyy oikeiden laajuustietojen pohjalta.

Hanke rahoitetaan talousarvion talonrakennushankkeiden rakentamisohjelman kohdentamattomista korjausmäärärahoista.

Kustannukset ja vuokravaikutus

Kiinteistöviraston tilakeskuksen laatiman kustannusarvion mukaan hankkeen kustannukset ovat kustannustasossa 10/2016,THI 161,3, RI 139,9 ovat arvonlisäverottomana 3 000 000 euroa (504 €/brm²) eli arvonlisäverollisena 3 720 000 euroa (625 €/brm²).

Kiinteistöviraston tilakeskuksen ilmoituksen mukaan tilojen tuleva vuokra on 1 115 585 euroa vuodessa, 92 962 euroa kuukaudessa, eli 17,55 euroa /htm², 30 vuoden poistoajalla. Vuokranmaksun perusteena on 5300 htm².

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala maksaa väistötiloista perusparannusten rakennustöiden ajalta perusparannuksen kohteena olevan rakennuksen nykyisen vuokran suuruista vuokraa. Väistötiloista, niiden muutoksista ja korjauksista johtuvat tämän summan ylittävät kustannukset lisätään peruskorjaushankkeiden investointikustannuksiin tulevaa vuokraa määritettäessä.

Väistötiloista aiheutuva vuokravaikutus lasketaan kunkin koulun osalta siltä ajalta, jonka koulu väistötilaa käyttää. Sisäilmaongelmien takia väistötiloihin joutuvien koulujen tiloista opetusvirasto maksaa nykyisen vuokran suuruista vuokraa. Tältä ajalta väistötiloista aiheutuvilla lisäkustannuksilla ei ole vuokravaikutusta.

Aleksis Kiven peruskoulun vuosiluokat 7-9 muuttavat Sturenkadun väistötilaan sisäilmasyistä ennen varsinaisen perusparannukseen liittyvän väistötarpeen alkamista. Myös vuosiluokat 1-6 muuttavat syksyllä 2017 koulun tontille tuotavaan väistötilapaviljonkiin. Aleksis Kiven peruskoulun peruskorjaus alkaa suunnitelmien mukaan syksyllä 2018 ja valmistuu 11/2020.

Sturenkadun väistötilakoulun muutostyöt ovat suunniteltu alkavaksi toukokuussa 2017 ja valmistuvan heinäkuussa 2017.

Terveysvaikutusten arviointi:

Hankkeen myötä rakennuksen terveellisyys ja käytettävyys paranee.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Eeva Jalovaara, projektiarkkitehti, puhelin: 310 79657

eeva.jalovaara(a)hel.fi

Liitteet

1

Sturenkatu 2 hankesuunnitelma liitteineen 10.5.2017

2

Opetusviraston työsuojelun lausunto

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunkiympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566