Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

20.06.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 9

Oikaisuvaatimus koskien autoalan autokorinkorjauksen määräaikaista lehtorin virkaa

HEL 2017-004359 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä Stadin ammattiopiston vs. toimialarehtorin 10.4.2017 tekemää päätöstä (§15) koskevan oikaisuvaatimuksen, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta yhtyy ensivaiheen lopputulokseen ja viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tarja Malmivirta, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 310 86235

tarja.malmivirta(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 21.4.2017

2

Liite oikaisuvaatimukseen, päätös 10.4.2017 § 15

3

Liite oikaisuvaatimukseen, ansioluettelo

4

Työpaikkailmoitus, työavain 25-241-17

5

Hakijaluettelo, työavain 25-241-17

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Stadin ammattiopiston toimialarehtori päätti 10.4.2016 (§ 15) valita ********** autoalan autokorinkorjauksen lehtorin määräaikaiseen virkasuhteeseen 1.8.2017-31.7.2018 väliseksi ajaksi. Koska virkaan ei ollut kelpoisuusvaatimukset täyttäviä hakijoita, täytettiin virka määräaikaisena.

Oikaisuvaatimuksentekijä on tehnyt oikaisuvaatimuksen 21.4.2017 ja katsoo, että hänet olisi tullut valita valitun sijaan kysymyksessä olevaan määräaikaiseen virkaan. Perusteluinaan oikaisuvaatimuksentekijä toteaa, että hänellä on parempi koulutus ja kokemus alalta. Hän myös toteaa, että työsuojeluviranomaiset kieltävät syrjinnän työpaikkaan valittaessa.

Virka oli julkisessa haussa 14.2 - 28.2.2017. Määräaikaan mennessä tehtävää haki 4 henkilöä. Hakijoista kukaan ei täyttänyt viralle asetettuja kelpoisuusehtoja. Yksi hakija ilmoitti, ettei ole käytettävissä tehtävää täytettäessä. 

Hakuilmoituksessa kelpoisuusvaatimuksena ja kielitaitovaatimuksena oli ammatillisten opintojen opettajalta vaadittava kelpoisuus (opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen ammatillisten opintojen opettajaa koskevien säännösten 13 §:n ja 17 §:n mukaan). Lisäksi hakemusilmoituksessa edellytettiin hyvää autokorinkorjauksen autokorjaamolla hankittua käytännön osaamista.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 13 §:n 1 momentin mukaan ammatilliseen koulutukseen sisältyvien ammatillisten opintojen opetusta on kelpoinen antamaan henkilö: 1) joka on suorittanut koulutuksen järjestäjän päättämän opetustehtävän kannalta soveltuvan korkeakoulututkinnon, 2) joka on suorittanut vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot ja 3) jolla on vähintään kolmen vuoden pituinen käytännön työkokemus opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavassa tehtävässä.

Asetuksen 13 §:n 2 momentin mukaan soveltuvaa korkeakoulututkintoa koskevasta vaatimuksesta voidaan poiketa, jos korkeakoulututkintojen järjestelmässä ei ole koulutuksen järjestäjän päättämän opetustehtävän edellyttämää soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai jos koulutuksen järjestäjän päättämä opetustehtävä edellyttää soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai jos koulutuksen järjestäjän päättämä opetustehtävä edellyttää erityisen vahvaa tai erikoistunutta käytännön ammattitaitoa. Opettajalta tällöin edellytetään koulutuksen järjestäjän päättämään tehtävään soveltuva erikoisammattitutkinto, tai jollei tutkintorakenteessa ole soveltuvaa erikoisammattitutkintoa, muu soveltuva tutkinto tai koulutus, opettajan pedagogiset opinnot sekä vähintään viiden vuoden pituinen käytännön työkokemus koulutuksen järjestäjän päättämän opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavissa tehtävissä.

Suomen perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Hallituksen esityksen (HE1/1998 vp.) perustelujen mukaan taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja tai taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksesta annetun asetuksen 23 §:n mukaan sen estämättä, mitä muualla kysymyksessä olevassa asetuksessa säädetään, voidaan ammatillisten opintojen opetusta määrätä enintään kahden vuoden ajaksi antamaan henkilö, jolla on opetustehtävän edellyttämä riittävä koulutus ja vahva käytännön ammattitaito. Tällainen henkilö voidaan määrätä antamaan opetusta yli vuoden ajaksi, jos opetustehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Oikaisuvaatimuksentekijä on suorittanut autopeltisepän ammattitutkinnon, autokorimekaanikon ammattitutkinnon ja autokorimestarin erikoisammattitutkinnon. Hänellä ei ole opettajalta vaadittavia pedagogisia opintoja. Hän on työskennellyt autopeltiseppänä 12 vuotta ja autokorikorjauksen tehtävissä 15 vuotta. Lisäksi hän on toiminut Stadin ammattiopiston töiden vastaanottajana 4 kuukautta. Hän on toiminut työssään työpaikkakouluttajana, mutta hänellä ei ole kokemusta ammatillisessa oppilaitoksessa toimimisesta.

Valittu on suorittanut ajoneuvoasentajan perustutkinnon sekä vakuutus- ja korinkorjaamoalan työjohdon koulutuksen (80 ov). Lisäksi hän opiskelee oppisopimuksella autokorinkorjaajaksi. Opinnoista puuttuu kolme tietopuolista opintoa. Valittu on myös suorittamassa autokorimestarin erikoisammattitutkintoa ja hänen on tarkoitus valmistua joulukuussa 2017. Hänellä ei ole opettajalta vaadittavia pedagogisia opintoja. Yli 15 vuotta hän on työskennellyt autokorinkorjaamon työtehtävissä. Tästä ajasta hän on työskennellyt 12 vuotta isänsä omistamassa vauriokorjaamossa ja osallistunut yrityksen liiketoiminnan hoitamiseen. Hänellä on tästä johtuen hyvää kokemusta vauriokorjausalalla yrittäjänä toimimisesta. Hänen tehtäviinsä ovat kuuluneet ensisijaisesti autokorinkorjaajan tehtävät ja lisäksi hän on hoitanut työjohdon tehtäviä, joissa hän on vastannut koko vauriokorjausprosessista. Hän on toiminut työssäoppijoiden työpaikkakouluttajana ja myös arvioinut ammattiosaamisen näyttöjä.

Valittu on myös opettanut Stadin ammattioppilaitoksessa autoalan perustutkintoa (autokorinkorjaaja) 24.10.2016 – 15.7.2017 välisenä aikana. Myös oikaisuvaatimuksentekijä haki kyseistä määräaikaista virkaa, mutta ilmoitti, ettei ole käytettävissä määräaikaista virkaa täytettäessä.

Valitun tehtäviin on kuulunut lukuvuoden aikana kaikkien autokorinkorjaajan osaamisalan opintojen opettaminen. Hän on osoittanut erittäin hyvää taitoa opiskelijoiden opintojen eriyttämisessä ja osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa. Hän on toiminut ryhmänohjaajana ja ollut mukana tekemässä ja toteuttamassa erityisopiskelijoiden henkilökohtaista opiskelunjärjestämissuunnitelmaa. Hän on opettanut samanaikaisesti toisen ja kolmannen vuosiluokan opiskelijoita ja pystynyt muokkaamaan harjoitustyöt jokaisen opiskelijan osaamista vastaavaksi. Valittu on integroinut yhteisten aineiden oppimista ammatillisten aineiden opetukseen. Lisäksi hän on nykyaikaisia sähköisiä järjestelmiä opetuksessa ja yhteydenpidossa oppilaiden kanssa.  

Valitulla on opetustehtävän edellyttämä riittävä koulutus ja vahva käytännön ammattitaito. Valittu on saanut hyvää palautetta opiskelijoilta ja opettajakollegoilta osaavasta ja kehitysmyönteisestä työotteesta, joka huomioi opiskelijat.

Oikaisuvaatimuksentekijä on tehnyt väitteen, että häntä on syrjitty. Ketään ei saa syrjiä yhdenvertaisuuslaissa säädetyillä perusteilla iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen. Syynä oikaisuvaatimuksentekijän valitsematta jättämiseen ei ole syrjintä. Valittu hyvän työkokemuksensa ja etenkin opettajana toimimisensa ansiosta voidaan katsoa hakijoista parhaaksi. Valittu on kokonaisarvion perusteella sopivampi hoitamaan autoalan autokorinkorjauksen lehtorin määräaikaista virkaa kuin oikaisuvaatimuksentekijä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tarja Malmivirta, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 310 86235

tarja.malmivirta(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 21.4.2017

2

Liite oikaisuvaatimukseen, päätös 10.4.2017 § 15

3

Liite oikaisuvaatimukseen, ansioluettelo

4

Työpaikkailmoitus, työavain 25-241-17

5

Hakijaluettelo, työavain 25-241-17

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Otteensaaja

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566