Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

20.06.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 10

Perusopetuksen palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatio

HEL 2017-006462 T 00 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetuksen palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatio on 1.8.2017 alkaen seuraava:

Perusopetuksen palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiot:

1.-5. Perusopetuksen alueelliset palvelut (5)

Perusopetuksen alueelliset palvelut antaa perusopetuslain mukaista opetusta alueellaan. Alueellisia palveluita on viisi.

6. Esi- ja perusopetuksen oppilashuollon palvelut

Esi- ja perusopetuksen oppilashuollon palvelut tuottaa esi- ja perusopetuksessa toteutettavan yhteisöllisen ja yksilöllisen oppilashuoltopalvelun yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Palveluihin kuuluvat psykologi- ja kuraattoripalvelut kaupungin kouluille ja osin yksityisille ja valtion kouluille. Lisäksi palvelut tekee yhteistyötä niiden kanssa oppilashuollossa.

Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että perusopetuksen kohdennetut palvelut lakkautetaan 1.8.2017 alkaen.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuskunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että se perustaa 1.8.2017 alkaen perusopetuksen aluepäällikön viran ja vastaavasti lakkauttaa perusopetuksen kohdennettujen palvelujen päällikön viran 1.8.2017 alkaen.

Käsittely

Esittely.

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 1 mom. 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta päättää toimialan palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiosta.

Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päätti 24.10.2016 (§ 75) kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetuksen palvelujen palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaation:

Perusopetuksen palvelukokonaisuus muodostuu seuraavista palveluista:

• Perusopetuksen alueelliset palvelut (4)
• Perusopetuksen kohdennetut palvelut
• Esi- ja perusopetuksen oppilashuollon palvelut

Uutta toimialaa rakennettaessa on havaittu, että aikaisemmin esitettyä rakennetta, jossa on perusopetuksen kohdennetut palvelut, pitää muuttaa siten, että rakenteella vahvistetaan enemmän alueellista johtamista sekä alueellista verkostotyötä ja osallisuutta.

Esityksessä perusopetuksen kohdennetut palvelut lakkautetaan ja perusopetuksen alueellisiin palveluihin lisätään alue 5, minkä jälkeen perusopetuksen palvelukokonaisuus muodostuisi seuraavista palveluista:

• Perusopetuksen alueelliset palvelut (5)
• Esi- ja perusopetuksen oppilashuollon palvelut.

Muutoksella alueiden vastuuta lisätään ja päätöksentekoa siirretään alue- ja koulutasolle. Erityiskoulut ja muut keskitetysti tarjottavat palvelut järjestetään osana perusopetuksen alueellisia palveluita huomioiden niiden tarkoituksenmukainen järjestäminen koko kaupungin ja kaikkien palveluiden käyttäjien näkökulmasta laadukkaasti ja toimivasti. Tavoitteena on tarjota kuntalaisille tasalaatuiset perusopetuspalvelut riippumatta asuinpaikasta. Rakenne vastaa paremmin myös muuta toimialan palvelujen rakennetta.

Helsingissä perusopetus on pääosin lähipalvelu. Esitetty malli tukee lähikouluperiaatteen toteutumista yhteistyössä vanhempien ja alueen asukkaiden kanssa ja palveluverkon kehittämistä osana alueita ja koko kaupunkia.

Perusopetuksen aluepäällikön virka

Kaupunginhallituksen perustama kohdennettujen opetuspalvelujen päällikön virka on avoimena ja siinä ei ole avoimen viran hoitajaa. Perusopetuksen kohdennettujen opetuspalvelujen lakkauttamisen jälkeen kyseistä virkaa ei enää tarvita, ja se voidaan esittää lakkautettavaksi.

Perusopetuksen alueellisia palveluita johtaa neljä perusopetuksen aluepäällikköä. Uuden viidennen alueellisen palvelun johtamista varten tarvitaan uusi perusopetuksen aluepäällikön virka.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 8 luvun 1 §:n 13 kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää viran perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Toimialan toimintasäännössä on määritelty tarkemmin toimialan organisaatio ja tehtävät. Julkista valtaa käytetään muun muassa silloin, kun tehtävässä käytetään kunnan delegoitua päätösvaltaa ja tehtävissä, joissa voi lakiin perustuvan toimivallan perusteella yksipuolisesti päättää toisen edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta tai antaa toista velvoittavan määräyksen tai muulla tavalla tosiasiallisesti puuttua toisen etuun tai oikeuteen.

Aluepäällikkö käyttää päätösvaltaa muun ohella oppilaiden opetuksen järjestämiseen liittyvissä asioissa tehden hallintopäätöksiä perusopetuksessa olevan oppilaan erityisen tuen järjestämisestä. Lisäksi hän toimii alueensa peruskoulujen virkasuhteisten rehtoreiden esimiehenä sekä ottaa vakinaiseen palvelukseen virkasuhteiset opettajat. Perusopetuksen aluepäällikön virka sisältää julkisen vallan käyttöä, minkä vuoksi tehtävää varten on perustettava virka.

Hallintosäännön 12 luvun 3 §:n mukaan henkilöstöjohtaja päättää tehtävien vaativuusluokittelusta ja tarkastusjohtajaa lukuun ottamatta siihen perustuvasta palkasta, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty tai ellei henkilöstöjohtaja ole määrännyt tehtävää muulle viranhaltijalle. Toimialan virkojen tehtävien vaativuus ja tehtäväkohtainen palkka on arvioitu kaupungin tehtävien vaativuudenarviointijärjestelmällä, joka perustuu kunnalliseen yleiseen virka- ja työehtosopimukseen.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kanslia

Kasvatus ja koulutus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566