Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2020

1 (7)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/11

 

03.11.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 52

Maatullin ala-asteen koulun laajentuminen yhtenäiseksi peruskouluksi, Maatullin ala-asteen koulun uusi nimi ja Hiidenkiven peruskoulun ja Maatullin ala-asteen koulun 7–9 luokkien oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2021 alkaen

HEL 2020-010260 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että

A

Maatullin ala-asteen koulu laajenee yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2021 alkaen.

B

Maatulin ala-asteen koulun laajentuessa yhtenäiseksi peruskouluksi koulu nimetään 1.8.2021 alkaen Maatullin peruskouluksi.

C

Maatullin ala-asteen koulun laajentuessa yhtenäiseksi peruskouluksi sen nykyinen oppilaaksiottoalue laajenee käsittämään vuosiluokat 1–9. Vastaavasti Hiidenkiven peruskoulun vuosiluokkien 7–9 alue pienenee vastaavalta osalta.

Yhtenäiseksi peruskouluksi laajentuvan Maatullin koulun 1–9 luokkien oppilaaksiottoalue on 1.8.2021 alkaen alla olevan selostuksen ja karttaliitteen mukainen:

Maatullin ala-asteen koulun 1–9 luokkien oppilaaksiottoalue rajautuu pohjoisessa Helsingin kaupungin rajaan. Taivaankannenpuiston eteläpuolelta raja kulkee Ala-Tikkurilantietä siten, että se kääntyy etelään puiston läpi Lasinpuhaltajantielle. Lasinpuhaltajantien parittomat kuuluvat Maatullin ala-asteen kouluun. Raja jatkuu Tapulikaupungintien yli Vaskikellonpuiston itäistä reunaa pitkin Tapulikaupungin liikuntapuiston reunaa Rintamasotilaantielle. Tullikirjurinkuja, Tullikirjurintie ja Tapulikaupungintie 48 kuuluvat Maatullin ala-asteen koulun alueeseen. Rintamasotilaantiellä raja kääntyy Takalantielle ja siitä edelleen Rasmuksenpolulle. Rintamasotilaantie 11,13 ja 15, Takalantien parilliset numerot ja numero 25 kuuluvat alueeseen. Raja jatkuu Rasmuksenpolkua ja Rasmuksentietä ja kääntyy Niittyvillantielle ylittäen Moisiontien. Rasmuksentie 9, 7a sekä Niittyvillantien parittomat numerot 1–9 kuuluvat Maatullin ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen. Raja kulkee Moisiontie 3 ja 5 välistä kohti junarataa ja jatkuu rataa pitkin kohti pohjoista päättyen Helsingin kaupungin rajaan.

Edellä kuvattu alue rajataan pois Hiidenkiven peruskoulun nykyisestä 7–9 luokkien oppilaaksiottoalueesta ja kartassa kuvattu alue. Muilta osin Hiidenkiven peruskoulun 7–9 luokkien oppilaaksiottoalueeseen ei tule muutoksia. Molempien koulujen 1–6 luokkien oppilaaksiottoalue pysyy ennallaan.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

Ulla-Maija Vähäsarja, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 71764

ulla-maija.vahasarja(a)hel.fi

Liitteet

1

Karttaliite oppilaaksiottoalue 1.8.2021

Muutoksenhaku

A, B ja C

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Maatullin ala-asteen koulun esitetään laajentuvan yhtenäiseksi peruskouluksi, koska alueen peruskouluikäisten määrä on kasvanut. Maatullin ala-asteen koulu on saamassa nykyisen koulurakennuksen paikalle uudisrakennuksen vuonna 2024. Uuteen koulurakennukseen tulee tilat noin 700:lle oppilaalle.

Maatullin ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen koulupolku 7. luokalta alkaen jatkuu nykyisin Hiidenkiven peruskouluun. Hiidenkiven peruskoulun oppilasmäärä on kasvanut viime vuosina. Koulun omat tilat eivät ole riittävät nykyiselle oppilasmäärälle.

Muutos tapahtuisi siten, että Maatullin ala-asteen koulun 6. luokkalaiset eivät siirry syksyllä 2021 Hiidenkiven peruskouluun vaan jatkavat omassa koulussa 7. luokalle.

Yhtenäisen peruskoulun nimeäminen

Maatulin ala-asteen koulun laajentuessa yhtenäiseksi peruskouluksi koulu nimetään 1.8.2021 alkaen Maatullin peruskouluksi. Maatulin peruskoulu on vakiintunut nimi koululle.

Maatullin ala-asteen koulun johtokunta on ehdottanut koulun uudeksi nimeksi Apilaniityn peruskoulu. Kerrokantasi -palvelussa nimi Maatullin peruskoulu sai kannatusta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on pyytänyt kaupunkiympäristön nimistötoimikunnalta lausunnon kahdesta vaihtoehtoisesta nimestä Apilaniityn peruskoulu ja Maatullin peruskoulu. Annetuista vaihtoehdoista nimistötoimikunta suosittelee Maatullin peruskoulun nimeä.

Oppilaaksiottoalueen muutos

Oppilaaksiottoalueeseen esitetään muutosta siten, että Maatullin ala-asteen koulu laajenisi yhtenäiseksi peruskouluksi ja koulun oppilaaksiottoalueella asuvien koulupolku jatkuisi 7. luokalla samassa koulussa ilman siirtymistä Hiidenkiven peruskouluun.

Maatullin ala-asteen koulun esitetään laajenevan käsittämään 7–9 luokat porrastaen siten, että lukuvuonna 2021–2022 koulussa on 1–7 luokat, lukuvuonna 2022–2023 koulussa on 1–8 luokat ja lukuvuonna 2023–2024 1–9 luokat. Ennen kuin yhtenäiseksi peruskouluksi laajentuneessa Maatullin ala-asteen koulussa on ko. luokka-astetta, oppilaaksiottoalueella asuvien lasten lähikoulu on Hiidenkiven peruskoulu.

Maatullin ala-asteen koulu on saamassa nykyisen koulurakennuksen paikalle uudisrakennuksen, jonka rakentaminen on merkitty vuosiksi 2022–2024 (talousarvion 2020 talonrakennushankkeiden rakentamisohjelma vuosiksi 2020–2029). Uutta koulurakennusta suunnitellaan osoitteeseen Kimnaasipolku 5, 00750 Helsinki. Tarveselvitys on menossa kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätettäväksi 10.11.2020. Uuteen koulurakennukseen tulee tilat noin 700:lle oppilaalle. Ennen uuden koulurakennuksen valmistumista, Maatullin yhtenäinen peruskoulu tulisi toimimaan Suuntimopuistoon suunnitellussa tilapäisessä koulurakennuksessa.

Vaikutusten arviointi

Maatullin ala-asteen koulun laajentuminen yhtenäiseksi peruskouluksi parantaa alueen koulupalvelujen saavutettavuutta. Se tukee alueen väestönkasvusta johtuvaa koulupalvelujen saatavuutta, lähikouluperiaatteen sekä tasa-arvoisten koulutusmahdollisuuksien toteutumista. Oppilaaksiottoalueiden avulla ohjataan oppilasmääriä, mikä parantaa koulurakennusten tarkoituksenmukaista tilankäyttöä.

Oppilaaksiottoalueen muutos tasaa Hiidenkiven peruskoulun oppilasmäärää vastaamaan oppilasmäärää, jolle koulurakennus on suunniteltu. (väestöennuste oheismateriaalina)

Oppilaat saavat yhtenäisen koulupolun ja käyvät koko peruskoulun samassa koulussa ilman siirtymää 7–9 luokille. Oppilailla on tukenaan sama henkilöstö koko peruskoulun ajan, jolloin oppilaan tarvitsemat tukitoimet voidaan suunnitella pitkäjänteisesti. Oppilaita voidaan ryhmitellä joustavasti erilaisiin opetusryhmiin, jolloin erilaiset tarpeet voidaan ottaa paremmin huomioon. Yhteiset opettajat voivat joustavasti opettaa vuosiluokilla 1–9. Koulun koko vaikuttaa sen resursointiin: suuremmassa koulussa oppilashuollon henkilöstö on tavoitettavissa koulun oppilaille joka päivä (kuraattori ja terveydenhoitaja) tai lähes joka päivä (psykologi). Oppilaat oppivat tuntemaan toisensa ja eri-ikäiset oppilaat voivat oppia ja toimia yhdessä. Yhtenäinen peruskoulu mahdollistaa pitkäjänteisen alueellisen verkostoyhteistyön lapsen kehityksen tukena. 7–9 luokkien oppilaiden koulumatka lyhenee huomattavasti.

Osallistaminen

Maatullin ala-asteen koulun johtokunnalta pyydettiin lausuntoa koulun laajenemisesta yhtenäiseksi peruskouluksi, ehdotusta laajentuvan koulun nimestä ja oppilaaksiottoalueen muutoksesta. Hiidenkiven peruskoulun johtokunnalta pyydettiin lausunto 7–9 luokkien oppilaaksiottoalueen muutoksesta. Lausunnoissa ilmeni, että johtokunnat ovat lausuntoja antaessaan kuullut koulun oppilaskuntia.

Asukkailla on ollut mahdollisuus kertoa näkemyksensä Maatullin ala-asteen koulun laajentumisesta yhtenäiseksi peruskouluksi ja ehdotetuista oppilaaksiottoalueista sekä asukkaat ovat voineet ehdottaa laajentuvalle koululle nimeä Kerrokantasi –palvelun kautta ajalla 14.–24.9.2020. Kommenttien perusteella alueen asukkaat ovat tyytyväisiä esitettyyn oppilaaksiottoalueen muutokseen. Kommentit ovat luettavissa alla olevien linkkien kautta:

Kerrokantasi -palvelu oppilaaksiottoalueen muutos

Kerrokantasi -palvelu nimi

Maatullin ala-asteen koulun rehtorin kanssa on käyty keskusteluja koulun laajentumisesta yhtenäiseksi peruskouluksi. Maatullin ala-asteen koulun oppilaaksiottoaluetta ja laajentumista on käsitelty Maatullin ala-asteen koulun ja Hiidenkiven peruskoulu henkilöstön kanssa yhteistoiminnallisesti 3.9.2020.

Päätösprosessi

Helsingin kaupungin koulujen palveluverkon tarkastelu pohjautuu koulutuspoliittisiin linjauksiin (kaupunginhallitus 30.3.2015 § 339) sekä Helsingin kaupunkistrategiaan 2017–2021.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää koulujen ja oppilaitosten nimistä ja oppilaaksioton perusteista tai hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää asiasta (15 luku 2 §).

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

Ulla-Maija Vähäsarja, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 71764

ulla-maija.vahasarja(a)hel.fi

Liitteet

1

Karttaliite oppilaaksiottoalue 1.8.2021

Oheismateriaali

1

Väestöennuste

2

Lausuntoyyntö Maatullin ala-asteen koulun johtokunnalle

3

Lausuntopyyntö Hiidenkiven peruskoulun johtokunnalle

4

Maatullin ala-asteen koulun johtokunnan lausunto

5

Hiidenkiven peruskoulun johtokunnan lausunto

Muutoksenhaku

A, B ja C

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Koulujen rehtorit

Päätöshistoria

Nimistötoimikunta 07.10.2020 § 46

HEL 2020-010260 T 12 00 01

 

Nimistötoimikunta antoi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle seuraavan lausunnon kahdesta esitetystä nimivaihtoehdosta:

1. vaihtoehto, Apilaniityn peruskoulu:

Nimistötoimikunta toteaa, että ehdotettu Apilaniityn peruskoulun nimi on kaunis ja positiivisia mielikuvia herättävä. Koulun sijainti osana kaupungin palveluverkkoa ei kuitenkaan paikantuisi ehdotetun nimen perusteella, sillä Apilaniitty-nimistä paikkaa ei ole Helsingin kaupungin nykyisessä virallisessa nimistössä eikä Apilaniitty ole myöskään tänä päivänä yleisesti tunnettu epävirallinen paikannimi. Apilaniityn peruskoulun nimi saattaisi myös aiheuttaa sekaannusta pääkaupunkiseudun sisällä, sillä Apilatie ja Apilapuisto sijaitsevat melko lähellä nimettävää koulua Koivuhaan kaupunginosassa Vantaalla, ja Espoon Perusmäessä on Apilarinne. Samanalkuiset nimet sijaitsevat tavallisesti lähellä toisiaan.

2. vaihtoehto, Maatullin peruskoulu:

Nimistötoimikunta toteaa, että ehdotettu Maatullin peruskoulun nimi pohjautuu Maatullin ala-asteen koulun nimeen. Maatullin ala-asteen koulu valmistui vuonna 1980, ja koulun nimi on tullut tunnetuksi ja kiinteäksi osaksi koillishelsinkiläistä nimimaisemaa. Uuden koulurakennuksen lanseerauksen ja laajentuvan koulun toiminnan kannalta olisi perusteltua, että yhtenäisen peruskoulun nimi kunnioittaisi 40 vuotta toimineen ala-asteen koulun ansiokasta historiaa. Tarkoituksenmukaista olisi siis säilyttää vakiintunut ja laajasti tunnettu koulun nimi alkuosaltaan. Opaskartalla ilmenevät kaavanimet Maatullinkuja, Maatullinpuisto ja Maatullinaukio auttaisivat myös yhdistämään ja paikantamaan koulun sijainnin Tapulikaupunkiin.

Annetuista vaihtoehdoista nimistötoimikunta suosittelee Maatullin peruskoulun nimeä. Useimmat koillisen alueen peruskoulut on nimetty joko kaupunginosan tai osa-alueen mukaan (Latokartanon peruskoulu, Malmin peruskoulu, Puistolan peruskoulu) tai alueen muun vakiintuneen nimistön mukaan (Hiidenkiven peruskoulu, Kankarepuiston peruskoulu, Pukinmäenkaaren peruskoulu).

Nimistötoimikunta päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Lisätiedot

Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 310 37386

johanna.lehtonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566