Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2019

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/11

 

05.11.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 51

Ruotsin kielen kielikylpyopetukseen osallistuvien oppilaiden kieliohjelma 1.8.2020 alkaen

HEL 2019-009194 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä alla kuvatun ruotsin kielen kielikylpyopetukseen osallistuvien oppilaiden perusopetuksen kieliohjelman 1.8.2020 alkaen.

Ruotsin kielen kielikylpyopetuksessa opiskeleva oppilas opiskelee ruotsia A2-kielen oppimäärän tuntimäärän verran. Lisäksi osa suomen kieli ja kirjallisuus oppiaineesta opetetaan ruotsiksi. Muut kielivalinnat (A1, B1 ja B2) oppilas tekee koulun kielivalikoiman mukaisesti. Kielikylpyopetukseen osallistuva oppilas voi opiskella useampaa kuin yhtä kieltä A2- oppimääränä, jos koulu tarjoaa tähän mahdollisuuden.

Oppiaine

1 lk

2 lk

3 lk

4 lk

5 lk

6 lk

7 lk

8 lk

9 lk

YHT.

Äidinkieli ja kirjallisuus suomeksi

2

2

4

4

4

4

3

3

3

29

Äidinkieli ja kirjallisuus ruotsiksi

5

5

2

0

0

0

1

0

0

13

A1-kieli

2

2

2

2

3

2

2

2

3

20

A2-kieli, ruotsi

 

 

 

2

2

2

2

2

2

12

B1-kieli

 

 

 

 

 

2

2

2

2

8

B2-kieli

 

 

 

 

 

 

 

2

2

4

 

 

Käsittely

Esteelliset: Emma Kari. Esteellisyyden syy: osallisuus- eli asianosaisjääviys(hallintolain 28.1 § kohta 1).

Koska puheenjohtaja oli esteellinen tämän asian käsittelyn kohdalla ja varapuheenjohtaja oli poissa kokouksesta, valittiin iältään vanhimman läsnä olleen jäsenen puheenjohdolla tilapäiseksi puheenjohtajaksi Ville-Veikko Rantamaula tämän asian käsittelyn ajaksi.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 31023444

satu.koistinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Pöytäkirjanote Lauttasaaren ala-asteen koulu

2

Pöytäkirjanote_Hiidenkiven peruskoulu

3

Pöytäkirjanote_Kallion ala-asteen koulu

4

Pöytäkirjanote_Meilahden ala-asteen koulu

5

Pöytäkirjanote_Puotilan ala-asteen koulu

6

Pöytäkirjanote_Taivallahden peruskoulu

7

Pöytäkirjanote_Pasilan peruskoulu

8

Pöytäkirjanote_Vartiokylän yläasteen koulu

9

Pöytäkirjanote_Meilahden yläasteen koulu

10

Pöytäkirjanote_Roihuvuoren ala-asteen koulu

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialalautakunnan jaostojen tehtävänä on päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta. Ruotsin kielen kielikylpyopetuksen yhtenäistä kieliohjelmaa on valmisteltu yhteistyössä koulujen johtokuntien kanssa ja sen tavoitteena on, että kaikki kielikylpyohjelmassa opiskelevat oppilaat opiskelevat jokaisella vuosiluokalla ruotsia vähintään 2 vuosiviikkotuntia.

Kielikylpyohjelma tarkoittaa valtakunnallisen opetussuunnitelman määrittelemää ruotsin varhaista täydellistä kielikylpyohjelmaa, joka alkaa varhaiskasvatuksessa ja kestää perusopetuksen loppuun asti. Kielikylpyopetuksella viitataan ohjelman perusopetuksen aikaiseen osuuteen. Kieliohjelma tarkoittaa oppilaan perusopetuksen aikana opiskelemia A- ja B-oppimäärän kieliä.

Kielikylpyopetusta Helsingissä annetaan vain ruotsin kielellä ja kielikylpyohjelmaa noudattavia polkuja on yhteensä seitsemän. Ohjelmaan haetaan varhaiskasvatushakemuksella ja jokaiselle kielikylpyohjelmasta paikan saaneelle oppilaalle taataan paikka kielikylpyohjelman mukaisessa esi- ja perusopetuksessa.

Kielikylpyopetusta annetaan Meilahden ala-asteen, Kallion ala-asteen, Lauttasaaren ala-asteen, Puotilan ala-asteen kouluissa, Taivallahden, Hiidenkiven ja Pasilan peruskouluissa sekä Meilahden ja Vartiokylän yläasteen kouluissa. Kielikylpyopetuksen mukaisen perusopetuksen ensimmäisellä luokalla aloittaa vuosittain 165 oppilasta. Aloituspaikkoja on lisätty pohjoiselle suurpiirille 1.8.2018 alkaen, mikä lisää aloituspaikkojen määrän 190 paikkaan ensimmäisten oppilaiden siirtyessä uudelta polulta perusopetukseen lukuvuonna 2023-2024.

Kielikylpyohjelman tavoitteena on, että suomenkielisessä perusopetuksessa opiskeleva oppilas saavuttaa perusopetuksen päätteeksi vahvan kielitaidon molemmissa kotimaisissa kielissä. Tavoitteeseen pyritään opettamalla kaikkia perusopetuksen opetussuunnitelmaan kuuluvia oppiaineita suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi oppilas opiskelee ruotsia yhtenä kieliohjelmaan kuuluvana kielenä.

Valtakunnallisen opetussuunnitelmassa määritellään ruotsin varhaisen täydellisen kielikyvyn tavoitteet ja opetuksen järjestämisen lähtökohdat. Opetuksenjärjestäjän tulee määritellä paikallisessa opetussuunnitelmassaan kielikylpykielen opetuksen sisällöt ja tuntimäärä. Valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa todetaan lisäksi, että kielikylpykieli on yleensä oppilaan A1-kieli.

Helsingin kaupungin opetussuunnitelmassa on määritelty äidinkieli ja kirjallisuus oppiaineen suomeksi opetettavan osuuden vähimmäismäärä, mitä säätelee perusopetuslaki (Peruopetuslaki §10). Loput oppimäärään kuuluvista tunneista opetetaan ruotsiksi. Tunnit jakautuvat vuosiluokittain Helsingin kielikylpyohjelmassa seuraavasti:

        vuosiluokilla 1–2

        vuosiluokilla 3–6

        vuosiluokilla 7–9

Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen ruotsiksi opetettavan osuuden lisäksi ruotsin kielen kielikylpyopetuksessa opiskelevat oppilaat opiskelevat ruotsin kieltä A2-oppimäärän tuntimäärän verran.

Kielikylpyopetukseen osallistuvien oppilaiden ruotsin kielen kehityksen kannalta on tärkeää, että vuosiluokilla 3-6 ruotsin kielen opetusta annetaan vähintään 2 vuosiviikkotuntia, jotta oppilaan kielitaito ruotsin kielessä kehittyy siten, että oppilaalla on edellytykset opiskella oppiaineiden sisältöjä sekä suomeksi että ruotsiksi. Yhtenäinen kieliohjelma takaa tämän kaikille kielikylpyopetukseen osallistuville oppilaille samat mahdollisuudet ruotsin kielen oppimiseen.

Osassa kielikylpyopetusta tarjoavissa kouluissa oppilailla on ollut mahdollisuus opiskella useampaa A2-kieltä, mikä on edelleen yhtenäisen kieliohjelman käyttöön ottamisen jälkeen mahdollista. Koulut päättävät tästä opetussuunnitelmassaan.

Vuosiluokat 1-6

A1-KIELET

A2-KIELET

B1-KIELI

B2-KIELET

Roihuvuoren ala-asteen koulu

en, ru

ra

ru

--

Puotilan ala-asteen koulu

en, ru

ru, sa, es

ru

--

Vartiokylän yläasteen koulu

en, ru, sa, es

en, ru, sa, es

ru

sa, ra

Hiidenkiven peruskoulu

en, ru, ra

ra, ru, ve, en

ru

sa, ra

Meilahden ala-asteen koulu

en, ru, ki

ru, sa

ru

--

Meilahden yläasteen koulu

en, ra, ru, ki

en, ki, ra, ru, sa

ru

es, ki, ra, sa

Kallion ala-asteen koulu

en, ru, ra

en, es, ra, ru, sa

ru

--

Pasilan peruskoulu

en, ru, ra, se

en, ra, sa

ru

ra, es

Taivallahden peruskoulu

en, ru, sa

en, sa, es

ru

es, ra, sa

Lauttasaaren ala-asteen koulu

en, es, ra, ru, sa

en, es, ra, sa

ru

--

Lauttasaaren yhteiskoulu

en, ra, ru, sa

en

ru

ve, it, sa, ra

 

 

Esityksen valmisteluprosessi

Lukuvuonna 2017-2018 perustettu kielikylpyopetuksen kehittäjäryhmä, johon kuuluu opettajia, rehtoreita ja päiväkodin johtajia, toi esille huolen vuosiluokkien 3-6 ruotsin opetuksen määrästä kielikylpyopetukseen osallistuvilla oppilailla niissä tilanteissa, kun ruotsin opetukseen käytetään vain B1-ruotsin tuntimäärä. Syksyllä 2018 kartoitettiin kaikkien kielikylpyopetusta antavien koulujen kieliohjelma ja todettiin, että ruotsin opetuksen määrässä on eroja. Kartoituksen pohjalta koottiin rehtorityöryhmässä kaksi vaihtoehtoista kielikylpyoppilaiden kieliohjelmaa:

        Vaihtoehto A: ruotsin opetukseen käytetään B1-kielen oppimäärän tunnit suomen kieli ja kirjallisuus oppimäärän ruotsinkielisen osuuden lisäksi

        Vaihtoehto B: ruotsin opetukseen käytetään A1-kielen oppimäärän tunnit suomen kieli ja kirjallisuus oppimäärän ruotsinkielisen osuuden lisäksi.

Kieliohjelmat esiteltiin koulujen johtokunnille helmikuussa 2019 järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Keskustelutilaisuudessa ensimmäistä ohjelmaa, jossa ruotsin opetukseen käytetään B1-kielen oppimäärän tunnit, pidettiin liian vähäisenä määränä. Keskustelutilaisuudessa nousi esille kaksi vaihtoehtoisesta kielikylpyopetuksen kieliohjelmaa:

        Vaihtoehto A: ruotsin opetukseen käytetään A1-kielen oppimäärän tunnit suomen kieli ja kirjallisuus oppimäärän ruotsinkielisen osuuden lisäksi

        Vaihtoehto B: ruotsin opetukseen käytetään A2-kielen oppimäärän tunnit suomen kieli ja kirjallisuus oppimäärän ruotsinkielisen osuuden lisäksi.

Näistä kahdesta vaihtoehtoisesta ruotsin kielikylpyopetuksen kieliohjelmasta pyydettiin koulujen johtokunnilta lausuntoa toukokuussa 2019. Koulujen johtokuntien lausunnot löytyvät liitteinä.

Ruotsin kieliohjelma oli kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston käsiteltävänä 17.9.2019 (§ 31), jolloin asia jätettiin pöydälle. Kieliohjelman vaihtoehto A nähtiin ongelmallisena, sillä oppilailla olisi ollut mahdollisuus valita eri kielten väliltä 4. luokalta alkavan A2-kielen kohdalla. Lisäksi huoltajat ja muilta sidosryhmiltä on tullut palautetta A vaihtoehdosta. Palautteen antajille on ollut erittäin tärkeää, että ruotsin kielikylpyohjelmaan osallistuvat lapset voivat aloittaa ensimmäiseltä luokalta valitsemansa kielen. Edellä mainitun perusteella on päädytty esittämään kaikille ruotsin kielikylpyopetusta tarjoaville kouluille yhtä kieliohjelmaa, joka on alkuperäisen esityksen vaihtoehto B:n mukainen.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 31023444

satu.koistinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Pöytäkirjanote Lauttasaaren ala-asteen koulu

2

Pöytäkirjanote_Hiidenkiven peruskoulu

3

Pöytäkirjanote_Kallion ala-asteen koulu

4

Pöytäkirjanote_Meilahden ala-asteen koulu

5

Pöytäkirjanote_Puotilan ala-asteen koulu

6

Pöytäkirjanote_Taivallahden peruskoulu

7

Pöytäkirjanote_Pasilan peruskoulu

8

Pöytäkirjanote_Vartiokylän yläasteen koulu

9

Pöytäkirjanote_Meilahden yläasteen koulu

10

Pöytäkirjanote_Roihuvuoren ala-asteen koulu

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Perusopetuksen alueelliset palvelut

Päätöshistoria

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto 17.09.2019 § 31

HEL 2019-009194 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

17.09.2019 Pöydälle

Esteellinen: Emma Kari

Esteellisyyden syy: osallisuus- eli asianosaisjääviys (hallintolain 28.1 § kohta 1)

Asian aikana kuultavana oli asiantuntija Satu Koisitinen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti yksimielisesti Antti Möllerin ehdotuksesta panna asian pöydälle.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 31023444

satu.koistinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

 

+358 9 86390

 

FI02012566